Epson na terenu: ispis reklama, fotografija, majica…

Brojni partneri i korisnici prepoznali su proizvode i rješenja tvrtke Epson kao jamstvo uspješnog poslovanja. U segmentu tiska velikog formata (LFP) Epsonovi pisači koriste se za produkciju oglasa u vanjskoj i unutarnjoj primjeni, ambalaže, fotografija i foto knjiga i mnogih drugih proizvoda.

Izravan inkjet ispis na majice

U ljubljanskoj tvrtki T.K.B.M. zaposleno je tridesetak djelatnika, no kako se budu povećavali investiranje i obim poslovanja, tako će se sigurno povećavati i samo poduzeće. Za potrebe ispisa na majice odnedavno koriste model Epson SureColor SC-F2000 koji omogućava izravan ispis na tekstil (DTG – direct-to-garment) i predstavlja odličnu nadopunu klasičnom sitotisku i tisku s preslikačima.

„Testirali smo nekoliko t-shirt pisača različitih proizvođača i zaključili da su svi takvi pisači u ovoj klasi temeljeni na Epsonovoj tehnologiji. Zaključak o kupnji je bio vrlo jednostavan: ako imamo Epson tehnologiju, tada ćemo je kupiti od samog Epsona“, kaže Tomaž Kopač, jedan od suvlasnika tvrtke T.K.B.M. „Naime, konkurentski pisači su ustvari prepravljeni Epsonovi pisači, namijenjeni ispisu na papiru sa dograđenom ladicom za majice. Model SC-F2000 je konstruiran za direktni tisak na odjeću i to je bio razlog kupnje. Već u tijeku dva mjeseca korištenja napravili smo vrlo veliki broj otisaka. Proizvod iz naše tiskare mora biti vrhunske kvalitete i upravo to smo dobili s modelom SC-F2000“, dodaje Kopač.

SureColor SC-F2000 odlično popunjava potrebe tiska malih naklada, a te male naklade su im, kaže Kopač, ranije zadavale glavobolje kada su se služili klasičnim tehnikama. Ovakav pisač je odličan za izradu probnih majica koje se prezentiraju klijentima. Ukoliko kupac odabere manju nakladu majice, jednostavno se otisnu na pisaču Epson SC-F2000.

Epson na terenu

Ispis reklama i oznaka (signage)

Tvrtka Epilog studio iz Zaboka specijalizirana je za tisak širokih formata i uspješno posluje uz pomoć Epsonovih pisača iz serije SureColor. Među klijente koji koriste usluge Epilog studija ubrajaju se uspješne tvrtke iz sektora kozmetike i farmaceutike. Direktor tvrtke Epilog studio Vladimir Lihtar prije nabavke svakoga pisača temeljito analizira ponudu na tržištu, cijene proizvoda, brzine ispisa te kvalitetu ispisa koja je na kraju i najvažnija. U početku su koristili model SureColor SC-S50610, a nakon testiranja njegova nasljednika, modela SC-S60610, prema Lihtarovim riječima, oni cijene prednosti koje donose Epsonove tehnologije.

„Kada smo testirali model SC-S60610 bili smo oduševljeni“, kaže Lihtar. „Nakon analize drugih opcija zaključili smo da je ovaj pisač znatno bolji od konkurencije u svojoj klasi. Povrh toga, tvrtka Epson je prihvatio sve kritike na njihove ranije modele i razvio je vrhunski proizvod. Pisač je masivne konstrukcije, a vođenje materijala je vrlo precizno i kada se radi s teškim rolama. Nove GS3 boje su izuzetnog gamuta i smanjuju potrošnju za oko 20 posto u odnosu na stari model. U odnosu na konkurenciju potrošnja je manja i do 50 posto. Cijena boje je najniža na tržištu za originalnu boju, tako da korištenje zamjenske boje naprosto ne dolazi u obzir. Sam rad pisača je izuzetno brz, a otpad je zanemariv“, zaključuje Lihtar

Epson na terenu

Signage u širokoj primjeni

Tvrtka TROART iz Moravča u Sloveniji svoje poslovanje temelji na Epsonovim modelu SureColor SC-S80610. Riječ je o vrhu Epsonove ponude namijenjene reklamnoj industriji. Pri ispisu koristi jedanaest boja i tako nadilazi konkurenciju iz sektora „signage“ ispisa – za oglašavanje u vanjskoj i unutarnjoj primjeni.

“Najveći dio naših klijenata poput Petrola, Atlantic grupe ili Ljubljanskih mlekarni želi na najkvalitetniji način istaknuti svoje proizvode“, kaže Matjaž Rotar, vlasnik i direktor tvrtke. „Danas je teško napraviti neki stalak, policu za proizvode a da pokraj police koju smo mi izradili ne stoji još nekoliko polica sličnog dizajna ili tehnologije izrade. Postoje dvije mogućnosti pomoću kojih se možemo razlikovati od konkurencije a to su kvalitetan dizajn i tehnologija izrade reklamne površine. Trudimo se našim klijentima ponuditi ‘drugačiji’ dizajn kojega će potrošač uočiti unutar prodajnog  prostora. Osim dizajna potrebna je i vrhunska tehnologija koja će naš proizvod istaknuti u odnosu na konkurentske proizvode.

U tome nam je Epson od velike pomoći. Fotografski raspored boja omogućuje fantastičan otisak. Uočili smo da naši klijenti dolaze do Epsonovog pisača i rukom dodiruju otisak. Otisak je izuzetno realističan i u usporedbi sa ranijim pisačima možemo ga svrstati uz bok foto pisača koji ipak ispisuju isključivo ‘indoor’ aplikacije. U segmentu ‘signage’ prije pojave modela SureColor SC-S80610, ranije nismo imali ovako  kvalitetno rješenje“, zaključuje.

Epson na terenu

Produkcijski ispis fotografija

U obrtu Foto Nareks iz Slovenskih Konjica koriste inkjet rješenje za produkciju fotografija, umjesto zastarjelog kemijskog foto laboratorija koji je u današnjim prilikama neučinkovit, skup i ekološki neprihvatljiv.

„Prije dvije godine smo se odlučili za kupnju prvog pisača Epson SureLab SL-D700 za potrebe ispisa u manjim nakladama koje su neisplative za izradu sa velikim kemijskim labovima“, govori Matej Nareks, vlasnik obrta. „Pisač smo kupili preko zagrebačkog poduzeća Subligo. Kvaliteta otiska je bila bolja u odnosu naš stari kemijski lab. Posebno smo zadovoljni crvenom bojom koju sa starom opremom nikada nismo uspijevali dobiti u tom intenzitetu. Zbog toga smo u vrlo kratkom roku smo investirali i u veći pisač, Epsonov SureColor SC-P6000.

SureColor SC-P6000 koristimo za ispis profesionalnih fotografija u formatima do 61 cm širine. Ovaj pisač je svojim formatom otvorio neke nove aplikacije koje do tada nismo mogli raditi.  Sada našim kupcima možemo ponuditi i plakate većih formata, velike kalendare i slične veće, fotografske proizvode. Raznovrsnost medija na koje možemo raditi otisak je znatno veća od starih tehnologija. Sada smo u mogućnosti ispisivati na razne vrste papira, platna, folija, filmova…“, kaže Nareks.

Najnovija Nareksova investicija je kupnja većeg inkjet foto laba Epson SureLab SL-D3000. To je značajna investicija koja im je omogućila prelazak na potpunu digitalnu proizvodnju fotografija. Uz vrlo visoku kvalitetu fotografija i umjerenom cijenom otiska, Epsonovi pisači zadovoljavaju i ekološku dimenziju proizvodnje koja je postala vrlo značajan faktor za osviještene kupce.

Slično razmišljaju i u ptujskom obrtu Foto Langerholc u kojem od 2009. godine obiteljsko poslovanje vodi Rado Stropnik. Danas Foto Langerholc ima dvije poslovnice u Ptuju i četiri zaposlene osobe. Uz klasične fotografske tehnologije, digitalizacija je ušla i u njihove radnje.

„Osim klasične fotografije dosta se oslanjamo na digitalni tisak“, kaže Stropnik. „Fotografija je u posljednjim desetljećima doživjela značajne promjene i mi se trudimo pratiti trendove. Moji djed je ručno razvijao filmove i fotografije. Majka i otac su pratili tehnologije njihovog vremena i mi još danas dio fotografija radimo na klasičan način (kemijskim foto laboratorijem). Ja sam krenuo u digitalizaciju i danas koristimo tri Epsonova inkjet printera“, kaže Stropnik.

Za spis klasičnih formata fotografija 10 x 15 i 13 x 18, ali i specijalnih formata po posebnim narudžbama, koriste dva inkjet pisača (foto laba) SureLab SL-D700, svaki u jednoj poslovnici. Pisači mogu producirati fotografije do 21 cm širine i 100 cm dužine. Pogodni su za izradu fotografija za foto knjige koje su vrlo popularne u posljednje vrijeme. Kvaliteta fotografija nadmašuje onu koju nude kemijski foto labovi. Fotografije su oštrije, boje su bolje saturirane, a u crnim tonovima ima puno više vidljivih  detalja. Ispis boje ljudske kože je prirodniji.

U Foto Langerholcu koriste i veći pisač Stylus Pro 7900 za ispis postera na mat i sjajni papir te ispis fotografija na materijalu canvas (platnu). Odlučili smo se za model Stylus Pro 7900 iz nekoliko razloga, a najvažniji je vrhunski otisak. Razlog ovako dobrog otiska je deset boja koje pokrivaju vrlo široki raspon boja (gamut).

Foto: Epson

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više