Žensko tijelo i ideali ljepote – hoćemo li propasti ako nismo ‘it cure’

Žensko tijelo najveća je i neprekidna industrija od koje koristi ima, čini se, jedino – kapitalizam. Prividno i žene. Trendovi i ideali ljepote oduvijek su primarno okrenuti na žensku populaciju. Industrija žileta i britvica primarno zarađuje na ženskom glatkom tijelu, a i štikle – nekad izum za muškarce – danas je obuća za žene koja pridonosi idealu savršene noge. Trendovi šminke, frizure, odjeće… Sve je to okrenuto na žene i na njihovo zadovoljstvo odrazom u ogledalu. No modne i beauty trendove još je i lako za upratiti i promijeniti, prilagoditi se (onaj tko želi) – ali što je s idealom ženskog tijela? Što kad se, preko noći, okrene trend kako žensko treba izgledati?

Devedesetih i ranih 2000-ih godina ‘in’ je bio heroin chic. Svi su htjeli bit mršavi. Standard je predstavljala Kate Moss. Obline nisu bile poželjne i gotovo da se rugalo ženama s oblinama. A onda su na scenu došle sestre Kardashian i sve je palo u vodu. Klan Kardashian, na čelu s daleko najpopularnijom Kim, od 2010-tih gradi novi trend ženskog tijela: obline, curvy, hourglass.

Kim je smršavjela – trebam li i ja?

Taj zaokret dogodio se upravo u doba rapidnog razvoja društvenih mreža. Instagram dobiva svoj zamah, svi se umrežavaju, nastaju influenceri, globalizacija i digitalizacija čine svijet sve sličnijim i sličnijim, brišu granice i svijet postaje ‘isti. Rob istih trendova, istih ideala. I žene, djevojke i djevojčice diljem svijeta, po uzoru na najutjecajnije sestre Kardashian, žele obline, uzak struk, bujne grudi. Do jučer mršavice, traže brz način kako da stvore figuru pješčanog sata. I ulažu u sebe – vrijeme, novac, energiju. Sve da bi se izborile s trendovima i odgovorile na društvene zahtjeve.

Kako bi postigle Kim K figuru, žene su se podlagale kirurškom zahvatu Brazilian Butt Lift (BLL), operaciji koju The Guardian opisuje kao najopasniji estetski kirurški zahvat kod kojeg se masno tkivo premješta iz struka u bokove i stražnjicu. Taj se zahvat izvodi čak 78 posto češće nego što se izvodio 2015. godine, a za to je zaslužna upravo Kim Kardashian.

No, Kim sada ima novu ideju: riješila se oblina i postala mršava. Na Met Gali se pojavila u haljini filmske ikone Marilyn Monroe, za koju je morala znatno smršavjeti da bi ju obukla. I od tad je sve manja i manja. Nema više Brazilian butt lift figure. Na sva se zvona govori o novom-starom trendu mršavosti. Vraća li se heroin chic ideal: tanko tijelo, još tanja kosa i blijeda put? Znači li to da, nakon deset godina rada na oblinama, treba sad to sve ‘baciti u vodu’? Ne znači. No, vrlo vjerojatno će se to dogoditi. Trendovi diktiraju ponašanja.


Pročitajte više: Možemo li otkazati dogovor, izgledam grozno danas’ – što je tjelesna dismorfija?


Ideali ljepote nisu bezazleni

Popularna hrvatska influencerica, aktivistica i body positivity promotorica, Pamela Perkić, na svom je Instagram profilu podijelila svoje osjećaje nakon što je pročitala naslov “Heroin chic is back”.

“Direktno sam se vratila u najgore godine svog života. Dane kad se ne mogu pogledati u ogledalo, a kad se i pogledam, sve što vidim je sve što želim promijeniti. Dane kada ne mogu naći niti jednu osobu u magazinu/IG da liči iole na mene, dane kada nisam vrijedna živjeti jer ne izgledam kako oni žele da izgledam”, prisjetila se influencerica. Dodala je da je, u to vrijeme trenda mršavosti čak imala razdoblje od tjedan dana kad je jela samo gumene bombone, jer je na TV-u čula da oni “napušu pa niste gladni i ne morate jesti”.

“Vratilo me u dane kada koji god zalogaj uzmem radim matematiku i kalkuliram u koliko sati se šta smije i ne smije i mrzim se radi svakog zalogaja”, prisjetila se Perkić.

Koliko daleko može ići gledanje tuđih savršenih tijela, onih s oblinama ili pak onih bez, i uspoređivanje viđenog s vlastitim odrazom u ogledalu, najbolje govori činjenica da se doslovce može razviti bolest. Tjelesna dismorfija mentalna je bolest koja se manifestira tako da osobu brine fizički izgled, u umu samo ističe nedostatke na tijelu koji su općenito drugima neprimjetni i nebitni. Gledaju se u ogledalo i mrze ono što vide: veliki nos, mali nos, široke bokove, uske bokove… jer ideali ljepote su u glavi.

Kako smo pisali ranije, specifični uzroci ove bolesti uglavnom su nepoznati, a stručnjaci se slažu da mnogi pojedinci koji pokazuju simptome tjelesne dismorfije imaju traume iz djetinjstva koje mogu uključivati i zlostavljanje. Traumatizirajući događaj u odrasloj dobi također može dovesti do mentalne dismorfije tijela, objašnjava graphistik.com.


Pročitajte više: Napad na ideal ženske ljepote


Bulimija, anoreksija… ništa od body positivity?

U posljednjih pet godina u Engleskoj je za 84 posto porastao prijem u bolnice osoba s poremećajima prehrane, piše The Guardian. Može li povratak heroin chic standarda ljepote ženskog tijela dovesti do još većeg porasta i hoće li biti više oboljelih od bulimije i anoreksije? Za sad se može tek nagađati.

Možemo postaviti i pitanje – ako dođe do povratka starog trenda mršavosti, znači li to da je ‘body positivity’ pokret potpuno propao? The Guardianova komentatorica Eva Wiseman smatra da je problem u tome što je ovaj pokret stavio ‘pritisak’ na pojedince da budu zadovoljni svojim tijelom takvim kakvo je, a nije se dublje pozabavio samom ukorijenjenošću ‘fatphobije’ u društvu. Tako, primjerice, o body positivity pokretu pričaju tek određene influencerice, poput Pamele Perkić dok je u mainstreaim medijima kao i na modnim pistama – gdje se trendovi pokazuju – i dalje promoviran jedan ideal tip, a to su bile i ostale visoke i vitke djevojke. Stoga se, zapravo, o potpunom odmaku od trenda mršavosti (barem u svijetu modne industrije) ne može niti govoriti. Pitanje je samo koliko će se vratiti među mase.

“Kad god se žene ‘opuste’ i počnu se voljeti ili trošiti energiju (i novac) na neke druge stvari, industrija pokreće novi trend. Industrija kozmetike i ljepote u 2022. ima prihod od 49.2 milijardi dolara samo u Americi”, upozorava Perkić.

“Tješi me da sada imam dovoljno godina i razuma da me boli k****** šta je ‘in’. Neću propast ako nisam ‘it cura’, nemam prijatelje ili muža, ne stanem u ni jednu robu, nemam najskuplje i najnovije proizvode i procese/načine za mršavljenje. Sada znam da nisam sama. Ja sam toliko više od svog tijela, a moje tijelo je toliko snažno jer nosi cijelu mene“, zaključila je Perkić.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -