Kada je vrijeme za vlastiti informacijski sustav?

Započeli ste posao, krenule su prve narudžbe, uhvatili ste rokove (poneke i u zadnji čas). U svemu tome pomaže vam tehnologija koju koristite svaki dan, svaki sat. Zapravo postajete svjesni svoje ovisnosti o tehnologiji tek u trenutku kad ona zakaže. Problem riješite već nekako – ili zahvaljujući prijateljima koji bolje barataju tehnologijama, ili odlaskom u servis.

Ali kako bilo, imali ste zastoj. Možda sat-dva, možda dan-dva. A možda i dulje. A ako se to dogodilo dok je vaš klijent nervozno čekao da mu ispišete račun ili neki finalni dokument, imali ste i jednu neugodnost više.

Elemente informacijskog sustava već imate

Zapravo, vi već imate elemente informacijskog sustava u uredu (ili svom domu), jer bez toga danas ne možete poslovati. Pitanje je samo, jeste li ih povezali u sustav i kako ste to učinili?

Ovisno o poslu kojim se bavite, možda imate potrebe za jačim pisačem. Ili za bržom vezom na internet. Ili za monitorom veće rezolucije. Najčešće u posao krenete s onim što imate i onda, malo-pomalo, rješavate potrebe i modernizirate opremu.

Kao i u poslu, bilo bi dobro da i za informacijski sustav koji koristite imate jasan plan. Što sve trebate i kako izgleda optimalni sustav za vaš svakodnevni rad? Pa onda odredite rok u kojem ćete nabaviti sve potrebne komponente i tako doći na željenu strukturu sustava.

No, kako se informatika izrazito brzo razvija, ako ovo potraje više od dvije godine, velike su šanse da su neki elementi sustava već zastarjeli. I tako unedogled lovite vaš željeni sustav.

Malo konkretnije

Nemoguće je definirati optimalne komponente sustava jer one ovise o tome za što sve koristite računalo. No evo nekoliko ideja za okruženje tvrtke koja ima samo nekoliko djelatnika, bez posebnih zahtjeva na snagu računala.

Kako danas svi vole biti mobilni, odaberite laptop srednje snage. Pri tom obratite pažnju na jamstvo koje treba biti 2 ili 3 godine. Pisač odaberite opet u skladu s načinom korištenja (često-povremeno, količine stranica…) i opet vodite računa o što duljem jamstvu.

Izbor operativnog sustava može ovisiti o djelatnosti, ali ako nemate posebnih zahtjeva, najbolje je odabrati Windows 10 Pro, a ako ste upoznati s verzijom 7 i ne da vam se trošiti vrijeme na spoznavanje nove okoline, odaberite Windows 7 Pro.

Svakako instalirajte antivirusni program, naprimjer NOD32 (proizvođač ESET) ili Kaspersky Antivirus. Općenito, opširne informacije o sigurnosti na internetu mogu se naći na stranici nacionalnog CERT-a gdje možete naći i opširan pregled programa za zaštitu sigurnosti.

Za potrebe pohrane podataka formirajte svoj privatni oblak (NAS s 2 HDD). Na taj način imate centralno mjesto gdje svi razmjenjuju dokumente, a isti taj NAS možete koristiti i kao medij za backup. Popularna rješenja za NAS su Synology DS216se ili QTS-ANDROID TAS-268 kao entry modeli. Kvalitetno rješenje za backup je Veeam Endpoint Backup.

Provjerite mogućnost najma

Zbog brzog razvoja snage računala i popratne opreme, neke su se tvrtke odlučile unajmiti opremu na kojoj rade. Provjerite postoje li na tržištu mogućnosti koje vam omogućuju najam cijelog sustava, pa tako odmah imate ono što vam treba, a kako se tehnologija mijenja, u okviru ugovora, možete prelaziti na nove, jače varijante.

Obavezna kopija podataka

Bez obzira kupujete li svoju opremu ili iznajmljujete tuđu, ima jedna stvar koju mnogi doživljavaju olako, a to je backup, tj. sigurnosna kopija vaših podataka. Ako vam se pokvari bilo koji dio opreme, pisač, monitor, laptop – to sve možete zamijeniti, kupiti novo ili popraviti. Ali gdje ćete kupiti svoje podatke?

Alati za automatski backup brojni su i pristupačni cijenom, neki su čak i besplatni (gore spomenuti Veeam). Razni mediji za pohranu nude danas velike kapacitete po povoljnim cijenama. Prečesto ljudi zanemare ovaj “dosadni” segment. Zato, kad razmišljate o svom informacijskom sustavu, prvo riješite backup.

Ako ste manje vješti s informacijskim tehnologijama, obratite se nekoj specijaliziranoj tvrtki. Jer novac koji uložite u sigurnost svojih podataka osigurava vaš cjelokupni biznis. A to vam je važno, zar ne?

Autor: Boris Stipetić, voditelj Odjela tehnoloških rješenja u tvrtki Megatrend poslovna rješenja

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...