Dovoljno sna je preduvjet poslovnog i privatnog uspjeha

Arianna Huffington, suosnivačica i glavna urednica Huffington Posta, kolumnistica i autorica 13 knjiga otkrila je jednostavnu formulu uspjeha, malu mudrost i ideju, koja je tako jednostavna, no malo tko ju u stvarnosti i primjeni. Kako uspjeti? Trebate se prvo dobro naspavati!

Ništa revolucionarno, no iz te jednostavne činjenice mogu se izroditi neke puno veće zamisli, smatra Huffington, naglašavajući moć dobrog, cjelonoćnog sna.

Dovoljno sna – isključivo ženska potreba?

„Umjesto da se svi žalimo kako malo spavamo, kako smo umorni i iscrpljeni jer stalno radimo, trebamo otvoriti oči i sagledati širu sliku. A ta je da kada se dobro naspavamo, povećavamo svoju produktivnost, sreću i padaju nam na pamet dobre ideje“, kazala je.

Koliko je važno biti odmoran, naučila je na vlastitom primjeru koji nije bio niti malo ugodan.

„Na težak sam način naučila vrijednost spavanja. Prije dvije i pol godine, onesvijestila sam se od iscrpljenosti. Udarila sam glavom o svoj stol, razbila sam jagodičnu kost, dobila sam pet šavova na desnom oku. I započela sam putovanje ponovnog otkrivanja vrijednosti sna. Proučavala sam, sastajala sam se s doktorima medicine, znanstvenicima, i ovdje sam kako bih vam rekla da je put koji vodi produktivnijem, veselijem životu  punom inspiracije jednak dobivanju dovoljno sna“, poručila je okupljenim ženama na TED-ovoj konferenciji u Washingtonu.

Ovo revolucionarno otkriće, smatra ona, može se primijeniti isključivo na žene, jer je pomanjkanje sna u biti „feministička problematika“. Žene su te koje se umaraju, koje su slabe, neizdržljive. Muškarcima kvalitetan san niti ne treba, neispavanost se kod njih povezuje sa simbolom „spolne zrelosti“.

„Nedavno sam bila na večeri s momkom koji se hvalio kako je odspavao samo četiri sata noć prije. I osjećala sam neodoljivu potrebu da mu kažem, ali ipak nisam, znaš što, kad bi odspavao pet sati, ova večera bi bila puno zanimljivija”, našalila se Huffington.

Nedostatak sna kao statusni simbol

U današnje vrijeme, pomanjkanje sna postalo je i statusni simbol, tko ne spava znači da puno radi i da je, naravno, uspješan.

To je naročito trend u Washingtonu, pojasnila je Huffington.

„Ako pokušavate dogovoriti doručak, i kažete, ‘Što kažeš na osam sati?’, oni će vam najvjerojatnije reći, ‘Osam sati je prekasno za mene, ali to je u redu, mogu odigrati partiju tenisa i obaviti nekoliko konferencijskih poziva i sastati se s tobom u osam.’ I oni misle kako to znači da su oni nevjerojatno zaposleni i produktivni, ali istina je kako zapravo nisu, jer, u ovom trenutku smo imali iznimne vođe u poslovnom svijetu, u financijama, u politici, koji su donosili grozne odluke“, ispričala je jedan od primjera.

Stoga, zaključujemo, visok I.Q. ne mora značiti da će netko biti i dobar vođa, jer je bit vodstva vidjeti santu leda prije nego udari u Titanik. A u svijetu je danas, kao i u Americi, previše santi leda koje su udarale u naše Titanike.

„Suočeni smo sa sve brojnijim krizama u svijetu, pa zato treba ponekad stvari sagledati jednostavno. Ono što je dobro za nas na osobnoj razini, ono što će nam donijeti više veselja, zahvalnosti, učinkovitosti u naše živote i biti najbolje za naše karijere, je isto ono što je najbolje za svijet. Stoga vas potičem da zatvorite svoje oči i otkrijete velike ideje koje leže u nama, da ugasite svoje motore i otkrijete moć sna“, savjetovala je Huffington.

 

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...