Girls in ICT day: Uvođenje mladih nada u perspektivu poslova u IT-u

Ovogodišnji event Girls in ICT day održan je u organizaciji Lore Pleško, voditeljice informatičke tvrtke Mašinerije. Cilj je kao i uvijek bio pokazati kako djevojke i žene jednako uspješno mogu djelovati u ICT sektoru, kao i muškarci. Želeći privući mlađe generacije da promisle o nekom od zanimanja u IT-u, ovim događajem ugošćene su učenice 7. i 8. razreda Osnovne škole Jure Kaštelan. Četiri sata eventa protekla su kao da ih je bilo upola manje, uz zanimljiva predavanja i maštovit prikaz poslova djevojkama koje su prisustvovale.

Timski rad uz kvalitetno vodstvo

girls in ICT day

Project managerica Vlatka Šipoš uvela je sve prisutne u svijet voditeljice projekata, uspoređujući slikovito svoj posao s orkestrom kojemu je potreban dirigent kako bi se stvorila simfonija. Jednako tako voditelj projekta organizira i diktira tempo cijelome timu ne bi li se na kraju stvorio uspješan proizvod. „Projekti dolaze s klijentima“, kaže Vlatka, jer oni se pojavljuju s inicijalnim idejama što bi htjeli.

Zbog toga je potrebno organizirati brojne radionice i sastanke kako bi zajednički unutar tima otkrili želje klijenata. Pri stvaranju web stranice, čime se Vlatkina firma bavi, potrebno je najprije osmisliti koncept, a pritom skicirati i crtati ekrane. Slijedi dizajniranje koje stranici daje vizualni identitet, zatim programiranje i na kraju testiranje cijeloga projekta koje je od iznimne važnosti kako bi sve prošlo bez greške.

girls in ICT day

Faze su to koje vodi project manager, a najveći mu je izazov odraditi sve u roku sa što manje novca iz budžeta. On ujedno i svakodnevno održava sastanke kako bi se provjerio status zadataka, a računa vodi i o kvaliteti, kao i motivaciji čitavoga tima.

girls in ICT day

Govornica Vlatka djevojkama je odgovorila na pitanje kako se našla u tom poslu rekavši da je prije radila u prodaji ovakvih projekata, no znatiželja ju je dovela na ovu poziciju. „Htjela sam sudjelovati u cijelom procesu, u svim fazama izrade projekta“, naglasila je. Proučavala je rad svih članova tima kako bi napredovala i u drugim područjima i kako bi razumjela svaku fazu, a djevojkama je rekla i kako je sa strukom raznih područja moguće raditi kao project manager ukoliko imate tražene karakteristike.

Svakodnevno učenje vodi do uspjeha

girls in ICT day

Kako biste bili što uspješniji i radili sa što većim entuzijazmom, potrebno je voljeti i živjeti posao koji radite. Priča je to i dizajnerice Ivane Miličić koja je svoju ljubav pretvorila u posao, a sada mladima opisuje svoj put. Oduvijek se pitala što bi se moglo napraviti da stvari koje koristi može promijeniti na način da se poboljšaju, pa je svoju priliku ugledala u dizajnu. Naime, u početku je dizajnirala sasvim uobičajene predmete kako bi se korisnici njima što lakše služili, poboljšavajući njihovu funkciju, a nakon toga krenula je u web dizajn. Svakako je i ovdje najvažnije proučavanje korisnika, na osnovi čega se definira njihov problem koji se putem dizajna treba riješiti.

girls in ICT day

Nakon toga rade se prototipi kako bi se provjerilo je li rješenje problema bilo uspješno. Ivana je ovdje „posrednik između korisnika koji ima potrebe i proizvoda koji se mora oblikovati“. Ono što navodi kao najvažnije u svom poslu nije inspiracija, koje ponekad ima, a ponekad nema.

Najbitnije je ipak svakodnevno učenje, čitanje i praćenje novih trendova, „u ovom poslu presudno je znanje i rad“, smatra Ivana. Proces dizajniranja sastoji se od istraživanja, analize, stvaranja koncepta, oblikovanja proizvoda i na samom kraju izvedbe. Uz sve to, potrebna je komunikacija s developerima, managementom u firmi, s odjelom marketinga, a ponekad i sa znanstvenicima. Bitno je na kraju svega usrećiti korisnika, a poboljšanja se uvode iznova svakoga dana.

Segmentacija tržišta

girls in ICT day

Kada već imamo gotov proizvod, moramo smisliti na koji način ga možemo predstaviti kupcima. „Skup poslovnih procesa kako do kupca dovesti ideju ili proizvod zovemo marketing“, objasnila je marketinška stručnjakinja Alma Saganić. Opisala je taj posao kao multidisciplinarnu aktivnost koju svaka firma mora imati ukoliko želi ostvariti profit i opstati. Obuhvaća procese prodaje, promocije, stvaranja proizvoda i određivanja njegove cijene. Kada odredimo cijenu, proizvod treba prodati, a da bi ga što bolje prodali, moramo ga oglasiti i promovirati putem što više platformi.

girls in ICT day

Međutim, Alma naglašava kako je najbitniji element u marketingu istražiti tržište te napraviti njegovu segmentaciju kako bi informacije došle do željene publike. „Kupci se mogu razlikovati po željama, sredstvima, geografskom smještaju, odnosu prema kupnji, kupovnim navikama, životnoj dobi, preferencijama“, nabrojala je Alma, no to je onaj lakši aspekt. Teže je prodrijeti u glavu kupaca i saznati na koji način razmišlja, a to sve čini psihološku segmentaciju.

girls in ICT day

Srećom, razvojem tehnologija i zahvaljujući društvenim mrežama, sve ju je lakše pratiti. Ono što svaki kupac kupuje i na što treba pripaziti su važnost robnih marki, kao i ambalaže te određenih karakteristika proizvoda koji privuku kupce. Potrebno je neprekidno raditi na proizvodu kako vas ne bi pojelo tržište, a komunikacija s kupcem od iznimne je važnosti kako bi proizvod doživio bitne promjene koje su potencijalno potrebne.

Razmjena ideja i iskustava putem okrugloga stola

girls in ICT day

Sudjelujući u interesantno osmišljenom okruglom stolu, učenice su mogle ponešto saznati o dizajnu, programiranju, testiranju i marketingu, rotirajući se iz jedne prostorije s jednim stručnjacima, u drugu prostoriju sa stručnjacima iz drugoga područja. Pitanjima koja su postavljale mogle su saznati kako s dizajnerima moraju što više komunicirati kako bi oni saznali što bi trebalo promijeniti i poboljšati; da je najveći izazov u marketingu uvjeriti kupce da je proizvod dobar i da ga trebaju kupiti.

girls in ICT day

S obzirom da cure u školi uče kako raditi web stranice, nisu im bili strani savjeti programera, koji su naglasili kako je u njihovom poslu najvažnija kreativnost, a mogućnost učenja novih vještina je neograničena. Otkrile su i da je programeru bitna osoba i tester, koji osigurava proizvodu da izađe besprijekoran, kako bi u konačnici kupcima sve bilo jednostavno i razumljivo.

Odlazak uz ispunjenost idejama i razmišljanjima o budućnosti

girls in ICT day

Uz pozitivnu i zabavnu atmosferu, cijeli event zaokružen je zanimljivom radionicom o uvodu u programiranje, gdje su učenice same stvarale svoje slikovne priče. Zaključile su svoj posjet pisanjem dojmova na post-it papiriće, a najvećem broju djevojaka svidio se odnos među ljudima i predavanja koja nisu bila dosadna, već edukativna i zanimljiva. Privukao ih je project management, kao i marketing za kojega su neke djevojke zaključile da bi se mogle time baviti. Na taj način proveden je i cilj ovakvoga događaja u poticanju mladih djevojaka da razmisle o perspektivi poslova u sektoru ICT-a.

Foto: Mašinerija

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više