Inspirativna priča majke i liječnice koja je preživjela rak!

Žongliranje između majčinskih i poslovnih obveza zahtijeva dozu truda, discipline i posvećenosti, a upravo je ova liječnica uspjela u istom. Inspirativna priča o ženi koja je preživjela rak, a i dalje svakodnevno uspješno balansira između apsolutno svih svojih obaveza.

“Dojenče od tek pet kilograma, rođeno sa samo 23 tjedna, na mom operacijskom stolu već je živjelo izazovan život u svojih samo 128 dana na ovom svijetu. Dio njegovog crijeva odumro je te je reseciran zbog stanja zvanog nekrotizirajući enterokolitis. Njegove krhke krvne žile već su više puta iskrvarile u komore njegovog mozga, dok njegova teško nerazvijena pluća nisu mogla oksigenirati bez mehaničkog podupirača ventilatora pod visokim pritiskom.

Sada je ovdje sa mnom u operacijskoj sali i priprema se za operaciju koja će mu omogućiti da diše kroz malu plastičnu cijev koja mu izvire izravno iz vrata. To je operacija koju sam stotinama puta radila sa svim dobnim skupinama, od neonatalne do gerijatrijske, u svojoj dugogodišnjoj karijeri kirurga. Možda sam ih dosad već učinila tisuću”, započela je svoju priču za portal Thrive Global američka liječnica Tali Lando.


Pročitajte više: Sposobnost multitaskinga: Supermoć koju posjeduje svaka zaposlena mama


Ono što razlikuje ovaj slučaj od svih prethodnih jest, kako kaže, u koronavirus pandemiji. Priprema za postupak u ovoj nesvakidašnjoj situaciji je u potpunosti razrađena, a cilj ovakvog načina operacije je ograničiti izloženost anesteziologa, kirurga i medicinskog osoblja u operacijskim dvoranama što je više moguće.

Balansiranje između poslovnih i majčinskih obaveza

“Nakon završene uspješne operacije počinje se polako buditi moja majčinska, nekirurška strana. ‘Kada sam posljednji put bila na toaletu?’, ‘Je li dadilja mojoj djeci napravila večeru?’, ‘Nadam se da je Juliette stigla napraviti domaću zadaću’, stvari su o kojima tada razmišljam”, nastavlja liječnica koja je i sama u jednom periodu svog života bila u sličnoj situaciji kao i roditelji djeteta čiju je operaciju upravo završila.

“Srećom po mene, pluća moje djevojčice Mille uspjela su oksigenirati njezino maleno tijelo nakon samo jednog dana vanjske potpore. Ta dva mjeseca boravka na intenzivnoj njezi pamtim po velikom strahu, osjećaju nemoći te mnogim emocijama, bez obzira na to što danas već ima sedam godina. Nebo je tamno dok polako dolazim na svoj prilaz, iako je još uvijek ljeto. Primjećujem da je moj suprug ostavio vrtnu cijev na kolniku, a prednji kotači mog automobila prelaze preko nje, drobeći zelenu plastiku. Na pragu garažnih vrata spotaknem se o tenisice, a na metalnim ulaznim vratima vidim razmazanu Nutellu. U kuhinji se Milla i Scarlett žestoko svađaju oko toga čiji je punjač za iPad priključen na kuhinjski otok”, nastavlja Lando dok se u njezinoj glavi počinje javljati već dobro poznata mantra.


Pročitajte više: 6 strategija produktivnosti za zaposlene mame


Imala je rak dojke, danas je zdrava

“Duboko u sebi razmišljam o tome da bi moglo biti mnogo gore. Imam obitelj, svi su zdravi i zadovoljni. Sve će biti u redu. To su trivijalne stvari. Imam obitelj koja me voli, imam posao koji me ispunjava. Poštuju me. Mogu se brinuti za svoju obitelj. Prošlo je šest godina od dijagnosticiranja karcinoma dojke, a ja sam zdrava. Živa sam.

Gledam svoje kćeri kako odrastaju, nešto o čemu se nekada nisam usudila ni razmišljati. Šuljam se polako u spavaću sobu, tek toliko da uživam u samoći nekoliko bezbrižnih minuta. Telefon mi počinje zujati u džepu. Dežuram u medicinskom centru i ovaj tjedan pokrivamo traume lica. Moj dan još uvijek nije gotov. Ali zasad, barem u ovom trenutku, život je lijep.”

Foto: Pixabay/StockSnap

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -