Tinejdžerka Darnella Frazier koja je snimila ubojstvo Georgea Floyda primila je Pulitzerovu nagradu

Prije otprilike godinu dana svijet je obišla dramatična snimka ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je usmrtio bijeli policajac. Ta je snimka pokrenula val žestokih prosvjeda u SAD-u, a podrška prosvjedima dolazila je iz cijeloga svijeta. Sada je za tu snimku autorica Darnella Frazier dobila i najviše priznanje.

Prošlog je tjedna dodijeljena specijalna nagrada Pulitzer, jedna od najprestižnijih novinarskih nagrada koju dodjeljuje Sveučilište Columbia, a primila ju je 18-godišnja Darnella Frazier, tinejdžerka koja je svojim pametnim telefonom zabilježila mučne posljednje trenutke Georgea Floyda.


Pročitajte još: Diskriminacija na poslu: Jedna Amerikanka dobila otkaz zbog obilne menstruacije


Kada je snimila ispad policijske brutalnosti koji je završio tragično, ova je hrabra djevojka imala 17 godina. Žiri Pulitzera ocjenio je da je Fraizer nagradu zaslužila zbog toga što je “hrabro snimila ubistvo Georgea Floyda, u videu koji je potakao proteste protiv policijske brutalnosti širom svijeta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”.

Fraizer je 25. svibnja 2020. godine slučajno naišla na uhićenje Georgea Floyda dok je šetala ulicama Minneapolisa sa svojom sestričnom. Ranije ove godine izjavila je kako je počeka snimati incident svojim pametnim telefon jer je vidjela “prestravljenog muškarca, kako moli za život”.

Tada je izjavila i kako je čula Floyda u trenutku kada je izgovorio rečenicu koja se našla na tisućama transparenata, “ne mogu disati”, te kako je “zazivao svoju majku”.


Pročitajte još: Budućnost izgleda optimistično: Izvršne direktorice su u 2021. srušile nekoliko rekorda na listi Fortune 500


Njezina je snimka obišla čitavi svijet i pokrenula masovne prosvjede i na površinu izvukla pitanje duboko ukorijenjenog rasizma u SAD-u. Smrt Georgea Floyda postala je simbol policijske brutalnosti, posebice protiv ljudi drugih rasa, i potaknula je zahtjeve za rasnom pravednosti diljem svijeta.

Snimka je na kraju korištena na sudu kao dokazni materijal u procesu protiv Dereka Chauvina početkom ove godine, koji je na posljetku optužen za ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo prvog stupnja i ubojstvo iz nehaja.

“Kada gledam u Georgea Floyda, gledam u svoga oca, gledam u svoga brata, svoje rođake, svoje ujake – jer su svi oni crni. I gledam kako je to mogao biti netko od njih”, rekla je Fraizer u suzama prilikom primanja nagrade.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -