Kako kombinirati boje? Kapsula primarnih boja powered by Comma fashion

Ako ovih dana uđete u dućane trgovine Comma, bit ćete oduševljeni bojama njihove proljetne ponude.  Istina je, vani je travanjsko vrijeme, ali možemo si dočarati dobro raspoloženje raznobojnom odjećom, koja će nas pratiti tijekom cijelog radnog dana. I zašto si ne bi napravili pozitivne kombinacije odjeće, jer je boja zaista ona, koja nam može podignuti raspoloženje.

Kako kombinirati boje?

Ako ne ulazite u pravila kombiniranja odjeće raznih boja i služite se uvijek provjerenim neutralnim bojama, kao što su crna, bijela, siva i bež, ovaj put vas izazivamo kapsulom u kojoj su prisutne samo boje. A to su tri boje – primarne, iz kojih se miješanjem dobivaju sve ostale boje.

Možda ste ove tri boje do sada vidjeli samo na Sneguljici. Ako vas je netko pitao, da zamislite svoj styling od crvene, žute i plave, mnoge od vas takav styling ne bi mogle zamisliti. To se usudim tvrditi iz vlastitog iskustva. Ali kad sam predstavila styling iz tih boja, često je bila na drugoj strani oduševljena reakcija.

kako_kombinirati_boje

Znate li za pravilo broj 3?

Da, styling možete napraviti sa kombinacijmo ove tri boje. Postoji pravilo, koje nam pomaže kod kombiniranja boja, a to je broj 3. Znači, da u stylingu imamo tri različite boje i ne više.

Ako kombiniramo styling od jedne boje tako, onda om mora biti iz 3 različite nijanse te boje ( tamna, srednja i svijetla boja).

Naravno pored primarnih boja možemo kombinirati i neutralne boje. Ne preporučuje se, da pored tih boja kombinirate ljubičastu, narančastu ili zelenu. Iznimno samo ako je vaš osjećaj za estetiku vrlo visok i sigurni ste, da ste napravili skladnu kombinaciju.

kako_kombinirati_boje

Kako primarnim bojama kreirati formalni dress code?

Potrebno je naglasiti, da ako želite ovim bojama stvoriti formalni dress code, preporučuje se, da u stylingu postoji veća površina plave boje, te da je u tamnim nijansama. Sa takvim izgledom stvaramo autoritativan izgled.  Isto tako šaljemo prijateljski dojam, ali istodobno zadržavamo distancu.

Ako se plavoj doda crvena vratna marama, stvaramo veći kontrast, a cjelokupni styling je življi.

Snažan autoritativni stil postići će se odjećom i modnim dodacima, s većim kontrastom, kao što je prikazano na donjoj desnoj slici sa ogrlicom.

kako_kombinirati_boje

Za sve “hrabre” prikladna je kombinacija koja je sastavljena od odjeće u pojedinačnim bojama, kao što je donji styling od žutih hlača, crvene majice, i vratne marame, te  plave jakne.

kako_kombinirati_boje

Ove kombinacije odjeće također govore o našoj osobnosti. Kombinacija tih boja vrlo je moderna, vrlo energična, mladenačka, u pozitivnom smislu i malo “divlja”. Kada smo obučeni u takvu kombinaciju i sjedimo, teško nam se smiriti, jer nas ove energične boje pozivaju na kretanje.

Najčešće ove kombinacije boja vidimo u opuštenom stilu odijevanja.

kako_kombinirati_boje

Žuta boja odnosi se gotovo na sve ono što je karakteristićno za mladost, a to je razvoj, kreativnost, napredak, snaga, živost.

Crvena je najdinamičnija među svim bojama. Doživljavamo ju ohrabrujuće. Skreće pažnju na sebe i prebacuje pozornost od sebe prema van. Naravno to također ovisi o njezinom intenzitetu. Što je svetlija to je smirenija, a što je jasnija postaje dominantnija.

Plava ima smirajući karakter. U tamnim tonovima, daje nam dobru koncentraciju, sa kojom možemo isto predstavljati trajne vrijednosti. U svijetlim tonovima je pogodna za žene, jer pokazuje mirnu eleganciju.

Ako želimo , da u našem izgledu prevladava značaj određene boje, odabrat ćemo styling, gdje je određena boja u većoj površini.

Ako još do sada niste nosili raznobojne stylinge, sada imate priliku. Pozivamo vas u trgovine Comma, gdje si možete potpuno sigurno odabrati predstavljene stylinge, te unijeti proljeće u svoju garderobu. Još inspiracije potražite u galeriji na naslovnoj slici

Autorica:

Jerneja Agić je prije 16 godina u Mariboru završila studij na kojem je stekla titulu Inžinjer tekstilno-konfekcijske tehnologije. Edukaciju je nastavila u Ljubljani na Fakultetu za modni dizajn. Nakon studija i diplome nastavila je sa usavršavanjem na području Image Consultinga u vodećoj školi modnog dizajna i oblikovanja, Instituto Marangoni London, gdje je dobila neprocjenjiva iskustva, te naziv IMAGE CONSULTANT → Savjetnica za imidž. Vlasnica je trgovačke marke OBLECI.SE (OBUCI.SE) Danas je profesionalni Image Consultant → Savjetnica za imidž. Surađuje sa pravnim osobama i sa pojedincima.  Trenutno djeluje na području Slovenije i Adria Regije: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -