Ove salate su u biti francuske, ne dajte se smesti!

Iako se kod nas naziva Francuska salata, njeno ime i sastojci različiti su u zemljama diljem svijeta. Nije nastala u Francuskoj, već u Rusiji kao recept tamošnjeg kuhara belgijskih korijena. Priprema se kao prilog jelima u blagdansko vrijeme, a ono što je sigurno, ili ju obožavate, ili ju ne možete ‘vidjeti’.

Francuska, ruska ili Olivierova salata

Nastala je u Moskvi 1860. u restoranu Hermitage, stručnim rukama kuhara Luciena Oliviera. Od tud dolaze varijacije njena imena; Ruska salata i Olivierova salata. Iako ju je pripremao u tajnosti, njegov je naučnik Ivan Ivanov uspio po gotovu jelu otkriti sastojke i način pripreme, pa ju je počeo pripremati samostalno u drugom moskovskom restoranu. Iako je originalni recept prekriven velom tajnosti, zna se da je salata sadržavala teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komadiće jastoga, kapare, male krastavce, tvrdo kuhana jaja i sojina zrna.


Pročitajte više: Francuska salata po ovom receptu slagat će se uz sva blagdanska jela


Originalni recept sadržavao kavijar i jastoga

Nije uspio u potpunosti ‘pogoditi’ recept, no popularizirao je salatu prodavši recept brojnim izdavačkim kućama. U ožujku 1894. recept je po prvi put izašao u ruskom časopisu Naša Hrana.

Izvorni se recept s vremenom mijenjao, zbog prilagodbe lokalnim namirnicama, sezoni pripreme i dostupnosti proizvoda koji se koriste. Neki su sastojci poput kavijara i komadića jastoga zamijenjeni pristupačnijima u doba Sovjetskog Saveza i neimaštine građanstva. Tako je s vremenom nastala varijanta francuske salate koju poznajemo danas. Naša varijanta ne sadržava meso, no nije rijetko naići na šunku ili piletinu, čak i kobasice u njoj.


Pročitajte više: Francuska salata ravno je iz Rusije došla na naš stol! Donosimo recept za zdraviju varijantu


U Francuskoj je zovu makedonska

U Francuskoj je nazivaju i macédoine de légumes, to jest miješana salata od povrća. Riječ macédoine znači mješavina, a koristi se u imenovanju salata miješanog tipa, poput voćnih. Naziv podsjeća na Makedoniju, a to nije slučajnost. Iako se u početku naziv koristio isključivo za voćnu salatu, aludira na raznolikost naroda u Aleksandrovom makedonskom carstvu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zaposlenici aktivisti

Današnji su zaposlenici aktivisti – Što to znači za njihove poslodavce?

Megan Reitz je coach i govornica fokusirana na poboljšanje uvjeta radnika. U svojem TED govoru podijelila je rezultate svojeg istraživanja.
- Advertisment -