Jutarnji kaos se vraća, ovako ga hendla majka 6 djece

Rujan je pred vratima, a s njime završavaju godišnji, kreću vrtić i škola, što znači da kreće i dobro nam poznati jutarnji kaos, noćna mora mnogih roditelja. Na svojem smo LinkedInu upitale naše članice od koje “strke” najviše strepe. Iako su im i jutarnja i popodnevna problematična, jutarnja ipak vodi. Tako je od 82 čitateljice, ukupno 45% njih odgovorilo da im je jutarnja jurnjava uz odvoženje djece u školu i vrtić problematičnija. Popodnevna strka i razvoženje djece na aktivnosti nešto je ležernija – njih 34% je se pribojava.

Kako se nositi s jutarnjim kaosom upitale smo Maju Blažević, osnivačicu i CEO Materie koja ima šestero djece.

Sve je u organizaciji, ali što to znači u praksi?

“Jutarnja ludnica je moja svakodnevica čim krenu škola i školske obveze s djecom. Kako sam imala više djece znam iz iskustva da je sve lakše ako se napravi dobra priprema i ako se dovoljno rano probudim,” objasnila je Blažević. “Kako volim imati vrijeme za sebe ujutro, probudim se sat vremena prije ostalih i tada kratko vježbam, meditiram, pijem matchu itd.”

Ovi je rituali pripreme za sve što je čeka tijekom dana na najbolji mogući način. Sve joj to daje kontrolu nad danom i osjećaj da je napravila nešto samo za sebe jer je kasnije sve podređeno djeci i poslu.

Blažević je majka troje i pomajka još troje djece. Organizacija je bila složenija dok troje nastarijih nisu odrasli i odselli od kuće. Jutarnju rutinu u principu obavlja sama, a zna koliko su važni dobra priprema i organizacija vremena, što je majstorski savladala dok je jurila s njih dvostruko više.

Nered u domu kod mnogih je ono što usporava jutarnje rutine, a direktno se naslanja na dobru organizaciju. Ako kuća nije čista i organizirana, nije niti um, što rezultira nervozom i bespotrebnim traženjem stvari koje bi se u urednom prostoru našle u par sekundi, piše The Pragmatic Parent. Ako ste od jutra pod stresom, nećete biti organizirani ni tad, a niti ostatak dana. Znat ćete da vas kod kuće čekaju prljavo rublje, prašnjavi podovi, smrdljivo suđe… To nije dan kakav želite.


Pročitajte više: Sposobnost multitaskinga: Supermoć koju posjeduje svaka zaposlena mama


Vaš je pametni telefon također kriv za jutarnji kaos

Blažević stoga voli sve pripremiti večer prije. To uključuje slaganje torbi i pribora za školu i vrtić koje se potom stavljaju na hodnik kako bi bili “pri ruci.” Isto tako pripremi i sebe, točnije svu odjeću i stvari bez kojih ne smije izaći van. To joj značajno štedi vrijeme.

Djeca joj trenutno imaju 6, 10 i 12 godina, tako da se dobrim dijelom i sami mogu spremiti. Odjeću im još uvijek bira ona, ali i to sve manje.

Bitno mi je da pojedu sve prije nego izađemo iz kuće, pa i za to treba ukalkulirati vrijeme, kao i za pripremu njihovog doručka za školu, kao i mojih obroka koje nosim za sebe na posao,” objasnila je. “Ludo je i strka je non-stop, sve je na minutu, ali uvijek na kraju sve stignemo. Znači, dobra priprema i ranije buđenje su ključ uspješnog jutarnjeg spremanja.”

Iako su dio naše svakodnevice, naši pametni telefoni ometaju našu jutarnju rutinu. Onih nekoliko minuta koje ‘ukradete’ prije nego ustanete zapravo čine razliku, kao i onih par po par sekundi koje pogledate nešto na mobitelu dok se spremate. Ostavite ga ugašenog dok se ne spremite, savjetuje Sunshine Parenting. Samo jedan pogled dovoljan je da izgubite pojam o vremenu čime usporavate sebe i druge, pogotovo ako putujete istim autom.

Isto vrijedi i za TV i računala. Fokus treba biti spremanje za nove radne pobjede. Za sve ostalo imate vremena.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -