Energetska učinkovitost postaje prioritet u kućanstvima

Povećanje energetske učinkovitosti najpoželjniji je način unaprjeđenja doma. Tako smatra prema 86 posto potrošača u novom istraživanju tvrtke Schneider Electric, predvodnika u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji. Visoko na toj ljestvici su i druga poboljšanja vezana uz korištenje energije. Primjerice, energetska sigurnost je na drugom mjestu s 83 posto, nakon koje slijedi hlađenje s 79 posto i energetska neovisnost s 78 posto.

Prema rezultatima ovogodišnjeg istraživanja, utjecaj nedavnih globalnih energetskih kriza na cijene potaknuo je na promjenu ponašanja i veću štednju energije u kućanstvima. Tijekom zimskog perioda između 2022. i 2023. 75 posto ispitanika je smanjilo potrošnju električne energije. Pri tome je 72 posto njih to učinilo radi smanjenja iznosa računa za energiju, dok je jedna trećina to učinila radi smanjenja emisija ugljika.

Potrošači imaju ključnu ulogu

Istraživanje je provedeno među više od 9000 potrošača u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Ispitivalo se i njihove načine za smanjenje potrošnje energije tijekom proteklih 12 mjeseci. Primjerice, 45 posto ispitanika to čini prelaskom na LED žarulje, 24 posto mjeri potrošnju energije doma, a 16 posto je ugradilo pametni termostat.

Prema istraživanju, sedam od deset potrošača prepoznaje važnost održivosti i suočavanja s klimatskim promjenama. 81 posto ispitanika istaknulo je važnost ispunjavanja obveza “net-zero” ciljeva svake države. Međutim, više od polovice ispitanika smatra da je odgovornost za smanjenje emisija na pojedincima.

Iako više od polovice (55 posto) potrošača smatra važnim postići ugljičnu neutralnost svog doma tijekom života, 40 posto ih smatra malo vjerojatnim da će se to dogoditi. To je za četiri postotna boda više u usporedbi s istraživanjem iz 2021. Kada ih se pita o posljedicama globalnog porasta temperature iznad 1,5 °C, ispitanike primarno brinu troškovi života, pri čemu je 86 posto zabrinuto zbog viših računa za grijanje i hlađenje.


Pročitajte više: Energetska obnova – ‘pokupite’ sredstva i povećajte vrijednost nekretnine


Energetska učinkovitost smatra se ključnim rješenjem

Potrošači smatraju potrošnju energije u domaćinstvu prioritetom, a 68 posto ih nastoji smanjiti potrošnju energije kod kuće. Zanimanje za tehnologiju koja pomaže u praćenju i smanjenju potrošnje energije je veliko. Više od 60 posto ispitanih želi pratiti svoju dnevnu potrošnju energije, a 40 posto smatra pametnu tehnologiju za kućanstva jednostavnim i pristupačnim načinom smanjenja računa za energiju.

Unatoč kontinuiranim financijskim pritiscima, kućanstva su spremna uložiti značajna sredstva u mjere energetske učinkovitosti, odnosno prosječno 1926 eura u sljedećih 12 mjeseci. Pametna i održiva rješenja za kućanstva koja pomažu u učinkovitijem upravljanju energijom postaju popularna.

Sve je veća popularnost pametnih i održivih rješenja za učinkovitije upravljanje energijom u kućanstvima. Tako je, primjerice, interes za pametne termostate i pametni nadzor potrošnje energije porastao za tri, odnosno četiri postotna boda u usporedbi s rezultatima istraživanja iz 2021. godine.

Povećana popularnost rješenja za pametne domove, kao što su rješenja Schneider Electrica za automatizaciju i nadzor proizvodnje, skladištenja i troškova energije u domovima, također mijenjaju percepciju ljudi o postizanju „net-zero“ ciljeva. Ispitanici koji već danas posjeduju i koriste pametnu tehnologiju u svojim domovima dvostruko su optimističniji u pogledu postizanja nultih emisija ugljika u usporedbi s onima koji to još nisu učinili.

Foto: Schneider Electric

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Dobra izolacija je ključ energetske efikasnosti. Ja sam imala izolaciju, ali sam imala loše prozore, pa to i nije imalo mnogo efekta. Ali, prošle godine sam pred zimu zamenila prozore, stavila neke Behatoning bau PVC, i ove zime bila je sasvim druga priča. Em smo lakše zagrevali stan, em su računi za struju bili manji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -