Jasna Jung je članica uprave domaće privatne aviokompanije Jung Sky, s njom smo razgovarali o izazovnim početcima i izazovima pandmije!

Jung Sky je aviokompanija koja djeluje na tržištu poslovne avijacije i pruža usluge poslovnih i privatnih letova po narudžbi. Razgovarali smo s Jasnom Jung, članicom uprave, o uslugama koje pružaju, prilikama u Hrvatskoj za privatnu aviokompaniju i utjecaju pandemije na poslovanje.


Pročitajte više: Prva avioposada koju čine majka i kći!


Jasna se tijekom studija zaposlila kao stjuardesa u domaćoj aviokompaniji Trade Air u kojoj je provela pet godina, ali i upoznala Krešimira Junga te nakon toga i Vedrana Junga, s kojima će kasnije voditi firmu.

Krešimir i Vedran, koji je danas Jasnin suprug, osnovali su Jung Sky 2009. godine, ali kompanijom od početka svo troje upravljaju zajedno te su kontinuirano i podjednako involvirani u svakodnevno poslovanje kompanije, kao i naravno sve njezine strateške i razvojne projekte.

Uz to, Vedran je IT menadžer, Krešimir je jedan od najiskusnijih kapetana kompanije, a Jasna direktorica financija. No put do toga nije bio lak.

Pokretanje aviokompanije u Hrvatskoj

Za osnivanje je već u startu potrebno imati apsolutno sve, i avione i ljude, a tek onda kreće apliciranje za inicijalni AOC (Air Operator Certificate). Jung Sky je krenuo s malom Cessnom za panoramske letove što im je poslužilo kao testni model za kasnije. “Stvorili smo priču koju smo dalje mogli nadograđivati novim avionima što je ipak nešto lakše nego kada već u startu krećete s puno većim i kompleksnijim zrakoplovima.”

Prelazak na poslovnu avijaciju za Jung Sky je bio zahtjevan i psihički izazovan. Trebali su povjerenje banaka za financiranje prvog mlažnjaka. “Bilo je jako teško dobiti kredit za prvi mlažnjak, ali s obzirom na to da smo naumili upustiti se u hrvatskoj javnosti tada nedovoljno poznatu industriju poslovne avijacije, određena rezerviranost od strane banaka bila je razumljiva.”

Mlažnjak su kupovali u razdoblju kad se kriza iz 2008. godine itekako osjećala, iako je ta kriza povećala ponudu mlažnjaka koji su stavljeni u prodaju i bili vrlo povoljni.

“Obilasci banaka i pregovori oko uvjeta financiranja trajali su oko devet mjeseci, a bilo je slučajeva u kojima nas neka banka uopće nije htjela ni primiti ni poslušati. Uz kredit za avion, dizali smo i kredit za trajna obrtna sredstva. Inicijalni AOC koji smo dobili na maloj Cessni 172 možda nas je stavio u nešto povoljniju situaciju, ali svejedno smo na kraju dobili manji kredit i manje trajnih obrtnih sredstava nego smo inicijalno tražili što je pred nas postavilo nove izazove.”

Cijeli posao je bio veliki rizik jer da nije profunkcionirao, prijetio bi im i osobni bankrot. Bankarski kredit im je dugo bio ‘uteg’ pa su radili i činili sve da osiguraju ‘cashflow’. Osim što su ostvarili planirale rezultate, znatno su ih i premašili. “Dvije stvari su nam oduvijek bile vrlo važne: urednost po pitanju plaća zaposlenika, s kojima ne smije niti je ikada bilo kašnjenja, te uredna otplata kredita.”

Na hrvatskom tržištu imaju nekoliko konkurenata, ali Croatia Airlines nije jedna od njih. “Imamo potpuno različite usluge. Način na koji se konzumira usluga, broj putnika, potencijali, sve je to zapravo neusporedivo tako da mi jedni drugima nismo konkurencija.”

Jasna Jung_Jung Sky

Pročitajte više: Ove poduzetnice i managerice su nam uljepšale ovu tešku 2020. godinu!


Svake godine odradimo više od 1100 letova!

“Za razliku od redovnih aviokompanija sa standardiziranim linijama i rasporedom letova, u poslovnoj avijaciji toga nema, već odgovaramo na potrebe i raspored putnika.”

Cijena leta ugovara se prema ukupnom broju sati leta, a uključuje najam cijelog aviona, odnosno punog kapaciteta putničkih sjedala. “U našem je slučaju to šest sjedala, a u floti trenutno imamo dva mlažnjaka, oba u potpunosti u našem vlasništvu.”

Osnovne karakteristike usluge su individualan pristup putnicima te njihova privatnost i izoliranost od gužvi u zračnim lukama, standardiziranih ‘check-in’ i sigurnosnih procedura, dugotrajnog čekanja na letove i dijeljenja aviona s ljudima koje ne poznaju. “Privatna smo aviokompanija iz Hrvatske, ali veći dio operacija obavljamo u inozemstvu. U prošloj smo godini odradili više od 1100 letova, letjeli u 35 zemalja te prošli 186 zračnih luka diljem Europe te nekoliko i u sjevernoj Africi. Ta fleksibilnost u bogatom izboru polaznih i dolaznih destinacija jedan je od ključnih benefita poslovne avijacije.”   

Njihovi klijenti najčešće biraju destinacije poput Nice, Zuricha, Beča, Munchena, Kijeva, Rima i Londona, no traženost destinacija uvelike ovisi i o godišnjim dobima. Prošlo ljeto među najfrekventnijim destinacijama su bili Split, Dubrovnik i Zadar.

Planiramo osnivanje vlastite organizacije za održavanje zrakoplova

Svoju reputaciju grade na sigurnosti i kvaliteti usluga već 11 godina, a većina njihovih klijenata zna kakvu razinu usluge, komunikacije i općenito odnosa od njih mogu očekivati.

Najčešći klijenti su tzv. brokeri i brokerske tvrtke koje kupuju letove sukladno zahtjevima i potrebama svojih klijenata, ali naravno, dio putnika im se javlja i direktno. “U odnosima s brokerima, osim neizostavne sigurnosti i kvalitete usluge, u izgradnji reputacije najvažnije je povjerenje te osjećaj partnerskog odnosa jer u konačnici, iskustvo naših putnika kreiramo zajedno.”

Otkako je proglašena pandemija, izazova u avijaciji nije manjkalo, a iako je za njih ovo bilo najizazovnije razdoblje, najteže ipak nije. “Najteže je ipak bilo u samim počecima kada smo kupili prvi mlažnjak i tek krenuli postavljati operacije na noge, i to u industriji poslovne avijacije u kojoj ti konkurenciju čine stotine drugih operatora iz svih zemalja Europe i tisuće drugih privatnih zrakoplova.”

No, količina izazova s kojima su se suočili od ožujka prošle godine definitivno je nešto s čime se dosad nisu susreli. Ponosni su na činjenicu da i nakon više od godinu dana pandemije nisu otpuštali niti smanjivali plaće zaposlenika. Uz to su doveli dva vrhunska stručnjaka na pozicije voditelja odjela tehnike te voditelja operativnog centra.

“Planiramo osnivanje vlastite organizacije za održavanje zrakoplova te smo još prije korona-krize planirali povećati flotu još jednim zrakoplovom. Niti jedan od dugoročnih ciljeva nismo napustili, samo smo zasad neke od planova morali malo odgoditi.”


Pročitajte više: Matija Matea Stojić otišla iz internacionalne kompanije i obiteljski biznis transformirala od male ordinacije u ozbiljnu polikliniku


Budućnost Jung Skya

Nastavit će izgrađivati imidž ‘butik’ aviokompanije pa ne planiraju postati veliki sustav sa sedam, deset ili više aviona. “Hoćemo li za 5 godina imati tri, četiri ili pet aviona u floti, to ćemo još vidjeti, no sve što ćemo po tom pitanju činiti, činit ćemo postepeno. Pod svaku cijenu želimo izbjeći nekontrolirano širenje.”

Ova je godina zasad jako slična prošloj u smislu da je redovni aviopromet i dalje pod snažnim udarom pandemije i zatvaranja država. Business avijacija je fleksibilnija i, osim što u velikoj mjeri zadržava postojeće klijente, uspijeva privući novu klijentelu koja dosad nije prakticirala letove privatnim mlažnjakom. Jedino što je sigurno je da je poslovna avijacija zbog brojnih benefita koje nudi, od kojih su mnogi vezani uz zdravstvene i epidemiološke brige, pokazala da se od krize može oporaviti relativno stabilnim tempom.  

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -