Bivša CEO IBM-a otvorila se u svojoj knjizi kroz osobne i karijerne priče

Bivša CEO IBM-a Ginni Rometty izdala je knjigu Good Power: Leading Positive Change in Our Lives, Work, and World u kojoj pokriva svoj karijerni rast u IBM-u. U tvrtki je počela kao pripravnica, još 1981. Prisjeća se kako je strogi kodeks odijevanja u tvrtki bio toliko poznat da je prije prvog radnog dana kupila odijelo.

Nakon 42 godine, Rometty dijeli osobne priče koje su obilježile njezin profesionalni život. „Da to nisam učinila, ne bih mogla pomoći ljudima.“

Mršavljenje za karijerni napredak

Započinje s pričom kako je njezin otac napustio obitelj kad joj je bilo 16. Njezina je majka tad bila primorana sama uzdržavati četvero djece, a Rometty je skrbila o mlađoj braći i sestrama. Otkrila je kako je to razlog što je odlučila ne imati vlastitu djecu.

U to se vrijeme njezina majka vratila školovanju jer nije imala fakultet. Upravo to je Rometty inspiriralo da se školuje što više, kao i da tijekom karijere zapošljava ljude čiji karijerni putevi nisu išli ‘tradicionalno,’ piše Fortune.

Podijelila je i iskustva borbe s tjelesnom težinom. Točnije, savjetima drugih da izgubi na težini jer drugačije neće napredovati u karijeri. Danas je tako nešto neprihvatljivo, no Rometty ipak ističe kako su ovakvi savjeti zapravo bili izrečeni u dobroj namjeri.

Prisjetila se i kako se osjećala neobično kad je se oslovljavalo kao ‘prvu ženu’ na poziciji CEO-a u IBM-u. Ovu je funkciju obnašala od 2012. do 2020. Željela je izbjeći da se ističe njezin spol, no s vremenom je na javnu sliku o sebi počela gledati kao na javnu sliku o tvrtki.

„Ako ja ne definiram što tvrtka predstavlja, drugi će to činiti za mene,“ navela je.


Pročitajte više: Bivša CEO Burberry i SVP Apple: “Život je prekratak da biste imali samo posao.”


“Znam da može gore”

Smatra kako je upravo njezino teško odrastanje zaslužno za njezin uspjeh. Naime, to formativno iskustvo odlaska njezinog oca i brige za obitelj doveli su do njezine odlučnosti da uspije. Lako je manevrirala kroz izazove visoke pozicije, dobro se nosila s čestim putovanjima i kompleksnim poslovima, kao i izazovom dizanja tvrtke iz pepela. Iskustvo njezine obitelji učinilo ju je prizemljenom.

„Odredilo je ono što smatram lošim. Ma koliko god su neke stvari bile loše, uvijek bih znala da može i gore i da to mogu riješiti,“ izjavila je Rometty.

Knjigu je napisala prvenstveno kako bi drugima pomogla nositi se s teškim situacijama i djelovati pozitivno na druge. „Moraš otkriti neke stvari da bi drugi nešto naučili.“

Rometty je inače najpoznatija kao osoba koja je IBM uvela u svijet clouda i analitičkog poslovanja. Tvrtka je na njezinu inicijativu krenula ulagati u nove tehnologije, što je dovelo do značajnog porasta profita, piše klix.ba. Također zahvaljujući njoj, IBM je ušao u partnerstvo s Appleom još 1990-ih. Partnerstvo je to  koje traje i danas, te je vrlo profitabilno za IBM.

Foto: Canva / Ginni Rometty LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -