Hrvatska znanstvenica Iva Tolić dobitnica je znanstvenog Oskara

Iva Tolić, mlada znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, ime je koje je jučer ušlo u povijest europskih znanstvenih krugova, ali i u povijest znanosti u Hrvatskoj.

Dobitnica znanstvenog Oskara

Dr. sc. Iva Tolić, na jučerašnjoj dodjeli nagrada u Bruxellesu, dobila je priznanje za svoj rad na području biofizike stanica. I to ne bilo kakvo priznanje, već stipendiju Europskog znanstvenog vijeća (ERC) u iznosu od 2 milijuna eura, na razdoblje od 5 godina, kako bi mogla nastaviti svoje istraživanje. U znanstvenim krugovima, od ove nagrade je bolji jedino Nobel, a ERC financira samo najbolja istraživanja u Europi.

Od zaprimljenih 2528 prijava, Europsko je znanstveno vijeće izabrao 372 projekta, među kojima je i Ivin projekt naziva “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore“. Rezultati njenog istraživanja moći će se primijeniti u daljnjem istraživanju i razvoju lijekova namijenjenih liječenju degenerativnih i kancerogenih bolesti.

„Ova potpora omogućit će mi uspostavljanje novog laboratorija u Hrvatskoj, zapošljavanje šest članova tima i kupnju vrhunskog mikroskopa. Tijekom idućih pet godina moći ću se usredotočiti samo na svoje istraživanje“, rekla je Iva Tolić.

Iva je 5000. dobitnica ove nagrade.

Vrhunska karijera u znanosti

Njeno ime nije novo u znanstvenim krugovima, kako hrvatskim, tako i europskim, i svjetskim.

Ova rođena Zagrepčanka diplomirala je molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu, te radila kao znanstvena novakinja na Institutu Ruđer Bošković.

2002. godine je doktorirala staničnu mehaniku te odlazi na usavršavanja u Kopenhagen i Firencu.

2005. godine počela je raditi na Institutu Max Planck, a 2014. godine se vraća u Hrvatsku na Institut Ruđer Bošković, u Zavod za molekularnu biologiju.

U svom se dosadašnjem radu Tolić bavila istraživanjem starenja stanica. Njena grupa na čuvenom Max Planck institutu u Dresdenu identificirala je i prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afričkog piva, koji se pomlađuje kod svake diobe.

2014. godine dobila je nagradu Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu, koju joj je dodijelio tadašnji predsjednik Ivo Josipović, a te iste godine jedan od najpoznatijih i najprestižnijih znanstvenih časopisa, Cell, uvrstio ju je u 40 najboljih znanstvenika mlađih od 40 godina na području biologije.

Osim što je vrhunska znanstvenica, 40-godišnja Iva Tolić je i mlada mama – prošle je godine rodila sina.

Foto: Iva Tolić LinkedIn

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više