Država najavila novo izdanje obveznica. MyTetka savjetuje kako ih uspoređivati s drugim vrstama ulaganja

Država je najavila novu rundu obveznica, ovaj put na rok od tri godine uz (minimalnu) kamatu od 3,1 posto. Financijska stručnjakinja Sandra Ferenčak, nekima poznata i kao “MyTetka” na LinkedInu je ukazala na to gdje obično griješe oni koji uspoređuju državne obveznice s drugim vrstama ulaganja u 2024. godini. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

Pazite na porezePrva stvar su porezi. Kamate po obveznicama nisu oporezive za razliku od onih koje isplaćuju banke ili druge financijske institucije te novčani fondovi. Zato je, radi usporedivosti, zaradu koju vam one nude potrebno pomnožiti s 0,88. Ili jednostavnije, moraju biti više od 3,5 posto kroz sljedeće tri godine kako bi bile isplativije od obveznica. Ovo ne uzima u obzir i naknade (godišnje i druge) koje dodatno moguće treba platiti na, primjerice, upravljanje fondom.

Isto tako, kamatu koju zaradimo kod stranih financijskih institucija treba (samostalno) prijaviti krajem godine Poreznoj upravi (čitaj INO-DOH) radi oporezivanja. To nije par klikova mišem.

Tu je i rizik. Ne treba uspoređivati državne obveznice s primjerice dioničkim ulaganjima jer se radi o financijskim instrumentima potpuno različitog rizika (i namjene).


Pročitajte više: Kako definirati optimalnu razinu duga poduzeća?


Ne postoje dobre ili loše investicijeOčekivani prosječan prinos od 7-10 posto godišnje na nekom dioničkom ETF-u je viši od navedenih 3 posto, ali je ta razlika premija za rizik koju investitor očekuje budući da preuzima značajno viši rizik gubitka (da ne pričamo o individualnim dionicama gdje je to daleko izraženije). Zato se u slučaju takvih ulaganja preporuča dulji vremenski horizont u kojem bi se oscilacije u vrijednostima ‘ispeglale’ (osim ako se ne bavimo kratkoročnim špekuliranjem).

Također, ako se ne radi o depozitima u bankama koji podliježu osiguranju do 100.000 eura, državne obveznice su više razine sigurnosti od novčanih fondova i sličnih (nisko-rizičnih) instrumenata.

Ovo pišem isključivo u edukativne svrhe te smatram kako svako ulaganje može imati mjesto u našim životima, ovisno o individualnim financijskim ciljevima, vremenskom horizontu i sklonosti riziku. Ukratko, nema dobre ili loše investicije, pitanje je samo je li ona prava za tebe. Najlošije od svega je njihov potpuni izostanak ili još gore – minus na računu, zaključuje Ferenčak.

Foto: Canva / LinkedIn Sandra Ferenčak

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -