Jake žene ili zašto se toliko borimo za moć u vezama?

Svima su nam dobro poznati više ili manje vidljivi sukobi u partnerskim odnosima. Koliko god romantični osjećaj „maskiraju“ probleme, borba unutar tima postoji. Žene sve više pokušavaju odbaciti tradicionalnu žensku ulogu i preuzeti na sebe odgovornosti koje su nekoć bile rezervirane za suprotni spol. Mogu li zaista partneri biti ravnopravni i što je potrebno za uspješnu dugu vezu?

Prekinite borbu iza kulisa

Motivacijska govornica Mel Robbins tvrdi kako su najbolje veze one koje funkcioniraju kao tim. Kaže kako žene borbu za moći mogu prekinuti time da se prestanu truditi „nositi hlače“ u vezi i jednostavno – tražiti povezanost.

Mnogi su reagirali potvrđujući ovu tvrdnju i ističući kako su ljudi zaboravili što je to kompromis. Razlog za uspjeh svog 22-godišnjeg braka Mel vidi u svojim uzorima – roditeljima, koji su u braku već pola stoljeća i to zahvaljujući poštovanju i otvorenoj komunikaciji.

Jednom prilikom upitala je svog oca koja je tajna uspješnog partnerstva, na što je on odgovorio kako postoje dva ključna sastojka za odličnu vezu.

„Možeš nešto uzeti, ali moraš i nešto dati. Nikada ne smije biti jednosmjeran odnos. Važno je poštivati drugu osobu i njegovu individualnost te cijeniti njegovo mišljenje bez obzira na to slažete li se ili ne. Mi često imamo različita mišljenja, ali nikada ne idemo ljuti spavati. Važno je pomiriti se.“

Način na koji se nosite s problemima i različitostima pokazuje jeste li spremni za odnos „na duge staze“. Važna je suradnja. Treba podržavati drugu osobu i dati im do znanja da su bitni, a isto tako potrebno je zahvaliti se i navijati za drugoga.

To je svojim primjerom potvrdila i Mel, čiji suprug radi u pozadini tvrtke i bavi se financijama, računovodstvom i knjigovodstvom te čuva djecu dok je ona na putu.

„Njegova uloga je manje vidljiva od moje pa se on lako može osjećati manje vrijedno. Zato radim sve što mogu da bi se osjećao cijenjenim. To je ono što fali ljudima. Ako se netko u vašem timu ne osjeća cijenjeno i prepoznato, bio to suprug ili zaposlenik, oni tada nisu dovoljno motivirani“, kaže Mel.

Nadopunjujuće uloge

A što o borbi moći u vezama misli coacherica i terapeutkinja Adela Franceković?

„Moje osobno iskustvo i iskustvo mojih klijenata i polaznika Škole sretnih veza potvrđuju kako veze najbolje funkcioniraju kao tim. Kroz silnu borbu izgubile smo ono osnovno, a to je pravo da budemo nježne i zaštićene. Naime, muška aktivna uloga koja ima fokus i cilj iznad svega često puta pobija ženu i njezinu ulogu, a to je da bude beskrajno kreativna u svemu što radi. Žene su boginje kreacije, a muškarci bogovi akcije i zato su savršen par. Zato, uživajmo u kreiranju i donošenju novih ideja i života na ovaj svijet“, poručuje.

Foto: Unsplash, Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -