Girl Geek Dinners Hrvatska

Girl Geek Dinners neformalna je organizacija koja okuplja i promovira žene u svijetu tehnologije. U Londonu ju je 2005. godine osnovala Sarah Lamb, programerka, poduzetnica i savjetnica u ICT industriji, kojoj je dosadilo biti jedina žena na tehnološkim konferencijama i druženjima.

Girl Geek Dinners protiv stereotipa u IT svijetu

Tipična forma okupljanja je večera koja uključuje predavanje ugledne informatičke stručnjakinje ili stručnjaka. Možete doći i ako ste muškarac, ali samo ako vas je pozvala neka žena, čime je osigurana ženska većina na događanju. Trenutno postoje 64 ogranka Girl Geek Dinners u 23 zemlje, među kojima je već dvije godine i Hrvatska. O nastanku, aktivnostima i planovima hrvatske sekcije popričali smo s Bojanom Mandić, jednom od inicijatorica.

Girl Geek Dinners
21.11.2011., Zagreb – Organizatorice Girl Geek Dinnera (slijeva): Lili Rodic, Barbara Slade, Lahorka Cvitkovic, Sonja Stahor, Bojana Mandic i  Tina Corluka. Girl Geek Dinner je naziv za druzenje djevojaka zainteresiranih za tehnologiju, inovaciju, racunarstvo i nove medije. Ovo ce biti prvo takvo organizirano druzenje u Hrvatskoj, a dogadjaj se inace redovito organizira diljem svijeta od 2005. godine, kada ga je u Londonu pokrenula Sarah Lamb.
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Kako je nastala inicijativa Girl Geek Dinners Croatia?

Iako sam studirala na fakultetu koji godinama upisuje više žena nego muškaraca, istraživački smjer informatike na Odsjeku za informacijske znanosti pri Filozofskom fakultetu imao je nešto drugačiji omjer “snaga”. Nisam imala odgovor na pitanje zašto se više djevojaka ne odlučuje za studij informatičkog ili računarskog usmjerenja. Za Girl Geek Dinners okupljanja diljem svijeta doznala sam prije nešto više od dvije godine te mi se ideja organiziranja druženja na kojima bi se djevojke i žene mogle upoznati i razmijeniti znanje, ideje i iskustva o tehnološkim ili poslovnim temama učinila upravo idealnom za razbiti uvriježene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima.

Udružila sam se s kolegicom Lili Rodić, osnivačicom CROWD-a (Udruga hrvatskih web developera pri HGK), Lahorkom Cvitković, dugogodišnjom PR-ovkom u IT industriji, web specijalisticom Barbarom Slade Jagodić te Sonjom Stahor, Tinom Ćorlukom i Majom Benčić, iskusnim web dizajnericama. Svoje dugogodišnje iskustvo i dobru povezanost u IT sektoru iskoristile smo kako bismo na prvom druženju okupile čak 150 djevojaka. Od tada nam se pridružilo još nevjerojatnih djevojaka, softverskih inženjerki, kao što su Lucija Gregov, Vedrana Janković i Ana Mandić, s kojima smo realizirale radionice programiranja za početnice Rails Girls, PyLadies i Android Girls.

Koga sve u budućnosti želite okupiti?

GGD druženja su za softverske inženjerke i konzultantice, grafičke i web dizajnerice, voditeljice sistemske podrške, geoinformatičarke i community managerice, profesorice i studentice matematike, fizike, informatike i računarstva te mnoge druge. Zaista ne gledamo je li netko tek početnica ili već ima dugi niz godina iskustva. Cilj zajednice je inspirirati novu girl geek generaciju kako bi postala dio tech zajednice, ali i pomoći djevojkama i ženama u ICT sektoru kako bi razmijenile iskustvo i razvile nove vještine. Ima mjesta za svakoga tko se želi uključiti.

Kojim se kanalom odvija komunikacija među sudionicama?

Trudimo se zanimljive informacije podijeliti s kolegicama putem društvenih mreža (Facebook i Twitter), a kad se približava radionica ili druženje, svoju zajednicu informiramo putem bloga i newslettera na koji se može prijaviti na službenoj stranici. Odnedavno smo komunikaciju prenijele i na zatvorenu grupu gdje su potaknute diskusije o različitim temama.

Girl Geek Dinners
GGDC radionica

Koje su vaše dosadašnje aktivnosti?

Osim neformalnih druženja dosad smo organizirale besplatne, dvodnevne radionice programiranja za početnice Rails Girls, PyLadies i Android Girls – koje za cilj imaju pomoći djevojkama i ženama da postanu aktivne i brojnije sudionice u Python, Ruby i Android zajednici. U suradnji s udrugom CESI organizirale smo radionicu “Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?”. Radionica je organizirana u okviru Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week 2012, a donijela je mnoge odlične preporuke koje su upućene nadležnim institucijama. U listopadu ove godine sudjelovale smo i u organizaciji jednodnevne konferencije posvećene web programerima i programerkama – WebCamp Zagreb, u suradnji s još osam korisničkih grupa.

Kako se financirate? Tko su vaši sponzori?

Sve aktivnosti odvijaju se isključivo volonterski uz pomoć sponzora, na čemu smo im neizmjerno zahvalne. Tu se svakako ubrajaju bivši Središnji državni ured za eHrvatsku, koji nam je odmah na početku dao potporu, i Hrvatska gospodarska komora, koja nam osigurava prostor za svaku radionicu. No tu su i tvrtke poput Sonyja Hrvatska, Hrvatskog Telekoma, Infinuma, minus5, ACT PrintLaba, Rappa Designa, IN2, Designeusa, Dobrog Koda i Pet minuta, koje su nam dale potporu u organizaciji radionica.

Koji su vam planovi za bližu budućnost? Koje aktivnosti imate u vidu?

Na nedavnom okupljanju odlučile smo organizirati više fokusirana okupljanja s obzirom na šarolike interese, tako da se uskoro očekuje predavanje o iskustvima žena u poduzetništvu, ali i nastavak radionica programiranja PyLadies, RailsGirls i Android Girls.

Kolika je zastupljenost žena na tehničkim fakultetima i u ICT industriji u Hrvatskoj?

Središnji državni ured za e-Hrvatsku proveo je 2011. godine istraživanja o ulozi žena u hrvatskom informacijskom društvu. Utvrdili su da na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, njih oko 59 posto, dok ih na ICT studijima ima tek 16 posto. I u Europi se mali broj djevojaka odlučuje na upis nekog tehničkog fakulteta te daljnji razvoj u ICT industriji.

Dok žene u Hrvatskoj čine 46 posto radno zaposlenih, one su tek trećina zaposlenika u ICT sektoru, a od ukupnog broja zaposlenih žena u ICT-u tek je njih 28 posto na nekom rukovodećem položaju. Osim toga, žene u ICT području u prosjeku zarađuju oko 13 posto manje od muškaraca. Sve su to pokazatelji da je društveni stereotip o ICT zanimanjima kao “muškim zanimanjima” i dalje prisutan u tom području unatoč mišljenju mnogih ICT poduzetnika da bi se povećanje udjela žena u ICT pozitivno odrazilo na sektor.

Što žene donose u svijet tehnologije?

Svaki stručnjak ili stručnjakinja problemu pristupa na različite načine, sa svojim osobnim stilom i načinom razmišljanja, bez obzira na to je li muškarac ili žena. Svaka osoba individualno donosi nove ideje, stavove i način rada te time povećava produktivnost tima. Iz tog razloga mnoge informatičke tvrtke stavljaju naglasak na raznovrsnost timova.

Zašto bi ICT industrija mogla biti zanimljiva ženama?

Ako gledamo prednosti ICT poslova za žene u usporedbi s nekim drugim zanimanjima, ženama se tu pružaju velike mogućnosti. ICT industrija nudi velik broj radnih mjesta koja su u pravilu bolje plaćena te razne mogućnosti za doškolovanje u obliku raznih online tečajeva i pristupa predavanjima sa svjetski poznatih sveučilišta. Zajednica koja podržava žene u zadnje je vrijeme sve jača i na različite načine pruža potporu razbijajući predrasude.

Foto: GirlGeek Dinners Croatia i Davor Višnjić /Pixell

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više