Island postaje prva zemlja koja traži dokaze o jednakim plaćama

Otočna zemlja na sjevernom Atlantiku Island postat će prva zemlja u svijetu koja će zaposlenicima omogućiti jednake plaće bez obzira na spol, nacionalnost, seksualnu orijentaciju ili etničku pripadnost, najavila je islandska vlada na Međunarodni dan žena.

Kako piše Huffington Post, najavili su predstavljanje Standarda jednakih plaća pa će tako tvrtke s više od 25 zaposlenih dobiti certifikat kako bi dokazale da daju jednaku plaću za jednake poslove.

“Jednaka prava su ljudska prava”

Ovaj potez dio je pokreta Nordijske zemlje kako bi se do 2022. godine u potpunosti uklonio rodni jaz u plaćama, a o prijedlogu će se u Parlamentu glasati još ovaj mjesec. Budući da imaju podršku i vladajućih i oporbe, vjeruje se kako će ovaj zakon biti izglasan.

Iako nije prva zemlja u svijetu koja je predstavila ovakav zakon, jer i Švicarska, ali i američka savezna država Minnesota imaju takav prijedlog zakona, no Island je prva zemlja koja će to učiniti obaveznim i za privatna i za javna poduzeća.

Ministar za jednakost i socijalnu politiku Thorsteinn Viglundsson rekao je kako su jednaka prava ljudska prava. “Moramo biti sigurni da muškarci i žene uživaju jednake mogućnosti na radnom mjestu. Naša je odgovornost da poduzmemo sve mjere kako bi se to i postiglo.“

Na prvom mjestu prema godišnjem indeksu o ravnopravnosti spolova

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o rodnom jazu u plaćama Island je još od 2009. godine vodeća zemlja u borbi za ravnopravnost spolova, no ipak Islanđanke i dalje u prosjeku zarađuju od 14 do 18 posto manje od Islanđana. I zato su u listopadu prošle godine prosvjedovale – napustile su posao u 14:38 sati jer su ženske skupine za ljudska prava izračunale kako svaki dan nakon tog vremena žene rade besplatno.

Sada, zahvaljujući novim koracima koje poduzima islandska vlada, bit će ispravljena ta nepravda prema ženama.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -