Hrvatska po jednakosti spolova pala među najlošije zemlje

Svjetski ekonomski forum objavio je godišnji izvještaj o rodnom jazu u kojem je upozorio kako žene neće dostići ekonomsku ravnopravnost još sljedećih 170 godina.

Iako su prije godinu dana prognozirali kako će se ravnopravnost spolova dogoditi za 118 godina, čini se kako je ona ipak usporena.

Godišnji indeks o ravnopravnosti spolova

Godišnje izvješće švicarske neprofitne organizacije temelji se na mogućnostima žena i muškaraca koje ostvaruju u četiri ključna područja – zdravlju, obrazovanju, gospodarstvu i politici, a ove je godine obuhvatilo 144 zemlje svijeta.

Najveći problem i dalje predstavlja razlika u plaćama i nejednakost u sudjelovanju na tržištu rada, dok je porast zabilježen u edukaciji žena koje su jednako ili čak više educirane od muškaraca i to u 95 država.

Premda su i u Islandu žene manje plaćene, teže pronalaze posao i napreduju, ali svakako ulažu svoje napore da ostvare rodnu ravnopravnost na svim područjima i zbog toga se još od 2009. godine nalazi na prvom mjestu, a slijede ga Finska, Norveška i Švedska. Ruanda ima najveći udio žena u parlamentu, poboljšala je svoje ekonomsko sudjelovanje i jednakost dohotka i zato se ove godine nalazi na visokom 5. mjestu.

Hrvatska tek na 68. mjestu

Hrvatska je pala za 9 mjesta u odnosu na prošlu godinu i sada se nalazi na 68. mjestu po pitanju ekonomske ravnopravnosti spolova. Što se tiče zdravlja, nalazimo se na 40. mjestu, a u obrazovanju smo 57.

Prema zastupljenosti žena u politici nalazimo se tek na 76. mjestu, što i ne čudi s obzirom da su i u novoj vladi tek četiri žene na čelu ministarstva, premda je premijer Andrej Plenković najavljivao da će ih biti više (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Nada Murganić, Ministarstvo kulture – Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo gospodarstva, a i srednjega poduzetništva i obrta – Martina Dalić i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Gabrijela Žalac).

Od susjednih zemalja, Slovenija se nalazi na 8. mjestu, Srbija na 48., a Bosna i Hercegovina na 83. mjestu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...