Mark Zuckerberg sprema se na drugi rodiljni dopust

Osnivač i glavni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, poznat i kao feminist i borac za ljudska prava, na svom je Facebook profilu najavio kako će uzeti dva mjeseca rodliljnog dopusta nakon rođenja druge kćeri koju očekuje sa suprugom Priscillom Chan. Objava je izazvala lavinu pozitivnih komentara, a Zuckerberg svojim primjerom najavljuje nove trendove.

Samo 15% američkih tvrtki plaća rodiljni dopust očevima

Kako je Zuckerberg pojasnio, Facebook kao kompanija svim svojim zaposlenicima s novim djetetom nudi četiri mjeseca rodiljnog dopusta kako majkama, tako i očevima, što će i on djelomično iskoristiti.

Ispod njegove objave na Facebooku javili su se mnogi korisnici Facebooka koji ga podržavaju u njegovoj ideji, ali isto tako podsjećaju i na to toliko su Sjedinjene Američke Države, iako najrazvijenija zemlja svijeta, daleko iza svih drugih po pitanju plaćanja rodiljinog dopusta. Tako su svoja iskustva podijeli korisnici Facebooka iz Njemačke, Kanade, Malte, Malezije, Švedske i brojnih drugih svjetskih zemalja u kojim je rodiljni dopust plaćen.

Podsjetimo, SAD nema praksu plaćanja porodiljinog dopusta zbog čega se i veliki broj žena teško odlučuje na majčinstvo ili se pak na njega odlučuje tek u kasnijim godinama kada već imaju određenu financijsku sigurnosti. No, Facebook i u tome prednjači pa od ove godine svi njegovi zaposlenici imaju pravo na plaćeni rodiljni dopust, čime se ta kompanije pridružila svega 15% američkih tvrtki koje očevima plaćaju rodiljni ili roditeljski dopust.

“Studije su pokazale da zajedničko provođenje vremena oca i majke s novorođenim djetetom pozitivno utječe na sam razvoj djeteta, kao i na cijelu obitelj. Osim toga, poprilično sam siguran da će ured biti na svome mjestu i kada se vratim”, istaknuo je Zuckerberg na svom profilu.

Hrvatski očevi rijetko koriste svoja prava

Što se tiče Hrvatske, kod nas su rodiljni i roditeljski dopust uređeni Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. Rodiljni dopust traje do navršenih šest mjeseci djetetova života, a uključuje obvezni i dodatni dio koji majka može djelomično ili u cijelosti prenijeti na oca djeteta. Kako se hrvatsko zakonodavstvo moralo uskladiti s EU, od 2013. godine duljina trajanja roditeljskog dopusta iznosti osam mjeseci, što  uključuje četiri mjeseca po jednom roditelju s time da svoja dva mjeseca može prenijeti na svog partnera tj. drugog roditelja, dok se druga dva mjeseca ne mogu prenijeti.

Ono što je mnoge kočilo jest vrlo niska roditeljska naknada nakon djetetovih navršenih šest mjeseci života, no od 1. srpnja ove godine ta se naknada povećala s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna za zaposlene roditelje te s 1663 kune na 2328,20 kuna za nezaposlene.

Međutim, očevi još iznimno rijetko koriste svoja prava, najčešće iz financijskih razloga.

Prije nekoliko godina na taj su se problem osvrnule Udruga Roda i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI u sklopu projekta “Budi tata” putem kojeg se pokušalo ukazati na zakonske i društvene probleme na koje nailaze muškarci koji žele iskoristiti rodiljni ili roditeljski dopust.

Dakako, najveća prepreka je već spomenuta financijska jer muškarci u pravilu (neopravdano) zarađuju više od žena pa bi se smanjenje ili izostanak njihove plaće itekako drastično osjetio u kućanstvu.

Važnost Zuckerbergovog koraka

Iako se nastoji povećati broj zemalja i kompanija koje nude plaćeni roditeljski dopust za oba roditelja, a posebno za muškarce što je u mnogim zemljama još uvijek relativna novost, nije dovoljno da ta opcija samo postoji na papiru, nego je muškarci zaista i moraju iskoristiti.

Mark Zuckerberg je pravi primjer toga jer ne samo da javno govori o tome, nego to i pokazuje u svojoj obitelji.

Da takav pristup zaista funkcionira i čini vidljivu promjenu u društvu, svjedoče i komentari drugih muškaraca od kojih su mnogi upravo zaposlenici Faceeboka.

Tako Brazilac Bruno Mokarzel zahvaljuje Marku što ga je svojim primjerom naveo da i sam ovih dana krene na rodiljni kako bi mogao pomoći svojoj supruzi koja bi svakog trenutka trebala roditi njihovo prvo dijete.

Facebookov produkt menadžer Navid Mansourian također se pohvalio kako je trenutno na rodiljnom s drugim djetetom te kako sama činjenica da su i on i supruga kod kuće s djecom pomaže ne samo novorođenoj bebi, nego i starijem djetetu koje se uz pomoć oba roditelja lakše prilagođava novonastaloj situaciji i novom članu obitelji.

Nižu se komentari i drugih očeva i majki, a uglavnom svi zahvaljuju Marku što svojim primjerom potiče pozitivne i prijekopotrebne promjene u društvu. Tko zna, možda se napokon upali žaruljica i kod većeg broja hrvatskih poslodavaca, ali i očeva.

Foto: Anthony Quintano – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...