Djeca i tragični događaji -zašto je striček postavio bombu?

Najnovija događanja u Americi i Bostonu  o kojima čujemo preko javnih medija, mogu nas  kao roditelje dovesti u nedoumicu kako se ponašati i što odgovoriti na djetetova pitanja koja su ponekad teška i nama samima.

Kako god bilo, svojim odgovorom nećemo napraviti fatalan prijestup u odgoju i zasigurno dijete neće biti istraumatizirano našom pedagoškom pogreškom. Bar mala utjeha za roditelja !

Kako djeci objasniti tragične događaje

Mnogo je prilika u kojima se dijete može sresti sa smrću, a mnoge se smrti dešavaju iznenada (mogu umrijeti bake i djedovi, poznanici, roditelji njihovih prijatelja, a osobito teško svih pogađaju smrti mlađih osoba).

Želimo li pomoći djeci koja tuguju i postavljaju pitanja:  „Zašto je netko postavio bombu? Tko je bio zločesti barba koji je ubio maloga dječaka? Gdje je mali dječak sada ?“ , potrebno je razumijeti djecu različite dobi, njihovo poimanje svijeta, reakcije tugovanja i moguće simptome.

Kako djeca različite dobi razumiju smrt

Dječje razumijevanje smrti  razvija se usporedno s njihovim misaonim sazrijevanjem tijekom djetinjstva. Razvoj pojma smrti može se odvijati različitom brzinom ali se čini da je razvojni slijed za svu djecu jednak.

Prije pete godine

Djeca do pete godine ne razumiju da je smrt konačna i da nema povratka. Pitanja odražavaju zabrinutost za tjelesnu dobrobit umrle osobe; da li je osobi hladno-toplo, kako će pribaviti hranu i sl.U ovoj dobi djeca razmišljaju u vrlo konkretnim pojmovima i zato je najbolje suzdržati se od apstraktnih objašnjenja koje dijete može shvatiti doslovno.  Npr. ako kažemo da je umrla osoba zaspala ili otišla na dugačak put, dijete će biti u strahu ako mama ili tata poslijepodne kažu da idu malo odspavati ili da za vikend tata ide na put. Djeca ove dobi su vrlo osjetljiva na odvajanje čemu ste sami svjedoci obzirom da nemaju u potpunost razvijen pojam o vremenu; mogu čak i kratka odvajanja doživjeti kao trajan gubitak.

Od pete do desete godine

Djeca u ovoj dobi postupno shvaćaju kako je smrt nepovratna i kako njome prestaje život, međutim djeca još uvijek ne prihvaćaju mogućnost vlastite smrtnosti. Tijekom ovog životnog razdoblja djeca više ne gledaju na sebe kao središte svemira,a raste i njihova sposobnost razumijevanja drugih ili empatijski kapacitet (staviti sebe u cipele drugih). S odrastanjem djeca sve bolje razumiju  uzroke i posljedice raznih događaja te postaju zaokupljena njihovom pravednošću ili nepravednošću, npr. da su se „loše stvari dogodile dobrim ljudima“.  Mnoga djeca se s tim stvarima najbolje nose kada ih potanko obavijestimo o različitim aspektoma događaja.

Prikladna i otvorena komunikacija

Kada smo uzeli u obzir ove osnovne odrednice iz psihologije dječje dobi vidmo da nije prikladno izlagati djecu na TV- u ovakvim sadržajima koja ih uznemiravaju. Ipak, kako dijete ne možemo zaštititi od loših vijesti i emisija na TV-u  važna je otvorena i iskrena komunikacija koja je prikladna dječjoj dobi. Na taj način se smanjuje zbunjenost a djetetu objasnimo kratko  u sažetom razgovoru.

Sa djetetom treba razgovarati i biti mu emocionalno blizak ukoliko izrazi zabrinutost i bojazan da bi se nešto moglo dogoditi mami i tati ili njemu samome. Svi roditelji su čuli pitanje svojih predškolaca u kontekstu novih svjetskih događanja: „Je li tako da raketa iz Koreje ne može eksplodirati u našem gradu? Je li tako da su policajci uhvatili zločestog čovjeka koji je postavio bombu u Bostonu?“

Time dijete želi potvrditi da je sigurno, da su sigurni mama i tata i njegova kuća, jer „kuća“ uz mamu i tatu predstavljaju simbol i vrijednost doma, sigurnosti, ljubavi i topline. Pobrinimo se da to pružimo svome djetetu, to je u ovoj dobi najvažnije !

Mr. sc. Darko Sambol, MBA, prof. psihologije, business & life coach, NLP business practitioner -zaposlen je već 12 godina u odgojno obrazovnim ustanovama gdje uspješno podučava izvrsnost u roditeljskim kompetencijama i soft skills metodama u privatnom i poslovnom kontekstu te na iskustven i primjenjiv način potiče na promišljanje o sebi, unutarnjim konfliktima koji sprječavaju rast i razvoj, i svojim neotkrivenim potencijalima koji pružaju beskonačne mogućnosti.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -