Craaloosh – tradicija koja je postala biznis

„Sjećam se da mi je mama još u osnovnoj školi govorila: ‘Muškarci bolje prolaze u životu, a ti si žensko i zato moraš učiti, završiti fakultet i naći dobro plaćen posao, inače će ti biti jako teško’. Poslušala sam ju. Završila sam Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i odmah potom nastavila stručno usavršavanje iz područja Montessori pedagogije. Ponudu za prvi posao dobila sam već tijekom usavršavanja“, započela je svoju priču ‘novopečena’ poduzetnica Vesna Vurušić Pećanić, dizajnerica Craaloosh nakita.
Nekoliko godina uživala je radeći u vrtiću s djecom s teškoćama u razvoju, no iako je voljela taj posao, s vremenom joj se učinilo da stoji na mjestu, falilo joj je izazova, promjena, učenja… i tada je više iz znatiželje počela uz redovni posao u struci, raditi i kao financijski planer u popodnevnim satima i subotom.

Craaloosh – inspiracija u zaboravljenoj tradiciji

„Nije me zanimalo izgraditi karijeru u području financija, nego naučiti što više o meni tada gotovo nepoznatom svijetu korporativnog biznisa, financija, prodaje, poduzetništva.
Financijama sam se prestala baviti nakon godine dana, jer sam htjela više vremena za sebe i obitelj, ali gotovo istovremeno sam zbog smanjenog opsega posla dobila sam otkaz u struci“, ispričala je Vesna.
Tada je shvatila da nema ‘sigurnog posla’, s fakultetskom diplomom ili bez nje, a jedini način da osigura financijsku neovisnost je da radi za sebe, a ne za nekog drugog. Odlučila je napraviti sve da iz pozicije osobe koja traži posao, dođe u poziciju osobe koja stvara radna mjesta za druge. Čudna odluka za nezaposlenu ženu bez početnog kapitala i formalnog znanja o poduzetništvu u zemlji u kojoj se pojavljuje recesija, mogao bi netko pomisliti, ali njoj je bila posve prirodna.

Iskoristila je sljedećih pet godina radeći kao zamjena u struci, poslove na neodređeno vrijeme, a paralelno je osmišljavala i pripremala svoj poduzetnički projekt – tvrtku koja će osigurati kvalitetan posao ženama iz Zagreba i okolice.

craaloosh

„Vjerujem da se u životu ništa ne događa slučajno i da nije bila slučajnost kada sam od žene iz susjedstva saznala za Kraluš – raskošnu tradicijsku ogrlicu porijeklom iz Samobora. Prije stotinjak godina ova ogrlica bila je dio svečane odjeće i žene su je nosile nedjeljom, blagdanima, na vjenčanjima i svim ostalim svečanim prigodama. Ogrlica se počela nositi u Zagrebu, Zagorju, Moslavini, ali kako je suvremena odjeća postajala sve popularnija, ova ogrlica nosila se sve rjeđe i postala gotovo zaboravljena. Ono što me fasciniralo u vezi Kraluša je činjenica da je potrebno oko 50 sati da bi se ova ogrlica ručno izradila. To je vjerojatno glavna prepreka malobrojnim proizvođačima ovog nakita. Ja sam ga željela ponuditi ženama iz cijelog svijeta“, ispričala nam je Vesna.

Business school Marie Forleo – preporuka svakoj poduzetnici

Kako proizvod namjerava nuditi online, odlučuje uložiti u sebe i upisuje on line edukacijski tečaj Marie Forleo, u trajanju od dva mjeseca. Svaki tjedan polaznik tečaja dobiva nove edukacijske sadržaje, a materijali s tečaja su uvijek dostupni i mogu se iznova čitati i pregledavati.

„Apsolutno svima preporučujem ovaj tečaj. Mislim da o njegovoj kvaliteti govori činjenica da ga je prošle godine pohađalo 12 tisuća žena diljem svijeta. Mi smo sve u zatvorenoj grupi na društvenim mrežama, ohrabrujemo se međusobno i razmjenjujemo iskustva“, savjetovala je Vesna.

Dodala je kako je naučila kako formulirati poruku prema van, kako se obratiti kupcima i klijentima, kako se reklamirati..i to su samo neki od segmenata. U isto vrijeme, nakon godine i pol, došla je na red kao polaznica tečaja izrade Kraluša koji se dva puta godišnje održava u samoborskom muzeju. Učila je u maloj grupi žena u opuštenoj način – usmenom predajom i demonstracijom od strane žene koja ovaj fascinantan nakit izrađuje i nosi od svoje mladosti.

Potom je na isti način i sama educirala nekoliko žena u izradi ovog nakita. Mnogi su je tada dobronamjerno upozorili da si time sama stvara konkurenciju, jer besplatno podučava žene vještini izrade nakita što one mogu iskoristiti da same počnu zarađivati. A tek kad je na web stranici i you tube kanalu objavila niz video snimki na kojima detaljno korak po korak objašnjavam kako svatko sam može napraviti Kraluš…svi su je pitali zašto to ne prodaje kao online tečaj ili ne pretvorim u ebook, webinar ili nešto treće. Vesna ipak vjeruje da što više daš, to ćeš više zauzvrat dobiti, a ne obrnuto.

Od prvog mjeseca ove godine Craaloosh je ‘lansiran’ u javnost, iako sam projekt traje znatno duže. No, unazad mjesec dana Vesna više ne radi u struci nego se posvetila isključivo svom privatnom biznisu. Naravno da ju je strah, kaže, iako je sve dugo planirala i ima priznanja za svoj rad. Ali, smatra, nitko ne može u potpunosti spreman na ono što ga očekuje.
Puno joj je pomogla bez rezervna podrška supruga, ne samo moralna, nego i tehnička. Svoj nakit osim na web stranici reklamira i prezentira na Facebooku, pa zatim po raznim zatvorenim grupama, na Twitteru, Pinterestu..za sada od tog posla ne može živjeti, jer je tek u začetku, ali to je plan za budućnost.

Uložite u sebe i vratit će se višestruko

Ono što bi savjetovala drugim poduzetnicama je da svakako prođu neku obuku i ulože u sebe – ona sama je unajmila ‘coachicu’ , Caroline Balinsku, trening s njom obavila online te dobila neprocjenjive savjete, ali sve to, kao i Marie Forleo tečaj, trebalo je i platiti. Vesna nije imala nikakvog početnog kapitala niti ušteđevine, već je svoje troškove pokrivala plaćom koju je tada još zarađivala radeći kao zamjena.

„Vjerujem da je na početku bolje uložiti više novca, jer će ti se više i brže vratiti uloženo. Tako sam na primjer materijal za izradu Craaloosh nakita koji je vrlo kvalitetan i skup, kupila na veliko i tako postigla bolju cijenu“ – poručila je.

craaloosh3

Nakit Craaloosh vrlo je sofisticiran, a za izradu jedne ogrlice potrebno je od 40 do 60 sati rada, što je i razlog njihove ponešto više cijene. No, istaknula je Vesna, nakit je nastao s namjerom da bude prodavan na stranom tržištu, klijenteli koja si to može priuštiti, a ciljana skupina bile su joj gospođe srednje životne dobi. Nemalo se iznenadila vidjevši da njen web shop pregledavaju naveliko i muškarci (vjerojatno u potrazi za prigodnim poklonom), ali da za nakit pokazuju interes žene svih dobnih skupina.
No, kako je i iz Hrvatske i inozemstva dobila sugestije da si Craaloosh mogu uistinu samo rijetki priuštiti, odlučila je proširiti i ponudu na liniju narukvica, koje su dostupne svima jer im se cijena kreće od 100 do 200 kuna. Jednoga dana, u planu je i dodatna ponuda, odnosno prstenje i naušnice.

Cilj je širenje posla i zapošljavanje žena

Kada prodaja krene i posao zaživi, Vesni je cilj osim same sebe zaposliti i još tri educirane žene koje poznaju tehniku izrade Craaloosh. No, za sada je još u fazi dogovaranja poslova i planiranja tržišne strategije.
„Trenutno pregovaram sa dvije velike firme zainteresirane za otkup veće količine Craaloosh nakita što može ubrzati ostvarivanje moje misije – osiguravanje kvalitetnog posla za žene. No pojedinačni kupci uvijek će mi ostati najvažniji jer njihovo mišljenje, zadovoljstvo kupljenim nakitom i pruženom uslugom je u konačnici jedino koje se računa“, kazala je. Za kraj, svim ženama koje se odluče za pohod u solo vode, poručuje da je poduzetništvo uzbudljivo i zanimljivo te da niti ona sama nije rođena sa saznanjem da će je jednoga dana život odnijeti baš u ovom smjeru.
„Ovaj posao otvorio mi je puno prilika, a jedna od njih je povratak mojim interesima iz djetinjstva – pisanju. Uvijek sam voljela pisati, no jedno vrijeme jednostavno nisam stigla. Sada to ispoljavam kroz pisanje bloga“, prokomentirala je Vesna.

Craaloosh nakit na Etsy-u

Kako joj je ideja bila ponuditi svoj nakit ženama iz cijelog svijeta putem svoje web stranice, prvo je instalirala ‘plug in’ za web trgovinu. Tek tada vidjela je koliko je web trgovina složenija od web stranice. Postavljanje web trgovine zahtjevalo je puno konkretnih podataka, na primjer koliko dana će njezin paket putovati do svake pojedine zemlje u kojoj želi prodavati nakit… No na kraju je od web trgovine odustala zbog – vidljivosti.

“Zato sam odabrala nakit prodavati putem Etsy-a, svjetski poznate platforme za proizvode koji su ručno izrađeni. Kupci na Etsy-u stalno traže nešto novo, unikatno i zanimljivo, a kreativci koji tamo nude svoje proizvode međusobno se druže, razmjenjuju iskustva, ideje, savjete.Tako je i moj nakit „otkrila“ jedna talentirana dizajnerica iz Zagreba koja svoj nakit i odjeću prodaje na Etsyju i uključila me u tim prodavača iz Hrvatske. Za nekoga tko tek počinje s online prodajom, preporučujem da počnu na mjestu gdje ima puno potencijalnih kupaca, a kasnije prodaju iz vlastitog online shopa na svojoj stranici”, savjetovala je Vesna

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...