Kraljica morne Cesaria Evora rođena na današnji dan

Na današnji je dan prije 78 godina rođena Cesaria Evora, kraljica morne i glazbena legenda. Najveća novčanica Cape Verdea nosi njezino lice, a zračna je luka na njezinom rodnom otoku Sao Vicenteu dobila ime po njoj. Stanovnici stalno podsjećaju na njezinu ostavštinu – glas joj odjekuje u restoranima i posvuda su njezine fotografije.

Glazba ima vrlo važnu ulogu u Zelenortskoj kulturi, a Cesaria Evora je vjerojatno najpoznatija reprezentacija te glazbe. Mješavina tuge portugalskog fada, brazilskog optimizma i afričkog naglaska, glazba Zelenortskih otoka neprestano je prisutna u svakom posjetu ovim otocima. Čuje se iz barova, svira do kasno u noć na zabavama koje odbijaju završiti i popratni je sadržaj vožnji taksijem po neravnim cestama.

Kraljica morne i Bosonoga diva

Cesaria, koju stanovnici iz milja nazivaju Cize, nije bila tipična afrička junakinja. Njezini su joj promukli glas i buntovni duh nadjenuli titulu kraljice morne, glazbenog i plesnog žanra Zelenortskih otoka.

Svjetsku je slavu, osim svojim neupitnim glazbenim talentom, stekla kad je odbila nastupiti u cipelama prilikom prvog posjeta tada prestižnoj ustanovi Gremiju Recreativu. To joj je osiguralo nadimak Bosonoge dive i tako je nastavila nastupati tijekom cijele karijere, ponosno naglašavajući svoje skromne korijene.

Njezine su pjesme govorile o ljubavi, gubitku i nostalgiji. U pjesmi Sodade govori o razilaženju s ljubavnikom, priči koju je i privatno proživjela, nakon što je ostavljena da odgaja troje djece samostalno. U Ingrati tuguje za kćeri koja se seli preko oceana, realnoj i čestoj priči u zemlji u kojoj više od 60% stanovništva živi izvan zemlje. Zelenortska je priča, priča o emigraciji, odvajanju i čežnji.

Od šesnaeste je godine pjevala u različitim barovima, koji su joj često plaćali samo grogom i cigaretama. Na međunarodnu se scenu probila 1987., kada je u partnerstvu s producentom Zelenortskih otoka Joseom Da Silvom snimila svoj prvi album, Barefoot Diva. Do ranih je 90-ih postala jako popularna u Francuskoj i svi su njezini koncerti uvijek bili rasprodani. Nakon dvije nominacije za Grammyja, konačno ga je osvojila 2003. u dobi od 62 godine.

View this post on Instagram

Tiempo y silencio 🎶 #CesariaEvora

A post shared by CABOVERDE CAPEVERDE CAPVERT CV (@cap_vert_en_images) on

Šest je puta gostovala u Hrvatskoj, od čega četiri u Zagrebu te jednom u Puli i Splitu. Već je prvim gostovanjem stvorila neraskidivu vezu s domaćom publikom, a njezin su glas nerijetko uspoređivali s Edith Piaf i Bessie Smith.

Umrla je u dobi od 70 godina, 2011. na Sao Vicenteu, svom rodnom otoku na Zelenortskim otocima, ali njezina ostavština živi i dalje, a iz zelenortskih se barova i dalje čuje njezin glas koji nikada neće utihnuti.

Foto: Instagram, Silvio Tanaka via Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -