Direktiva EU predlaže obavezni rodiljni dopust za očeve i dopust od 10 dana za rođenje djeteta. Hoće li članice to prihvatiti?

Nedavno je osnivač i glavni direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio status u kojem je napisao kako će nakon rođenja kćeri uzeti dva mjeseca rodiljnog dopusta. U svom je statusu naveo kako Facebook kao kompanija nudi majkama i očevima četiri mjeseca rodiljnog dopusta, pa tako spada među svega 15 % američkih tvrtki koje očevima plaćaju vrijeme provedeno na tom dopustu.

Majke preuzimaju veći dio skrbi o djeci i obitelji

Ni u zemljama članicama Europske unije nije situacija nešto bolja, a Direktiva svojim novim prijedlozima želi uskladiti privatni i poslovni život roditelja i postići veću ravnopravnost spolova, prvenstveno na tržištu rada.

Kako piše Kristina Turčin za tiskano izdanje Jutarnjeg lista, u zemljama članicama EU ima manje zaposlenih žena, a kao glavni razlog navode se obaveze oko obitelji.

Ako se pogleda situacija u Hrvatskoj, očevi imaju pravo na dva mjeseca rodiljnog i roditeljskog dopusta, što je uređeno Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. No, ipak tek je 1.215 muškaraca prošle godine koristilo taj dopust (u odnosu na 32.519 žena), a najčešće su financije razlog zbog kojeg  rijetko koriste svoja prava.

Obavezni rodiljni dopust za očeve

Ovom se Direktivom sada želi postići ravnomjernija podjela obaveza među roditeljima, a među ostalim predlaže najmanje četiri mjeseca rodiljnog dopusta koje otac mora iskoristiti (ne može prenijeti na majku). Jednako tako i najmanje 10 slobodnih plaćenih dana nakon rođenja djeteta za očeve, korištenje roditeljskog dopusta do 12. godine djetetova života, ali i dopust za skrb o teško bolesnom rođaku od najmanje pet dana godišnje.

Također, predlaže se i pravo na fleksibilno radno vrijeme, pa i rad od kuće za roditelje djece do 12 godina.

Reakcije na ove prijedloge su različite, dok se zemlje kao što su Italija, Rumunjska i Češka slažu s tim, druge smatraju kako direktiva zadire u nacionalna zakonodavstva. Među takvim zemljama su Portugal, Nizozemska i Danska. Stajalište Hrvatske još nije poznato, navodi Turčin. U Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike smatraju kako prijedlozi nisu dovoljno razrađeni i potkrijepljeni činjenicama, pa kao i mnoge druge zemlje, traže dodatna pojašnjenja.

Ukoliko se Direktiva prihvati, za što je potreban konsenzus svih članica, Hrvatska će kao jedina zemlja članica EU koja zakonom ne propisuje obavezna prava očeva na slobodne dane nakon rođenja djeteta, morati izmijeniti dio zakona i osigurati im to pravo.

Hoće li ova Direktiva uspjeti postići da roditeljski dopusti vrijede podjednako za majke i očeve, vidjet ćemo uskoro.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više