Kako je Jasna Nemčević od nule izgradila Spider grupu koja je danas glavni dobavljač svjetskih prerađivača ljekovitog bilja

Za krenuti u avanturu osnivanja vlastite tvrtke početkom ratnih 90-ih godina, bilo je potrebno imati mnogo hrabrosti i odlučnosti i donositi odluke koje odvajaju uspješne poslovne ljude od onih koji su se u privatnom biznisu tek probali okušati. Među takvim hrabrim i odlučnim poduzetnicama svoje mjesto pronašla je Jasna Nemčević, osnivačica Jan-Spider doo prve temeljne tvrtke iz Pitomače, danas Spider grupe doo, koja se sastoji od pet povezanih društava specijaliziranih za uzgoj, preradu i opremanje proizvoda na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja.

Počela kao tajnica, danas je vlasnica Spider grupe

Rođena u Zagrebu, u siromašnoj obitelji, sa svega šest godina zajedno s roditeljima i bratom seli u Njemačku. Tamo završava osnovnu i srednju školu, ali se sa 17 godina zbog udaje za svoju veliku ljubav, supruga Nikolu, vraća u domovinu. Uskoro dobivaju kćer Dianu, danas jednu od najboljih svjetskih quality menadžera i magistricu farmacije, dok 1985. godine na svijet dolazi i sin Denis.

“Moj osobni uspjeh, a tako i poslovni uspjeh kompanije, temelji se na mom čvrstom osjećaju, da mogu uspjeti u svojim definiranim ciljevima, da znam promišljati i djelovati bolje i drugačije od većine ljudi. Oduvijek sam imala vrlo jaku intuiciju u određenom ključnom razdoblju. Danas s puno više iskustva i godina, svjesna sam da mi je duhovna strana visoko osviještena, vjerujem u sebe i svoje sposobnosti. Oduvijek sam radila dosta na sebi i svojim vrijednostima koje potiču osobni rast”, jednostavno, u nekoliko rečenica, Jasna Nemčević objašnjava nam tajnu uspjeha koja više od četvrt stoljeća njezinu tvrtku uzdiže iznad konkurencije i čini je prepoznatljivom na svjetskom tržištu.

Ideja da pokrene vlastiti posao, da bude potpuno samostalna i radi za sebe, rodila se, sada već davne 1989. godine. Tada je još uvijek radila kao ekonomista-referent u komercijali u Poljoprivrednoj zadruzi Pitomača, te kasnije u Đurđevcu, a potom i u tvrtki Metax kao prevoditelj i tajnica. U nemotivirajućem, gotovo obeshrabrujućem okruženju, izdržala je nepune dvije godine.

“Plaće su bile mizerne s obzirom na količinu posla i veliku odgovornost. Često sam morala raditi i zadatke koji su bili namijenjeni direktorima. No, čim se u samostalnoj Hrvatskoj otvorila mogućnost pokretanje privatne tvrtke, odlučila sam se na taj veliki korak.”

Ne skriva kako nije imala posebnu podršku najuže obitelji, ne zbog toga jer nisu vjerovali u nju, već su se bojali.

Jasna_Nemčević5

“U tom trenutku krenuti s vlastitom tvrtkom bila je potpuna nepoznanica. Ali ja sam bila odlučna, hrabra i sigurna u sebe, a sve to me sa lakoćom vodilo prema cilju.
A cilj mi je bio vrlo jednostavan – osigurati bolji život i egzistenciju svoje četveročlane obitelji u turbulentnom razdoblju na početku 90-tih”, otkriva Jasna.

Tako je nastala tvrtka Jan-Spider doo. Prva temeljna tvrtka koju je Jasna osnovala bavila se u početku prodajom raznih traženih proizvoda na veliko i malo. Kako su u to vrijeme započele i nestašice određenih proizvoda, Jasna preko svoje tvrtke obavlja uvoz te ih stavlja na hrvatsko tržište. Također, tvrtka se bavila i otkupom raznih poljoprivrednih proizvoda od uzgajivača iz Podravine te ih prodavala na zelenoj veletržnici.

“Ubrzo sam uspjela nagovoriti supruga Nikolu, mr. agronomije, da mi se pridruži u tvrtki. Zajedno smo uložili sve snage, znanje i iskustvo te se specijalizirali za otkup, preradu i izvoz ljekovitog bilja, posebno kamilice.”

Njihova tvrtka bila je jedna od prvih koje su izravno bez posrednika izvozile bilje u Njemačku, Italiju, Austriju i Mađarsku. Dok je Jasna bila zadužena za komercijalu, posebno prodaju, suprug Nikola na sebe je preuzeo koordinaciju s kooperantima i sakupljačima, kao i poslove prerade te financije.

Recept za obiteljske tvrtke: na poslu hijerarhija i profesionalnost

Udruženim snagama, veliku strast za posao i ljubav prema putovanju, uspješno su kombinirali poslovno i privatno, pa su primjerice, svaki obilazak poslovnih partnera kombinirali s obiteljskim izletom. Kasnije su im se priključila i djeca.

“Jako smo povezana obitelj u ljubavi i međusobnoj brizi jedno o drugome. To je recept za obiteljske tvrtke. Bitno je poštivati hijerarhiju, biti maksimalno profesionalan, jer se iz odnosa ne smije primijetiti da ste obiteljski vezani. Mi smo se jedni drugima najavljivali, kucali na vrata, nismo govorili mama i tata… To smo ostavili za život kod kuće. Zato smo u našem domu uvijek bili sretni i veseli. Kod nas se u kući oduvijek puno smijalo, sviralo, pjevalo i plesalo.”

Jasna Nemčević

Kad su djeca odrasla, po završetku studija uključila su se u obiteljski posao. Sin Denis danas je predsjednik Uprave tvrtke te nosilac titule najboljeg mladog menadžera u Hrvatskoj za prošlu godinu, dok je kći Diana direktorica za kvalitetu, nabavu i opće poslove. Spider grupa se inače sastoji od članica Jan- Spider doo, tvrtke koja prerađuje sirovine, Herbarium doo, pakirnice za vlastiti brand Gardenolo i druge brandove kojima nudi uslužno pakiranje, Biofarma doo, koja brine o uzgoju organskog ljekovitog bilja, pretežno kamilice, kao i proizvodnji organskog hladno prešanog ulja, bučinog, lanenog i konopljinog te Đolta doo, preko koje se obavlja otkup samoniklog ljekovitog bilja i kooperacija.

Tvrtka trenutno zapošljava oko 130 djelatnika te obrađuje oko 260 hektara vlastite zemlje i povezana je s 50-tak velikih kooperanata. Glavnina zemlje je pod kamilicom, oko 1000 hektara, što je dovoljno za godišnju proizvodnju od oko 600 tona ove biljke. Ostalo dio uglavnom otpada na mentu, melisu, bijeli i crni sljez…U svojem asortimanu imaju oko 250 vrsta ljekovitog bilja.

Stanje u hrvatskoj poljoprivredi uvijek je bolna tema. Jedan od najvećih problema je nedostatak kvalitetne zemlje u većim parcelama, koje bi poljoprivrednicima omogućila povećanje proizvodnje uz istovremeno smanjivanje jednog dijela troškova.

“Naš stalni problem je što nam nedostaje kvalitetne zemlje u ukupno većoj površini. Uglavnom kooperanti nude manje površine, što je iz više razloga vrlo nesretno. Problem je i u nemogućnosti dobivanja zakupa nad državnim zemljištem, koje uglavnom leži neobrađeno. Država, nažalost, premalo i presporo radi na otklanjanju takvih problema. Birokracija je i dalje, unatoč ulasku Hrvatske u Europsku uniju, preglomazna, a samim time i prespora. Kojim god putem krenuli, kome god poslali upit, uglavnom nas preusmjeravaju, sele iz ureda u ured, ‘loptaju’ se s nama”, žali se Jasna Nemčević.

Da bi se čim prije započelo s uklanjanjem ovakvih problema, Jasna Nemčević smatra da je potrebno krenuti sa zapošljavanjem školovanih i dobro educiranih djelatnika u državnoj administraciji. Takvim ljudima trebalo bi dati prostor na poslovima i radnim mjestima koja su sada zauzeta nemotiviranim birokratima, od kojih nitko nema nikakve koristi.

“I obavezno smanjiti preveliku količinu dokumentacije, pojednostavniti razna odobrenja i dozvole. Državni službenici moraju shvatiti da su u službi hrvatskog naroda. Traži se učinkovitost, stručnost i ljubaznost”, dodaje.

Jasna Nemčević

U Spider grupi probleme nazivaju – izazovima. A jedan od izazova za njih je i taj, što u Hrvatskoj nedostaje akreditirani laboratoriji s jako kvalitetnom opremom, a zbog još uvijek vrlo zahtjevne specifikacije inozemnih kupaca, željene analize primorani su dobivati iz inozemnih laboratorija u koje šalju uzorke.

Problemi su izazovi!

“Nažalost, jedan od izazova je i nemogućnost kontroliranja needuciranih i neposlušnih manjih proizvođača ostalih poljoprivrednih kultura, koji u uzgoju koriste razne pesticide i herbicide, kojima nanose nepovratne štete drugim kulturama, posebno ljekovitom bilju. Koriste preparate koji su zabranjeni u organskom, ali sve više i u konvencionalnom uzgoju. Pokušali smo s nadležnim tijelima dogovoriti da se uvede red u tom segmentu, ali nismo naišli na previše sluha.”

Uistinu žalosna situacija, posebno u trenucima kad je kamilica uzgojena na hrvatskom tlu postala svjetski prepoznatljivi brend, kojeg Spider grupa bez problema plasira na tržišta Njemačke, Amerike, Izraela, Italije, Mađarske, Slovačke…

Iako je ulazak u privatni sektor za Jasnu Nemčević u mnogim segmentima bio velika nepoznanica, ova vrijedna i hrabra žena uspješno se othrvala brojnim izazovima.

“Učila sam iz vlastitog iskustva, kao i od poslovnih ljudi iz drugih, naprednijih zemalja od naše Hrvatske. Najveća podrška bio mi je suprug, koji nas je iznenada napustio prije dvije i pol godine od posljedica srčanog udara. Bio je to ogroman šok, ali uz pomoć svoje dvoje djece, šok smo pretvorili u novu, jaku poslovnu energiju. Mi smo uistinu poseban poslovni tim, profesionalci, ali iznad svega obitelj koja se međusobno neizmjerno voli, poštuje i pomaže”, zaključuje Jasna Nemčević.

Iza sve te silne energije skrivaju se i brojni poslovni planovi, ostvarivanje još većeg rasta na domaćem i stranom tržištu, povećanje površina pod kamilicom i drugim ljekovitim biljem, pozicioniranje na tržištu ljekovitog bilja i čajeva, u čemu će im najviše pomoći njihov visokokvalitetni EKO proizvodi – ‘GARDENOLO čajevi, kao i jestiva biljna ulja.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -