Brzina kojom pričate utječe na ishod razgovora za posao

Tražiti posao nije nimalo jednostavno. Tržište rada je prepuno potencijalnih kandidata za posao, a radnih mjesta je malo. Da biste uopće došli do intervjua za posao, morate napisati dobar životopis i molbu za posao kako biste se istaknuli od ostalih kandidata. Kada ste napokon dobili poziv na razgovor za posao, i za njega se morate pripremiti. No, pripremiti odgovore na pitanja potencijalnog poslodavca nije dovoljno. Način i brzina kojom razgovarate tijekom intervjua bitno utječe na vaše šanse za zaposlenje.

Brzina govora utječe na ishod razgovora za posao

Amanda Feiler i Deborah Powell, s kanadskog Sveučilišta Guelph, otkrile su kako nervoza tijekom razgovora za posao utječe na vaše šanse za zaposlenjem, bez obzira na vaše kvalifikacije. Istraživačice su htjele otkriti na koji točno način ponašanje kandidata, signali koje kandidati šalju i percepcija kandidata od strane poslodavca, utječu na šanse za zaposlenjem.

Feiler i Powell napravile su istraživanje sa 125 studenata preddiplomskog studija koji su sudjelovali u lažnom razgovoru za posao. Istraživačice su snimale intervjue koji su kasnije bili prikazani grupi od 18 obučenih profesionalaca. Oni su pak bili zaduženi za mjerenje nivoa nervoze i kvalitete nastupa kandidata koji su sudjelovali u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo kako su kandidati često pokazivali nervoznost kroz određene pokrete, kao što su popravljanje odjeće ili skretanje pogleda. Ali, ono što je najviše pokazivalo njihov nivo nervoze je bila upravo brzina govora tijekom razgovora. Što su manje riječi u minuti kandidati izgovarali, njihov nivo nervoznosti je bio veći. Osim toga, nervozni kandidati, bez obzira na svoj potencijal, ocijenjeni su kao manje asertivni i pokazuju manje interpersonalne topline, što često dovodi do odbijanja kandidata za posao.

Ovo istraživanje je jedno od mnogih istraživanja o utjecaju nervoze na situacije u svakodnevnom životu, ali njegovi rezultati mogu pomoći osobama koje traže posao, ali i poslodavcima. Poslodavci bi možda trebali manje pažnje obraćati na nervozne pokrete kandidata za posao, a više pažnje na širi dojam koji kandidati ostavljaju. Također, kandidati koji imaju problema s nervoznošću tijekom razgovora za posao bi se trebali usredotočiti na povećanje razine asertivnosti i interpersonalne topline prema potencijalnim poslodavcima.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...