Edukacijske programe zahvatio trend individualnog pristupa

U današnje vrijeme važnost cjeloživotnog obrazovanja postaje sve više prepoznata. Želji polaznika za dodatnim obrazovanjem i usavršavanjem pristupa se s puno pozornosti te pojedine ustanove svoje edukacije oblikuju prema njihovim potrebama.

Polaznicima se prilagođavaju teme i sadržaj edukacije, kao i tempo i termini u kojima oni žele i mogu pohađati određene programe. Obrazovanje je sada dostupno kroz grupne i inhouse edukacije i tečajeve, ali sve više i u obliku individualne nastave.

Fleksibilnost kao najvažniji uvjet

Proces cjeloživotnog učenja danas nije samo neophodan. On mora biti i koristan, zabavan i zanimljiv. Tome u prilog ide trend individualnog pristupa učenju i usavršavanju, koji sve više jača posljednjih godina.

Istraživanje koje je proveo Edukacentar pokazalo je da se polaznici individualne nastave na takav pristup odlučuju iz različitih poslovnih i privatnih razloga. Jedan od njih je potreba za učenjem i usavršavanjem znanja i kompetencija koje su im potrebne za svakodnevno nošenje s poslovnim izazovima.

Također, oni žele steći nova znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i lakše pronašli posao. Dosta polaznika istaknulo je kako žele naučiti i usavršiti strani jezik zbog preseljenja u inozemstvo na rad ili studij.

individualna edukacija

Nekolicina ispitanika odgovorila kako je primarni razlog bilo nepostojanje otvorenog grupnog termina za traženi tečaj. Ipak, većina njih je kao razloge za odabir individualne nastave navela fleksibilnost, ne samo u pogledu tempa i termina, već i samog sadržaja edukacije.

„U današnje vrijeme vrlo je teško uskladiti brojne privatne i poslovne obveze te je mnogim polaznicima nemoguće pohađati grupne tečajeve u fiksnim terminima. Individualna nastava omogućuje oblikovanje tempa i samih termina prema svakodnevnom životu polaznika i svim nepredvidivim okolnostima koje on nosi“, objašnjava Vanja Žižić, voditeljica obrazovnih programa u Edukacentru.

Osobni pristup daje bolje rezultate

Dodatna prednost individualne nastave je mnogo brže usvajanje gradiva. Pristup „jedan na jedan“ pruža bolju koncentraciju i veći fokus na učenje, a rezultat je bolje svladavanje samog nastavnog sadržaja.

Predavači uključeni u individualnu nastavu posvećeni su specifičnim potrebama pojedinaca i u potpunosti usmjereni praćenju njihova napretka. Velika prednost individualne nastave je mogućnost da predavač odmah odgovori na pitanja polaznika, koja se u individualnom pristupu i opuštenije postavljaju. Na taj način je puno lakše i brže riješiti moguće nejasnoće.

individualna edukacija

Individualna edukacija idealna je za one polaznike koji traže znanje o specifičnim područjima. Kod pojedinih polaznika to su informatička znanja koja su im potrebna u svakodnevnom poslovanju i na koja se u individualnoj nastavi moguće posebno usmjeriti.

S druge strane, prilikom učenja jezika, polaznicima je često potrebno vježbanje konverzacije. To se posebice odnosi na poslovnu komunikaciju i izražavanje, dok se manje žele usmjeriti na samo učenje gramatike.

Individualna nastava omogućava prilagodbu sadržaja kako bi polaznik dobio ona znanja i vještine koja su mu potrebna.

Jednako kao i pri završetku grupnog edukacijskog tečaja, na kraju individualne nastave polaže se ispit znanja i konačno, dobiva certifikat. Ipak, ono što će polaznici pamtiti nije papir u obliku diplome, nego osobni pristup edukaciji i samo stečeno znanje. Sudeći prema dojmovima polaznika, individualna nastava pruža pozitivno obrazovno iskustvo koje će postajati sve popularnije.

WiA članice ostvaruju 20% popusta na sve jezične, informatičke i poslovne grupne tečajeve EdukaCentra.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovni objekt b. t. c. Nedelišće

Robotizacija, automatizacija i doprinos lokalnom gospodarstvu – Otvoren novi poslovni objekt...

Pokrenut kao obiteljski obrt Tomašić davne1981., ovog je mjeseca tvrtka svečano otvorila svoj novi poslovni objekt. Projekt vrijedan 17,5 milijuna kuna...