Intel novim investicijskim fondom podupire rad ženskih startupova

U SAD-u one čine gotovo polovicu radne snage, no što se tiče nekih viših ili top pozicija u tvrtkama, brojke naglo opadaju. Približno 37% žena je zaposleno u srednjem menadžmentu, a ta brojka opada na 25% u višem menadžmentu i na kraju, na 4,6% kada se radi o ženama na pozicijama CEO-a.

Slična je situacija i u fondovima rizičnog kapitala (venture capital), gdje se samo oko 5% žena nalazi na pozicijama na kojima mogu donositi odluke o ulaganjima. Budući da nema mnogo žena na upravljačkim pozicijama u takvim fondovima, investira se samo u 3% startupova sa ženama na čelu.

Intel investira u žene i manjine

Intel, jedna od najpoznatijih tehnoloških tvrtki na svijetu, odlučila je promijeniti činjenicu da se u startupove koje vode žene ili manjine jako malo ulaže. Tvrtka je osnovala „Diversity Fund“, odnosno fond koji je stvoren s isključivom svrhom financiranja tvrtki koje vode žene ili manjine.

Fond je već uložio u četiri tvrtke sa ženama ili pripadnicima manjina na čelu. Tako se tu našla tvrtka Venafi s tri žene na čelu – koja se bavi online zaštitom podataka, tvrtka Brit+Co, koja spada u kategoriju „uradi sam“ tvrtki, a u kojoj je zaposleno oko 80% žena, te tvrtke CareCloud i Mark One, koje vode pripadnici manjina.

“Vjerujemo da je različito i inkluzivno radno mjesto temelj uspješnih poslovnih rezultata”, rekao je Brian Krzanich, CEO Intela u službenom priopćenju.

Fondom će upravljati Lisa M. Lambert, koja trenutno radi na poziciji direktorice i potpredsjednice Intel Capitala, a startupovi koji će moći primiti investicije moraju imati ženu ili pripadnika manjine kao osnivača, ili na poziciji CEO-a ili u top menadžmentu.

“Tvrtke će prolaziti kroz isti proces kao bilo koji drugi posao Intel Capitala. Ovo nije društveni program”, izjavila je Lisa M. Lambert.

Intelovu radnu snagu čini 24% žena i 12% pripadnika manjina, a nadaju se da će se ta brojka u budućnosti i povećati.

Ulaganje u ženske startupove pametan potez

Tradicionalnim ulaganjima, zbog već navedenog problema manjka žena na vodećim pozicijama, ženski startupovi teško dolaze do kapitala. No, ulaganje u „ženske tvrtke“ je zapravo pametan potez. Osim što doprinose rastu ekonomije države, startupovi s više žena su uspješniji, a startupovi koje vode žene postižu 35% veći povrat početnih investicija.

Boris Wertz, suosnivač VC (venture capital) tvrtke Canadian Version One Ventures, rekao je da njegova tvrtka ulaže u ženske startupove iz brojnih razloga, među kojima su i činjenica da žene imaju veći raspon ideja kod pokretanja startupova, ali i zbog toga što žene bolje upravljaju investicijskim novcem.

Američki poduzetnik i investitor Kevin O’Leary, također preferira ulaganje u startupove sa ženama na čelu jer su bolji CEO-i, manje riskiraju, te su više okrenute konačnom rezultatu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više