Jelena Novačić napustila savršenog poslodavca i dobru karijeru radi vlastitog biznisa

Jelena Novačić jedna je od onih hrabrih mladih žena koja je vrlo uspješnu korporativnu karijeru zamijenila poduzetništvom. Iako je tek u začetcima svojih poduzetničkih koraka, zna da je donijela dobru odluku. Pomno je isplanirala svaki korak, odvagnula sve prednosti i nedostatke napuštanja sigurnog posla i sada hrabro ostvaruje sve svoje želje i potencijale u gradu Rijeci, svome drugom domu.

Od otkaza u recesiji do savršenog poslodavca s porodiljnog

Jelena je na Kvarner stigla iz Kaštela pokraj Splita na studij na Fakultetu za hotelijerski i turistički menadžment u Iki kraj Opatije. Iako je u tom dijelu Hrvatske planirala provesti samo svoje studentske dane, već je na drugoj godini studija upoznala svog sadašnjeg supruga s kojim ima dvoje djece.

Paralelno s obiteljskim životom, Jelena je uspješno vodila i onaj poslovni. Nakon fakulteta je nekoliko godina radila u privatnoj tvrtki, no uslijed recesije ostala je bez svog radnog mjesta.

„Do tada je sve teklo kao po loju, no negdje oko svoje dvadeset i devete godine života proživljavala sam svojevrsnu poslovnu turbulenciju. Sve je bilo neposloženo. Ne samo da sam ostala bez posla, nego je tržište bilo takvo da uopće nije bilo potražnje za onim što sam znala i voljela raditi, a to je bio posao u ljudskim resursima“, iskreno progovara Jelena kojoj se sreća ipak osmjehnula kada je bila na porodiljnom dopustu sa svojim drugim djetetom.

Javila se na natječaj za radno mjesto asistenta u ljudskim resursima u kompaniji METRO Cash & Carry, a poslodavci su prepoznali njezinu veliku želju za radom i potencijal koji je imala u sebi.

Dobiveni posao pružio joj je nebrojene mogućnosti profesionalnog usavršavanja i daljnjeg razvoja. Postala je i stručnjakinja zaštite na radu I. i II. stupnja te certificirana trenerica za  tzv. in house treninge. Otvaranjem novih centara u regiji broj njezinih zaduženja se povećavao, ali to joj je pružalo veliko zadovoljstvo.

Predani rad doveo ju je do pozicije voditeljice ljudskih resursa u veleprodajnim centrima i suradnice zaštite na radu. Ne krije da je posao zahtijevao veliku dozu odgovornosti i angažmana, ali joj ujedno omogućio i da bude uključena u svaki proces unutar tvrtke.

Kaotična tranzicija od managerice do poduzetnice

Koliko je god bila zadovoljna onime što je radila, nakon nekoliko godina na visokoj poziciji počela je osjećati da joj je potrebna promjena.

„Zbog toga sam se zaista neugodno osjećala. Naime, METRO je jako dobra kompanija, vrlo stabilna, ima jasnu viziju budućnosti i neprestano ulaže u svoje zaposlenike. Poslovi koje sam radila su bili raznovrsni, što meni odgovara jer konstantno težim nekim promjenama i ne volim repetitivne radnje. Rutina da, ali do određene granice i u mjeri koja meni odgovara“, kaže Jelena koja priznaje da donijeti odluku o odlasku iz velike kompanije nije bilo nimalo jednostavno.

Štoviše, gotovo nikad tijekom svog života nije voljela izlaziti iz svoje komforne zone, a sada se spremala na potpuni zaokret.

„Kada sam odlučila otići iz kompanije, trebalo mi je najprije nekoliko dana da se sama sa sobom sistematiziram. Promjena je nešto čega se uglavnom svi bojimo i jednostavno volimo voziti po automatskom pilotu i život ide iz dana u dan, bez velikih turbulencija. S tematikom izlaska iz komforne zone često sam se susretala kroz posljednjih nekoliko godina putem raznih predavanja, radionica i treninga. Znala sam da i sama želim probijati granice, samo što nisam do tada to često radila. Doduše, otišla sam od kuće s 18 godina i vidi čuda – još sam uvijek živa i zdrava“, govori nam Jelena kroz smijeh.

