Studentica Alaa Basatneh vodi revoluciju u Siriji iz svog doma u Chicagu

Alaa Basatneh je 23-godišnja studentica političkih znanosti u Chicagu, SAD. No, Alla Basatneh svoje slobodno vrijeme ne provodi po studentskim zabavama i kavama nakon predavanja, kao što to rade mnogi njezini vršnjaci. Alaa Basatneh se bori protiv terora koji se događa u Siriji i protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, igrajući važnu ulogu u revoluciji u Siriji.

Vođa revolucije mladih u Siriji

Alaa je rođena u Siriji te je s obitelji preselila u SAD dok je još bila djevojčica. Odrastala je kao normalna tinejdžerica kada je sa samo 19 godina do nje došla vijest o brutalnom kažnjavanju grupe sirijske djece koja su uhvaćena kako po školskim zidovima pišu slogane protiv vlade u Siriji. Putem društvenih mreža, odnosno Facebooka, kontaktirala je protestante u Siriji i priključila se borbi protiv tamošnje vlade odaljena 6000 kilometara od svoje rodne države.

Alaa Basatneh koordinira revoluciju u Siriji. Radi Facebook evente demonstracija, osmišljava razne rute bijega za demonstrante putem Google karata te na YouTubeu stavlja i dijeli razne video snimke koje snimaju demonstranti u Siriji. Sve to „naoružana“ samo laptopom, Facebookom, Twitterom i Skypeom. Njezin cilj nije samo borba protiv postojećeg režima, već želi da cijeli svijet zna što se događa u Siriji.

Mnogi bi rekli da je lako voditi borbu preko kompjutera udaljena od stvarne borbe jer nije zapravo u nikakvoj opasnosti, dok se njeni sunarodnjaci bore i riskiraju živote kako bi joj mogli poslati snimke koje stavlja na YouTube. Incident iz 2011. godine pokazuje da je to daleko od istine. Nedugo nakon što je Alaa počela koordinirati revoluciju u Siriji, dobila je prijetnju u inbox svog Facebook profila od same vlade Sirije, odnosno od djelatnika vlade, piše NBC Chicago.

„Ti ‘Chicago Girl’, svjesni smo svega što radiš i kome pomažeš. Čekamo te u zrakoplovnim lukama da možemo od tebe napraviti primjer“, pisalo je u prijetnji.

Alaa i njezin otac su odmah kontaktirali FBI koji je istražio te prijetnje i koji je povezao adresu pošiljatelja poruke s djelatnikom u vladi Sirije.

Dokumentarni film # chicagoGirl

O njezinoj borbi protiv sirijskog režima snimljen je dokumentarni film u režiji Joea Piscatelle pod nazivom „# chicagoGirl: The Social Network Takes on a Dictator“. Ovaj film pruža zanimljiv pogled na način kako je Alaa od obične američke tinejdžerice koja je sve svoje slobodno vrijeme posvetila borbi protiv režima u državi iz koje je otišla prije više od 10 godina.

Joe Piscatelle zanimljivo je upotrijebio hashtag u nazivu filma budući da se njena borba odvija upravo putem društvenih mreža. Dok je na zapadu takozvani „hashtag aktivizam“ uvelike podcjenjivan jer zapadnjaci ne vjeruju da se društvene mreže mogu koristiti da se nešto stvarno napravi ili promijeni, Alaa je dokazala drugačije jer je takva vrsta aktivizma jako popularna u Siriji. Čak i omražena Islamska država koristi društvene mreže i hashtagove za privlačenje novih članova iz svih zemalja svijeta.

Alaa Basatneh prepoznala je važnost globalne povezanosti putem interneta i umjesto da odlazi na zabave, ispija kave i uživa u blagodatima američkog načina života u kojima mnogi njeni vršnjaci iz Sirije nisu u mogućnosti uživati, ona je radije odabrala smišljanje različitih načina kako da im pomogne da jednog dana i oni mogu živjeti u mirnom društvu, a ne okruženi bombama, pucnjavama i svakodnevnoj represiji osnovnih ljudskih prava.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. ćuvajte svoju djecu.ako primetite na ženskom djetetu ćudan bol u želudcu i prednji bol glave sljepoćnice ,to traje 10 tak dana i tada vam može reći da se nešto ćudno događa sa njom ,poslje toga neće prićati sa vama.a muško hvata žgaravica i stalno mu se spava .kad primetite ove siptome sledeća stvar je djete vam nestaje ili je u siriji ili vam neko iskorištava djete.jer joj je prenjeo svoju volju,tj šta kaže ta osoba to uradi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više