Kako privući generaciju Z da koristi vaše proizvode i usluge?

Djecu rođenu između 1995. godine do danas zovu generacija Z, tiha generacija, iGeneracija ili net generacija…  Prvi su koji su rođeni u potpuno kompjuteriziranome svijetu i za njih je virtualni svijet od jednake važnosti kao i fizička realnost.  Oni su, kako se često kaže, „rođeni s mobitelom u rukama.“ Ova generacija svojim specifičnim potrebama i načinima komunikacije jako utječe na prilagodbu ponude na tržištu, a ukoliko su vam upravo oni ciljna skupina  ili svoje proizvode/usluge želite ponuditi i njima, evo na što biste trebali obratiti pažnju.

Ukratko, njihova pozornost je kratkotrajna, ovisni su o digitalnim platformama i do svih informacija dolaze online. Ako ovo znate, bit će vam jednostavnije predstaviti im vaš proizvod ili uslugu. U nastavku pročitajte par konkretnih metoda koje će vam u tome pomoći.

Eksperimentirajte s marketinškim kanalima

Iako je generacija Z online od 0-24, jako dobro zna što znači privatnost u online okruženju i ne vjeruje svima. To znači da ih nećete na svakom koraku moći tražiti njihove kontakt podatke kako biste ih mogli obasipati newsletterima ili različitim porukama. Uvijek su na oprezu i trebalo bi im se promišljenije pristupati. Nije neobično da mladi generacije Z imaju i po nekoliko profila na društvenim mrežama te da one privatne, na kojima dijele osobne informacije, ostavljaju za vrlo uzak krug prijatelja. Imajte ovo na umu.

Vjeruju maloj i probranoj ekipi i slušaju njihove savjete, a klasični oblici oglašavanja ih ne zanimaju. Uvijek će prije poslušati omiljenog influencera na Instagramu ili YouTubeu nego percipirati vaš post na Facebooku. Vole personlizirane reklame koje ne izgledaju kao reklame, nego kao iskren savjet dobrog prijatelja koji rješava točno onaj problem ili potrebu koju imaju.

generacija z

Upoznajte način na koji konzumiraju medijske sadržaje

Televizija ovu generaciju gotovo uopće ne zanima. Ono što ih zanima jest YouTube na kojem provode od 2 do čak 4 sata dnevno. U nekim istraživanjima, preko 40% ispitanih odgovorilo je da „ne mogu živjeti bez YouTubea.“  Uz YouTube koji uvjerljivo vodi, tu su još Instagram i Snapchat. Jasno vam je kamo trebate usmjeriti vaše oglašavanje. Pažnja generacije Z je kratkotrajna, vole videosadržaje i sadržaje koji su jednostavni za konzumaciju. Sve što uključuje  veću pažnju i uključenost, zaboravite. Multitasking je drugo ime pripadnika ove generacije i uvijek rade više stvari odjednom te primaju informacije s nekoliko različitih strana.

Neka kupuju na način koji im odgovara

A taj način je online shopping ili kupnja predmeta online i samo preuzimanje na licu mjesta, ukoliko ne žele čekati dostavu. Besciljna lutanja po dućanima i traženje nečega što im treba sada i ovdje, za generaciju Z ne dolazi u obzir. Velika većina generacije Z kaže kako prije kupovine proizvoda, bookiranja avionske karte i smještaja ili odlaska u restoran obavezno provjeri recenzije na društvenim mrežama.

Važno im je da komunicirate s njima, odgovarate na njihove upite i budete tu za njih. Neka vaši kontakti budu jasno vidljivi, a kupovina u web shopu brza i jednostavna, bez puno koraka . Ne govorite ovoj generaciji što da rade, što da kupuju i što da nose. Oni njeguju individualnost, a vi im izađite u susret personaliziranim proizvodima ili uslugama kreiranima upravo prema njihovim potrebama.

Foto: Pexels

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...