Razmišljati o napuštanju sigurnog posla već samo po sebi nije jednostavno, a podijeliti svoja razmišljanja s ostatkom obitelji nije nimalo lakše. Srećom, Jelenin je suprug bio pun razumijevanja iako je na početku bio pomalo skeptičan.

„Oboje smo bili svjesni toga da u drugim kompanijama neću pronaći ono što sam imala u METRO-u. Dakako, tu su i brojni životni troškovi poput plaćanja kredita i režija pa treba biti oprezan i vidjeti može li se određenog datuma u mjesecu skupiti novac za razna davanja. Dugo smo zajedno razmišljali i donijeli konačnu odluku. Tako mi je njegova podrška dala vjetar u leđa.“

Iako su djeca, kako kaže Jelena, tužna što više neće primati METRO-ove božićne poklone i sudjelovati na druženjima s djecom ostalih zaposlenika, vjeruje da je zajedno sa suprugom donijela pravu odluku.

Vlastiti biznis pravi smjer i privatno i poslovno

Kako se više nije vidjela u korporativnom svijetu, u isto vrijeme kada je počela razmišljati o odlasku iz METRO-a, počela je razmišljati i o vlastitom biznisu. Dvoje male djece samo je još više učvrstilo njezinu odluku.

„S obzirom da ni suprug ni ja nemamo rodbinu u Rijeci, odgajanje djece bez „baka servisa“  puno je svakodnevnih izazova. Tako je došla i ideja da napokon mogu sama sebi organizirati dan jer u tom danu osim osmosatnog radnog vremena treba uklopiti vrtić, školu, izvanškolske aktivnosti, kuhanje, pospremanje stana i  brojne druge obaveze. Na koncu, treba naći i vremena za sebe i sve drage ljude koji ti daju motivaciju za napredak“, kaže Jelena.

Kako je cijeli svoj radni vijek provela u ljudskim resursima i to odlično radi, odlučila je pokrenuti vlastiti posao u istoj branši.

„U METRO-u sam vidjela koliko je važan odnos prema zaposleniku. Nije dovoljno samo nekoga zaposliti i dati mu plaću. Ljudima se treba baviti. Kada se ulaže u ljude, to se višestruko vraća, ne samo tim ljudima, nego i cijeloj kompaniji. Upravo sam zbog toga odlučila raditi kao vanjski konzultant ljudskih resursa.“

Trenutno je u samom procesu odlaska iz korporativnog svijeta, no svoj je poslovni plan već vrlo detaljno razradila i time pokazala koliko je važno planirati svoju poslovnu budućnost. Napravila je popis svih usluga koje je planirala plasirati na tržište, detaljnu specifikaciju svake od njih i cjenovno definiranje. Anketnim upitnikom saznala je potrebe potencijalnih klijenata i krenula u borbu s birokracijom i administracijom vezanom uz otvaranje tvrtke, odabir računovodstva, brandiranje tvrtke i svih poslova koje planira raditi.

„Postoji jedan jako lijepi koncept po kojem sam dobila ideju kako napisati svoj plan „My blue print of destiny – Five year plan for growth“  koji se proteže na narednih pet godina i nosi sa sobom puno izazova i novih poslova koje bih u tom slučaju radila. Vremensko određenje je važno u defniranju budućih poslova jer tako imamo jasnu sliku o tome što želimo i što trebamo napraviti kako bismo uspjeli u svome naumu“, nadovezuje se Jelena.

U ljudskim resursima leži velik potencijal za razvoj tvrtki

Njezina novoosnovana tvrtka Personela klijentima će nuditi reviziju dokumentacije u ljudskim resursima. To je usluga putem koje se provjerava ispravnost  cjelokupne dokumentacije tvrtke i svih zaposlenih djelatnika vezana za radno-pravne odnose i obaveze prema Zakonu  o zaštiti na radu. Revizijom navedene dokumentacije dobiva se  presjek svih internih radno-pravnih akata za tvrtku i zaposlenike te objektivni sud o ispravnosti istih. Detektiraju se potencijalne nepravilnosti te predlažu rješenja u vidu korekcije postojeće dokumentacije i/ili izrade nove za onu koja nedostaje ili nije ispravna.

Upravo su ljudski resursi područje koje će se, kako kaže Jelena, itekako razvijati u budućnosti jer je prošlo vrijeme u kojem su se zaposlenici tih odjela bavili samo zapošljavanjem i obračunima plaća.

Jelena_Novacic

„Prošla su vremena u kojima smo kroz svoj radni vijek promijenili jednu do dvije tvrtke i odlazili u mirovinu. Vremena u kojima živimo su puno drugačija, a čekaju nas još izazovnija i još dinamičnija pa upravo u svemu tomu treba moći i znati plivati. Iz tog razloga vidim pozitivan razvoj  onih tvrtki koje će se baviti ovim uslugama jer će biti spremne klijentima dati ono što im je potrebno da bi mogle ići naprijed, a u isto  vrijeme, te tvrtke će imati više vremena da se bave onim poslovima u čemu su najbolje i zbog čega su uostalom na tržištu“, nadovezuje se Jelena.

Za sada sve spomenute usluge planira nuditi iz svog kućnog ureda, no ne isključuje ni mogućnost najma ureda u gradu pokaže li se potreba za time. Ipak, sretna je što će sada više vremena moći provoditi s djecom i svoje radno vrijeme prilagođavati njima i njihovim potrebama. To je uostalom i jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je odlučila korporativni svijet zamijeniti poduzetničkim vodama.

Planer za poslovne žene po svojoj mjeri

Koliko joj se god obaveze izmijenile u narednom periodu, sve njih Jelena voli zapisati. Kako je velika ljubiteljica planera i rokovnika te ih kupuje gotovo cijeli svoj život, odlučila je i sama napraviti jedan i prilagoditi ih poslovnim ženama. Tako je nastao  Planer za poslovne žene, koji možete pronaći u našem web-shopu, a posvećen je Jeleninim trima sestrama, sve redom uspješnim i snažnim ženama.

Da je i ona sama itekako snažna i hrabra žena, pokazuje i njezina priča, a veseli se svim novostima koje su pred njom.

„S obzirom da sam osoba koja voli igrati na sigurno, a upravo izlazim iz komforne zone, teško mi je reći što će se sve dogoditi u budućnosti i kako će to utjecati na mene i moje planove. Ono što je sigurno je da imam jaku volju, perfekcionist sam i uvijek volim podizati ljestvicu što više. Dakako da to zahtijeva veliku količinu truda i ulaganja, no spremna sam na sve što me čeka“, završava Jelena.

Foto: privatna arhiva Jelene Novačić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Odista impresivno, no da li bi ovako nešto moglo proći i u BiH? Naime, otac sam četvero djece, uz to najtsarija djevojčica mi je dobila DIJABETES, pa mi je uz kredite s splaćom službenika vrlo teško dočekati kraj mjeseca. Interesira me da li je uz Vašu pomoć pri savjetovanju određenih poslovnih poteza,moguće ovako nešto uz moju suradnju proširiti i napodručje BiH. U posljednje vrijeme sve više razmišljam o odlasku za Njemačku ili Austriju, kako bi nešto konkretno napravio za obitelj, a kroz Vaš primjer vidim i svjetlo nakraju tunela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Taylor Swift osoba godine

Taylormanija – žena koja ruši sve rekorde proglašena osobom godine

Osoba godine časopisa Time, žena čija je turneja najprofitabilnija u povijesti, žena čiji dokumentarac ruši rekorde gledanosti. Našla se uz bok...
- Advertisment -