Kako sam izašla iz zatvora debljine i ponovno stekla osjećaj slobode gubitkom kilograma?

Pretilost je problem mnogih današnjih žena. Kilogrami se nakupljaju, a da to ni ne primijetimo. Pretile osobe su zatočene u svom tijelu, misle da ne mogu skinuti nakupljene kilograme, ni centimetre, i često pronalaze izgovore, poput nedostatka vremena ili „neću ni pokušavati kada do sada nije ništa upalilo“.

Naša članica, konzultantica Andreja Tonč dokaz je da se može. Nakon što je na networking breakfastu dobila poklon bon od Centra za oblikovanje tijela Linea Snella, našeg partnera u članskom programu, Andreja je ponovno stekla odavno izgubljeni osjećaj slobode. Svoje iskustvo mršavljenja opisala je na blogu Linea Snelle, kojeg vam prenosimo u cijelosti.

Iskustvo mršavljenja Andreje Tonč u Linea Snelli

Nekada smo bile mršave, barem većina nas koje smo danas debele. Ne sjećamo se kada se dogodio taj klik da je debljina OK, nismo se udebljale preko noći, najčešće su prošle godine. Sada smo uvjerene da je nemoguće ponovno se vratiti na neku staru težinu.

Moj glavni izgovor je bio da iako i smršavim (nešto), nema šanse da ću moći ući u odjeću koju sam nosila prije trudnoće. Ipak je to bilo prije 10 godina. Zaboravila sam jedino da sam u većinu te odjeće mogla ući vrlo brzo nakon trudnoće, ali danas ne mogu. Glavna misao koja nas prati je ta da je nemoguće ponovno doći na tu slavnu težinu iz davnih dana.

Često se i nesvjesno zapostavimo

Zanimljivo je kako se brzo možemo uvući u taj krug debelih. Opustimo se jer smo mame, sretno udane, važan nam je samo posao, obitelj, pun hladnjak… Danas kada razmišljam o proteklih 10 godina, prisjećam se kako je bilo lako ostati doma u pidžami pred televizorom i jesti tople sendviče kasno u noć, odustati ujutro od vježbanja jer mi zbog neprospavane noći treba samo šalica kave, ne brinuti se o sebi zbog ogromne količine posla koju stalno imam…

Često me pitaju jesam li se udebljala u trudnoći. Bude mi neugodno, pogotovo kada se sjetim svih onih žena koje su rodile po 4 djece i izgledaju super (ja sam rodila jedno). Nisam se udebljala u trudnoći, udebljala sam se kada sam počela raditi, bila samo u filmu posao-kuća, i naravno, kada sam prestala brinuti o sebi.

Sljedeći izgovor koji bi trebao opravdati moju debljinu je nedostatak vremena za sebe, stres, nesanica, buđenje noću i zbrajanje koliko imam na računu i koliko trebam platiti. Namjerno sam napisala izgovor, jer uza sve te poteškoće, imala sam vremena popiti kavu i uživati u toplom kroasanu od čokolade, otići na poslovni ručak u toku dana koji bi završio desertom, i sl.

Povratak osjećaja slobode

Dolazak u Linea Snellu za mene je bio slučajan. U okviru događanja „Networking breakfast“ organiziranog od strane Women in Adria, dobila sam poklon bon. Sjećam se prvog dolaska, mjerenja, razgovora i sl., tijekom kojeg nisam skrivala svoj pesimizam da meni nema pomoći. Stalno sam na putu, imam toliko toga o čemu moram misliti, a ne sad još nekakvo vježbanje, opuštanje i sl. Pogotovo opuštanje, ne, za to nikako nisam imala vremena. Moj stav je bio da meni ionako nema pomoći, pa nije da nisam probala, uostalom, pa nije da jedem nešto previše.

Danas mogu reći da je stručna podrška u mršavljenju iznimno važna. To sam uvidjela tek kada sam počela mršavjeti. Same ne možete dobiti bitku s debljinom. Potrebna vam je stalna podrška, nadzor, guranje, ‘špotanje’ i vjerovanje da VI TO MOŽETE!

Mršavljenje donosi ne samo dobru liniju i izgled, ono nam vraća jedan osjećaj slobode na kojega smo zaboravile onog trenutka kada smo se zatvorile u svoje tijelo i počele nakupljati tople količine masti koje su nas „grijale i čuvale“ zatočene godinama. Debljina je zatvor koji vam ne dopušta da uživate. Stalno vas drži zatočenom jer ne možete ući u željenu trgovinu odjeće. Potiskuje želju da se uređujete, izađete i zabavite. Debljina od vas čini mrgude kojima svi idu na živce i vuče vas da se sakrijete u svojoj velikoj košulji.

Put do željenog osjećaja slobode nije lagan, ali nije ni toliko težak kao što sam ja mislila. K tome, uz pomoć Linea Snelle treba vam svega mjesec dana da se približite tom dobrom osjećaju. Zamislite, 10 godina zatvora, a svega mjesec dana do spoznaje da vi to možete, da se super osjećate, da vidite na vagi prvi gubitak kilograma, osjetite gubitak prvih centimetara, ali i ono najvažnije, da napokon možete zamisliti sliku sebe ponovno mršave!

Autorica: Andreja Tonč

Izvor i foto: Linea Snella

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -