Jasling – od potrebe do proizvoda koji rješava problem za koji ste mislili da nema rješenja

Ponekad i naoko najjednostavniji izumi mogu biti pokretači lijepe poslovne priče. Jednu takvu ispričala je Danielle Rydberg iz američkog grada Louisvillea u saveznoj državi Kentucky. Njezin izlet u New York u prosincu 2015. godine urodio je zanimljivom idejom i patentom koji ju je gurnuo u svijet poduzetništva.

Naime, prilikom izleta u Velikoj jabuci jedna stvar posebno joj je smetala. Veliki vuneni kaput koji ju je na ulici štitio od hladnoće, prilikom posjeta muzejima i galerijama, svojom nezgrapnošću predstavljao joj je prilično opterećenje kada ga je morala nositi u ruci i prebacivati s jednog ramena na drugo.

U potrazi za investitorima

“U mojoj glavi vrtjelo se samo jedno pitanje: Da li postoji neko jednostavno rješenje, jednostavna stvar koja će držati kaput umjesto mene. No, shvatila sam da takav proizvod – ne postoji”, prepričava Denielle.

Njezino razmišljanje ovdje ne prestaje. Ono što je zamislila u svojoj glavi odlučila je i realizirati u praksi. Otišla je u trgovinu alatom, kupila nekoliko jednostavnih stvari, te iste noći napravila prvi, jednostavni hands-free držač kaputa. Za to joj je bilo potreban tek komad konopca, kuka i nekoliko metalnih prstena. Obilasci gradskih znamenitosti od jednom, doslovno preko noći, postali su mnogo lakše i praktičniji.

Povratkom u Louisville Danielle je nastavila razvijati vlastitu ideju. Zajedno sa suprugom, inženjerom Jeremyjem, skicirala je prvu grubu sliku proizvoda kojeg je odmah nazvala – Jasling. Naziv je nastao kombinacijom nizozemske riječi jas, što znači kaput, te engleske riječi sling što se u ovom kontekstu prevodio kao držač.

I dok je stvaranje i patentiranje novog proizvoda koji će ženama i muškarcima diljem svijeta olakšati njihovu svakodnevnicu, već daleko odmakao, Danielle je svoju poslovnu avanturu odlučila dignuti na puno višu razinu. Novac za početnu investiciju, oko 14 tisuća dolara, osigurala je iz vlastite ušteđevine. No, kako je od studenog 2016. godine, kada je proizvod napokon ugledao svijetlo dana u slobodnoj prodaji, do kraja siječnja 2017. godine zabilježio izniman interes javnosti, javila se potreba za širenjem proizvodnje i pronalaskom novih izvora financiranja.

Supružnici Rydberg svoj su proizvod odlučili promovirati preko televizijske emisije “Dream Funders”. Riječ je o emisiji koja na lokalnoj televiziji promovira poduzetnike početnike, koje u najranijoj fazi razvoja svojih proizvoda i usluga traže investitore za proboj na globalno tržište. Iako do ovog trenutka nisu još ni s kim potpisali konkretnu suradnju, brojni financijeri pokazali su veliko zanimanje za jednostavni, ali jednako tako jedinstveni Jasling.

“Žene, ne plašite se poduzetničkog izazova”

“Velika je stvar što smo iza sebe već imali neke konkretne poteze na tržištu, jer smo u svega nekoliko mjeseci ostvarili prodaju od osam tisuća dolara. A imajte na umu da smo gotovo cjelokupnu prodaju realizirali na prostoru Lsuisvillea. A investitori vole kad im predstavite proizvod koji se već nalazi na tržištu, jer im inicijalna prodaja otkriva kakav je njegov potencijal na puno većem tržištu. Zamislite što će se dogoditi kada proizvod bude dostupa u velegradovima poput New Yorka ili Los Angelesa”, kaže Danielle.

U pregovorima s potencijalnim ulagačima Danielle traži 50 tisuća dolara za udio od osam posto u njezinoj tvrtki, a vjeruje kako će do kraja ove godine Jasling ostvariti zaradu od čak 300 tisuća dolara s prostorom za nastavak rasta u narednim godinama.

“Vjerujem kako će moje iskustvo oko razvoja i proboja Jaslinga na tržište pomoći i drugim poduzetnicima početnicima, posebno ženama. Znam iz vlastitog iskustva koliko je ženama u početku zastrašujuća pomisao da uđu u poduzetničke vode, na teren koji se tradicionalno smatra muškim. Vlastitim iskustvom želim pokazati da i mi možemo uspjeti. Isto tako, voljela bih jednog dana i sama držati predavanja i radionice te tako pomoći mladim poduzetnicima u realizaciji njihovih ideja”, zaključila je poduzetnica Danielle Rydberg.

Foto: thejasling.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više