Nedostatak stručnjaka za neprofitne udruge na tržištu Antonija Šimunković riješila je otvaranjem vlastite tvrtke za savjetovanje koja održava specijalizirane edukacije

Mlada poduzetnica Antonija Šimunković iz Jakovlja jedna je od rijetkih stručnjakinja za udruge u Hrvatskoj, a u razgovoru nam je ispričala kako su je životne okolnosti odvele od geologije do današnjeg posla u kojem pronalazi profesionalno i osobno zadovoljstvo.

Od studentskog posla do vlastite tvrtke

Iako je po struci diplomirana inženjerka geologije, Antonija Šimunković nije nikada radila u toj industriji. Nekako je uvijek stremila prema drugačijem smjeru, a već studentski posao na kojem je radila u računovodstvu naznačio je njen budući poslovni put.

Nakon fakulteta osam godina radila je kao voditeljica u udrugama, a obnašala je i funkciju direktorice jedne udruge mladih. Za to vrijeme bavila se opet – računovodstvom, administracijom i zapravo kompletnim vođenjem projekata udruge u kojima je rješavala brojne izazove.

Nakon što je prije nekoliko godina ostala bez posla, znala je da će svoju tvrtku otvoriti – tada ili nikada. Baš kao i mnogi drugi poduzetnici početnici, dobila je poticaje za samozapošljavanje i pokrenula vlastiti posao.

„Ovom području me privuklo to što sam i sama radila u udruzi pa znam što jedna udruga može postići kad ima cilj jer udruge se osnivaju kad građani uoče neki problem u društvu, bilo da su to marginalizirane skupine poput nezaposlenih žena ili osobe s invaliditetom. Ono što mene motivira u radu udruga je način na koji ja mogu biti dio te udruge i tako sudjelovati u svim njezinim nastojanjima i vrijednostima. U tome vidim neku osobnu zadovoljštinu.“

Prazno mjesto na tržištu

Još jedan motiv za nastavak svog profesionalnog razvoja kroz udruge i neprofitne organizacije, Antonija vidi u nedostatku sličnih tvrtki na tržištu, što otežava razvoj ovog područja.

„Mali je broj računovodstvenih servisa koji rade samo i isključivo s udrugama pa oni nerijetko nemaju odgovore na važna pitanja. Udruge se zapravo žele baviti onime zbog čega su krenuli u taj posao i nemaju dovoljno vremena i znanja o financijama i administraciji, a istovremeno ne postoji dovoljan broj stručnjaka koji se bave isključivo onime što bi im taj put olakšalo“, objašnjava Antonija.

Zato je ona svoj prostor pronašla upravo u toj tržišnoj praznini, gdje danas svojim djelovanjem pomaže boljem funkcioniranju udruga.

„Na početku je pogotovo teško doći do bilo kakvih sredstava pa ja udrugama pomažem da ne moraju čekati određeno vrijeme da se prijave na natječaj, nego da sami počnu raditi neku strategiju financiranja. Toga da im, baš kao i poduzetnicima, trebaju neki dokumenti i da postoji pravilan poslovni proces, udruge zapravo počnu biti svjesne tek nakon nekoliko godina.“

Jedinstveni edukativni projekt

Ova uspješna mlada poduzetnica danas je vlasnica tvrtke Invise savjetovanje, koja svakim danim sve više širi područje svojih usluga.

„Glavna djelatnost tvrtke prvotno su bile specijalizirane računovodstvene usluge za udruge, a danas se uz usluge poslovnog savjetovanja i financijama bavimo i edukacijama iz područja računovodstva i administracije.“

Započela je projekt pod nazivom Financijska akademija za udruge. Namijenjena je svima koje zanima financijsko upravljanje udrugama, voditeljima i predsjednicima udruga te tajnicima, računovođama i onima koji su tek osnovali udrugu. Kroz teme poput osnivanja udruga, pravnog okvira, financijskih izvještaja i računa te planiranja, samoprocjene i vođenja blagajne, svi polaznici dobivaju vrijedne informacije koje mogu implementirati u svoje poslovanje.

financiranje udruga

„Započeli smo s edukacijama prošle godine i dosad je održana pet puta. Odaziv je bio jako dobar, a način rada bazira se na maloj grupi do maksimalno 15 polaznika, koja omogućuje bolju interakciju. Uz znanje predavača, polaznici dobivaju i iskustva ostalih sudionika i kroz individualni pristup stignemo razgovarati o svačijim problemima“, priča.

Financijska akademija ima i svoju online  mini verziju koja kroz 10 videa ukratko pomaže u savladavanju osnova financijskog upravljanja. Tematske jedinice uključuju jednostavno i dvostavno knjigovodstvo, putne naloge, račune, poreze i brojne druge korisne savjete koje polaznici usvajaju kroz praktičnu virtualnu edukaciju.

Razvoj tvrtke kroz osobno brendiranje

Projekt je vrlo aktivan i na društvenoj mreži Facebook, a Antonija želi da postane prepoznat kao relevantno mjesto u ovom specifičnom području savjetovanja neprofitnih udruga.

„Kao svoj najveći uspjeh ne bih izdvojila neku konkretnu situaciju, nego činjenicu da sam se ohrabrila baviti se jednim sektorom u kojem je akterima već u samom startu teško izdvojiti novac za edukacije. Financiranje udruga je problematično područje, ali hrabro nastavljam dalje“, poručuje.

Antonijini budući planovi poprilično su veliki i uključuju izdavanje priručnika za udruge, nastavak edukativnog projekta Financijska akademija te rebrendiranje.

„U sljedećoj godini želim pokrenuti više edukacija i to na teme poput knjigovodstva, pisanja i pripreme projekata, strategije financiranja te kako pisati zahtjeve za fondacije. Najveća novost je ta da uskoro krećem djelovati u novom formatu i s novom internetskom stranicom te društvenom mrežama pod jednim imenom i to – svojim.“

Možemo samo reći – jedva čekamo i sretno!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više