Hoće li Italija postati prva zapadna zemlja koja uvodi zakon o menstruaciji?

Žene zbog menstruacije mogu patiti od teških bolova, nekima menstrualni bolovi onemogućuju izvođenje svakodnevnih aktivnosti, no bez obzira na to, one su dužne raditi.

O  toj temi se gotovo uopće ne priča na poslu, a iako prema jednom istraživanju, bolna menstruacija može biti jednako loša kao i srčani udar, za žene se obično smatra da su sklone dramatiziranju, pa se zato i bolnoj menstruaciji ne pridaje posebna pozornost.

Zakon o plaćenom „menstrualnom odmoru“

Također, one iz mjeseca u mjesec ne mogu uzimati bolovanja, a ponekad se i srame reći da trpe velike bolove. Jedno od rješenja ponudio je švicarski čokolatijer koji je proizveo čokoladu koja ublažava menstrualne bolove, no sigurno da je za žene potrebno učiniti i nešto više.

I dok su neke privatne tvrtke već uvele sličan zakon, on  također postoji i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu koji su već ranije prepoznali ovaj problem i imaju razumijevanja za žene te su uveli mogućnosti uzimanja slobodnih dana tijekom menstrualnog ciklusa. A sada je i u Italiji donji dom u Parlamentu započeo s raspravom o novom zakonu koji bi naredio tvrtkama da ženama odobre plaćeni odmor svakog mjeseca. I to u trajanju od tri dana.

Ukoliko parlament prihvati ovaj zakon, Italija će postati prva zapadna zemlja sa zakonom o „menstrualnom odmoru“ za žene.

Protive mu se i žene?

Prema pisanju Independenta, mnogi taj zakon pozdravljaju jer ide na ruku ženama koje pate od jakih menstrualnih bolova, no postoje i kritičari, a među njima i žene koje smatraju da bi taj zakon mogao zapravo djelovati protiv žena, koje se ionako teško izbore za poslove, a ovako bi im bila dodatno otežana mogućnost zapošljavanja.

Također, veliki problem s kojima se Talijanke susreću je i taj što ih poslodavci nakon porodiljnog ne žele primiti natrag na posao. Stoga se boje kako bi ovakav zakon zapravo imao kontraefekt od željenog.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više