Zašto je djevojčicama perfekcionizam stavljen ispred hrabrosti?

Od pamtivijeka, perfekcionizam kod djevojčica stavljen je ispred hrabrosti. Većinu se uči izbjegavati neuspjeh i riskiranje. Važno je lijepo se osmjehnuti, igrati na sigurno, imati sve odlične ocjene. S druge strane, dječake se uči kako igrati grubo, visoko zamahnuti, puzati do vrha i onda skočiti na glavu.

U odrasloj dobi, muškarci su navikli riskirati u pregovorima o povišici ili pitati nekoga za izlazak. Sukladno tome su i nagrađeni. Drugim riječima, djevojke su odgajane da budu savršene, a dečki da budu hrabri. Moglo bi se reći kako je riječ o klasičnoj stereotipnoj podjeli koja je, nažalost, i dan danas prisutna.

U 1980-ima, psihologinja Carol Dweck gledala je kako pametni učenici petog razreda rješavaju zadatak koji je za njihovu dob bio prezahtjevan. Otkrila je da pametne djevojčice brzo odustaju. Što je IQ veći, to je veća vjerojatnost da će odustati. S druge strane, pametni dječaci smatrali su da je teži materijal izazov i u tome su našli motiv. Bilo je vjerojatnije da će udvostručiti svoje napore.

Povezano:

Perfekcionizam kod djevojčica

Što se događa? Na razini 5. razreda djevojčice rutinski nadmašuju dječake u svim predmetima, uključujući matematiku i znanost. Dakle, nije u pitanju nesposobnost. Razlika je u tome kako dječaci i djevojčice pristupaju izazovu. I to ne prestaje s petim razredom.
Utvrđeno je da će se muškarci prijaviti za posao ako ispune samo 60% kvalifikacija. Ali žene? Žene će se prijaviti samo ako ispunjavaju 100% kvalifikacija.

Ova se studija obično poziva kao dokaz da je ženama potrebno znatno više samopouzdanja. To je ujedno i dokaz da su žene naučene da teže savršenstvu i pretjerano su oprezne. Čak i kad su ambiciozne i naginju prema uspjehu, žene su naučene na savršenstvo, a savršenstvo dovodi do manjeg rizika u karijeri.

perfekcionizam kod djevojcica

Tko ne riskira, ne profitira

Izniman broj radnih mjesta koji su trenutno otvoreni u računarstvu i tehnologiji ostaju tako blizu, a tako daleko ženama. To znači da naše gospodarstvo zaostaje za svim inovacijama i problemima koje bi žene rješavale da su naučene da budu hrabre umjesto.

Reshma Saujani, američka odvjetnica i političarka, progovorila je o ovom velikom problemu današnjice pozivajući sve mlade žene na hrabrost. U svijetu u kojem živimo, bitnije je riskirati nego biti savršen. Treba naučiti prihvatiti svoje nedostatke i s njima se suočavati. To je također jedna vrsta riskiranja od koje možemo krenuti.

Saujani naglašava kako je jedan od načina na koji možemo obnoviti svoju otpornost i izuzeti poteškoće odbacivanja i neuspjeha shvaćanje da je to sve normalno i sukladno tome prihvatiti isto. Treba s ponosom prikazati sva odbacivanja, ona su znak hrabrosti. Smatra kako je hrabrost poput mišića koji se konstantno razvija ili ne razvija, ovisno o njegovom korištenju.

Svaki put kada je žena hrabra, njezin mišić postaje sve veći. Sama svjesnost o njihovom postojanju ih čini još većim nego što oni zaista i jesu. Isto je s hrabrošću. Učinite upravo suprotno od onog što biste učinili u sigurnoj zoni perfekcionizma jer je to često dolaženje do zacrtanog cilja. I vjerujte, nećete zažaliti ako izađete iz svoje sigurne zone.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -