Kako razlikovati investicijske fondove?

U drugoj epizodi serijala “Ekspresno o investiranju” voditeljica Maja Dragušica i stručnjak za prodaju Marko Bogdan objasnili su kako razlikovati investicijske fondove.

Nakon što su se u prošloj epizodi dotaknuli investicijskih fondova, Maja je željela saznati više o njima. “Najviše mi se sviđa to što mogu bez komplikacija doći do svog novca ako mi zatreba”, rekla je Maja.

“Dok se to ne dogodi, novcem upravlja tim profesionalaca”, dodao je Marko.


Pročitajte više: Imate na raspolaganju 50 tisuća kuna, ali ne možete odlučiti je li za vas štednja, investicija ili nešto treće? Mi imamo odgovore!


Vrste investicijskih fondova

“Postoji više vrsta podjela, ali najvažnija bi bila prema vrsti vrijednosnih papira u koje fondovi ulažu”, otkrio je Marko. To su:

  • Novčani fondovi
  • Obveznički fondovi
  • Mješoviti fondovi
  • Dionički fondovi

Uz to postoje i posebni fondovi koji se zbog raznih propisa ne mogu svrstati u temeljne četiri kategorije.

“Zapravo više ni ne postoje klasični novčani fondovi nego su oni u kategoriji obvezničkih fondova. Bitno je znati da obveznički fondovi, kao što im ime kaže, ulažu imovinu u obveznice koje su po svojoj prirodi najkonzervativniji oblik ulaganja”, objasnio je Marko.

Ulagači u takve fondove se ne moraju bojati velikog pada vrijednosti, a to je glavni razlog zašto su obveznički fondovi zadnjih godina najpopularniji oblik ulaganja u fondove u Hrvatskoj.

“Ako su oni najkonzervativniji oblik onda bi značilo da su dionički fondovi najrizičniji oblik?” upitala je Maja.

“Dionički fondovi većinu svoje imovine investiraju u dionice. Na dionicama se događaju najveći pomaci cijena, a takvi se pomaci preslikavaju i na sami fond koji onda potom ima najveće promjene vrijednosti”, rekao je Marko.

Iz tog se može zaključiti da je mješoviti fond kombinacija dioničkog i obvezničkog. “Za njega je karakteristično da otprilike podjednaki dio imovine investiraš u obveznice i dionice. S tim zapravo dobiješ stabilnost koje ti pružaju obveznice i potencijal rasta koji ti pružaju dionice”, objasnio je Marko.


Pročitajte više: Kako investirati tijekom epidemije korona virusa: 6 strategija koje trebate slijediti!


Što je posebni fond?

Iako je u svojoj suštini posebni fond zapravo mješoviti fond jer ima i dionice i obveznice, on to ne može biti jer nema 50% u obveznicama, a 50% u dionicama.

“To ću najbolje objasniti na primjeru našeg Income Plus fonda. Income Plus je fond koji ulaže u obveznice i dionice, ali s ograničenjem da u dionicama ne smije imati više od 20% imovine fonda”, objasnio je Marko.

“Zašto to nije obveznički fond ako ima 80% u obveznicama?” upitala je Maja.

“Zato što postoji jedan važan propis za obvezničke fondove, a to je da obveznički fondovi ne smiju imati nikakvu izloženost prema dionicama”, istaknuo je Marko.

Baš zbog raznih ograničenja posebni fondovi se ne mogu svrstati u četiri glavne kategorije fondova.

Članak pripremljen u suradnji s InterCapitalom.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -