Kraljica morne Cesaria Evora rođena na današnji dan

Na današnji je dan prije 78 godina rođena Cesaria Evora, kraljica morne i glazbena legenda. Najveća novčanica Cape Verdea nosi njezino lice, a zračna je luka na njezinom rodnom otoku Sao Vicenteu dobila ime po njoj. Stanovnici stalno podsjećaju na njezinu ostavštinu – glas joj odjekuje u restoranima i posvuda su njezine fotografije.

Glazba ima vrlo važnu ulogu u Zelenortskoj kulturi, a Cesaria Evora je vjerojatno najpoznatija reprezentacija te glazbe. Mješavina tuge portugalskog fada, brazilskog optimizma i afričkog naglaska, glazba Zelenortskih otoka neprestano je prisutna u svakom posjetu ovim otocima. Čuje se iz barova, svira do kasno u noć na zabavama koje odbijaju završiti i popratni je sadržaj vožnji taksijem po neravnim cestama.

Kraljica morne i Bosonoga diva

Cesaria, koju stanovnici iz milja nazivaju Cize, nije bila tipična afrička junakinja. Njezini su joj promukli glas i buntovni duh nadjenuli titulu kraljice morne, glazbenog i plesnog žanra Zelenortskih otoka.

Svjetsku je slavu, osim svojim neupitnim glazbenim talentom, stekla kad je odbila nastupiti u cipelama prilikom prvog posjeta tada prestižnoj ustanovi Gremiju Recreativu. To joj je osiguralo nadimak Bosonoge dive i tako je nastavila nastupati tijekom cijele karijere, ponosno naglašavajući svoje skromne korijene.

Njezine su pjesme govorile o ljubavi, gubitku i nostalgiji. U pjesmi Sodade govori o razilaženju s ljubavnikom, priči koju je i privatno proživjela, nakon što je ostavljena da odgaja troje djece samostalno. U Ingrati tuguje za kćeri koja se seli preko oceana, realnoj i čestoj priči u zemlji u kojoj više od 60% stanovništva živi izvan zemlje. Zelenortska je priča, priča o emigraciji, odvajanju i čežnji.

Od šesnaeste je godine pjevala u različitim barovima, koji su joj često plaćali samo grogom i cigaretama. Na međunarodnu se scenu probila 1987., kada je u partnerstvu s producentom Zelenortskih otoka Joseom Da Silvom snimila svoj prvi album, Barefoot Diva. Do ranih je 90-ih postala jako popularna u Francuskoj i svi su njezini koncerti uvijek bili rasprodani. Nakon dvije nominacije za Grammyja, konačno ga je osvojila 2003. u dobi od 62 godine.

View this post on Instagram

Tiempo y silencio 🎶 #CesariaEvora

A post shared by CABOVERDE CAPEVERDE CAPVERT CV (@cap_vert_en_images) on

Šest je puta gostovala u Hrvatskoj, od čega četiri u Zagrebu te jednom u Puli i Splitu. Već je prvim gostovanjem stvorila neraskidivu vezu s domaćom publikom, a njezin su glas nerijetko uspoređivali s Edith Piaf i Bessie Smith.

Umrla je u dobi od 70 godina, 2011. na Sao Vicenteu, svom rodnom otoku na Zelenortskim otocima, ali njezina ostavština živi i dalje, a iz zelenortskih se barova i dalje čuje njezin glas koji nikada neće utihnuti.

Foto: Instagram, Silvio Tanaka via Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -