Gordana Deranja – prva žena na čelu HUP-a

Hrvatska udruga poslodavaca za svoju je predsjednicu izabralo Gordanu Deranju, predsjednicu Uprave Tehnomonta i dosadašnju članicu Izvršnog odbora HUP-a. Ovo je ujedno prvi put da se na čelu te udruge našla žena.

‘Hrvatska udruga poslodavaca važan je socijalni partner i naša je zadaća da svojim radom i djelovanjem ne samo štitimo interese poduzetnika i poslodavaca već i doprinosimo široj zajednici. Činimo to i kada se zalažemo za provedbu strukturnih reformi, zaokreta u ekonomskoj politici i za poboljšanje uvjeta za investicije. Sve to vodi ne samo boljim uvjetima poslovanja i većim prihodima tvrtki nego i većem broju radnih mjesta, većim primanjima zaposlenika, rastu proračuna i mogućnosti većih ulaganja u škole, zdravstvo i druge institucije od javnog interesa. HUP će nastaviti upozoravati na potrebu stvaranja boljih uvjeta za poslovanje i investicije. Kriza traje predugo i njezine su posljedice već sada teške, a svako daljnje odlaganje znači da ih nećemo trpjeti samo mi, već da će ih još dugo osjećati i naša djeca’, izjavila je Gordana Deranja povodom imenovanja za predsjednicu Hrvatske udruge poslodavca.

Tko je Gordana Deranja?

Gordana Deranja u tvrtku Tehnomont iz Pule došla je još 1987. godine zaposlivši se u računovodstvu. Početkom 90-ih godina, postaje voditeljicom računovodstva, a 1995. godine imenovana je predsjednicom Nadzornog odbora tvrtke.

Sama je nekoliko puta istaknula kako je upravo vrijeme pretvorbe društva bilo najteže za nju, jer je trebalo ‘obraniti’ tvrtku od onih koji su se željeli dokopati svega što vrijedi za vlastiti džep. No, uspjela je provesti ‘poštenu’ pretvorbu i tvrtku predati u ruke radnicima i menadžerima koji u njoj rade.

Novi je izazov došao 1998. godine kada je postala generalna direktorica tvrtke koja je u tom trenutku bila u blokadi, s dugom od 140 milijuna kuna i bez dobavljača. Donijela je tešku odluku, otpustila dio radnika i ukinula sve što stvara gubitke.

Iako je zbog te svoje odluke bila ‘persona non grata’, rezultati su bili vidljivi već za dvije godine. Tehnomont je uspješno proveo privatizaciju, zadržao unosne ugovore s brodogradilištima u Italiji i Njemačkoj i izvukao se iz gotovo sigurne propasti.

Uspjehe je prepoznala i struka

Njen trud i rad prepoznala je i struka pa joj je tako Hrvatska udruga poslovnih žena u dva navrata, 2008. i 2013. godine dodijelila nagradu Menadžerica godine, a udruga CROME 2011. Za menadžericu godine za velika poduzeća.

No, nagradama i priznanjima tu nije kraj. Dobitnica je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva, koje joj je 2012. dodijelilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Također, na 3. Europskom kongresu malih i srednjih poduzetnica u Katovicama proglašena je Ambasadoricom ženskog poduzetništva Poljske 2013. godine.

Uz sve to, dugi niz godina angažirana je na različitim funkcijama u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a aktivna je i u Hrvatskoj udruzi poslovnih žena (Krug). Jedna je od osnivačica BPW-a, međunarodne organizacije poduzetnica i poslovnih žena.

Privatno uživa s obitelji

Kako su joj i sin i kćer već odrasli i žive vlastite živote, više nema problema s usklađivanjem privatnih i poslovnih obveza pa svoje slobodno vrijeme provodi sa suprugom u prirodi, šetnji uz more ili na kratkom izletu u Fužine.

Nekoliko je puta isticala kako se najbolje opušta radeći u svom cvjetnjaku u dvorištu kuće kraj Pule čime je još jednom dokazala da je najbolji odmor od stresnog posla, kakav je njezin, u hobiju koji volite i koji vas ispunjava.

Žene su rijetke u brodogradnji

Iako su tijekom 1. i 2. Svjetskog rata žene radile u brodogradilištima, danas su one rijetkost ne samo u škverovima, već i u upravama.

Osim Gordane Deranje, koja je na čelu Tehnomonta već godinama, poznata je još šefica korejskog brodogradilišta Orient Shipyard Choen Soo Hye.

Češće su kao asistentice ili voditeljice pojedinih odjela koji i nemaju previše veze sa samom proizvodnjom. Stoga su ovi svijetli primjeri još važniji kako bi se djevojčicama i mladim djevojkama pokazalo da karijera u industriji koja slovi kao tipično muška nije nemoguća misija.

Foto: Youtube screen shot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -