Kako otvoriti tvrtku u inozemstvu

Iako iz državnih institucija često slušamo o poticajnim mjerama za poduzetnike i strategijama kako im omogućiti lakše poslovanje, praksa je znatno drugačija, a poduzetnici se uglavnom žale na previsoka davanja i birokratsko kompliciranje poslovanja. Upravo to mnoge je hrvatske poduzetnike natjeralo da stave ključ u bravu i poslovanje presele u drugu državu. S druge strane, zbog branše ili naravi poslovanja mnogi su poduzetnici orijentirani na inozemne kupce, pa je i otvaranje tvrtke u inozemstvu logičan korak.

Kako otvoriti tvrtku u inozemstvu

Upravo o proceduri otvaranja tvrtke u inozemstvu razgovarali smo s Dariom Krznarom, vlasnikom kreativne agencije Manifest Media iz Zagreba, koji je novu tvrtku otvorio u Londonu.

 Vlasnik ste tvrtke u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji. Koja je osnovna razlika po Vašem iskustvu?

Kao vlasnik tvrtke u Hrvatskoj mogu reći da je cijeli proces pokretanja poslovanja neizmjerno lakši, jeftiniji i logičniji nego u Hrvatskoj. Postoje jasne proceduralne razlike, od registracije tvrtke i otvaranja bankovnog računa do zapošljavanja kadra.

Što je potrebno napraviti želite li otvoriti tvrtku u toj zemlji?

Prvi korak je sama registracija tvrtke. Sljedeći je otvaranje bankovnog računa i naposlijetku pronalazak računovodstvenog servisa. Mislim da mogu u dva primjera dočarati koliko stvari dobro funkcioniraju: 1) nema čekanja na šalterima jer je SVE online, 2) cijeli proces registriranja tvrtke i otvaranja bankovnog računa traje kraće od vremena koje je potrebno da vam se netko javi na telefon kada zovete bilo koju državnu instituciju.

Recite nam kakva je točno procedura?

Registraciju tvrtke napravio sam preko agencije Companies made simple Imaju nekoliko različitih paketa usluga koje nude, ovisno o potrebama korisnika. Cijena paketa kreće se od 150 do 2000 kuna. Ovdje nisam puno razmišljao, uzeo sam najskuplji paket jer je njime pokriveno apsolutno sve što bi vam moglo trebati u naredne dvije godine poslovanja.

kako otvoriti tvrtku u inozemstvu
Dario Krznar

Agencija za vas odradi prijavu tvrtke Companies House-u, odrade apsolutno svu papirologiju (dosad sam samo jednom trebao dati svoj potpis), dobijete vlastitog savjetnika od kojeg možete dobiti sve odgovore koji vas zanimaju.CompaniesMadeSimple vam pošalje sve papire i „certificate of incorporation“ na kućnu adresu u Hrvatskoj.

Za otvaranje bankovnog računa morat ćete otići na izlet u London i osobno se naći s bankarom. Preporučena mi je HSBC banka gdje sam telefonski dogovorio sastanak s bankarom tjedan dana prije odlaska u London. Razina susretljivosti je bila na zavidnom nivou. Sa sobom sam ponio osobnu iskaznicu, zadnja četiri računa od VISA kartice i spomenuti „certificate of incorporation“. Agent je imao niz pitanja vezana uz poslovanje i planove tvrtke. Morao sam nabrojati države iz kojih namjeravam imati prihod, koliko mislim imati prometa po računu u prvoj godini poslovanja i slične stvari koje bi trebali znati bez prethodne pripreme. Razgovor s agentom i otvaranje računa trajalo je sat vremena. Ponude vam karticu, čekove, daju vam token za pristup računu i pokažu kako se radi u njihovom internet bankarstvu. Ne sjećam se niti jedne negativne stvari vezane za cijelo iskustvo.

Računovodstveni servis će vas koštati od 40-ak funti naviše, ovisno o godišnjem prometu. Jednostavnim pretraživanjem interneta naći ćete ih na stotine.

Manifest Media pokrenuta je 2011. godine, a kako se poslovanje širilo pretežno na inozemno tržište logičan korak bio je otvaranje poslovnog subjekta u UK. Zanimljivo je da je veliki broj domaćih tvrtki i startupa pokrenut upravo u ovoj zemlji.

Zar je baš sve toliko jednostavno? Mora postojati „kvaka“.

Postoji jako očita razlika između onih koji bez problema sve riješe u sat-dva i onih koji ne uspiju ni dogovoriti termin s agentom u banci. Ako ste firma koja prebacuje svoje uhodano poslovanje u UK i napomenete da namjeravate zapošljavati lokalce, nećete imati problema, no ako kažete da ste startup koji ne živi/radi u UK, imate male/nepostojeće prihode ili se namjeravate financirati kroz investiciju ili kickstarter – nećete dobro proći.

Pa kako onda pristupiti cijeloj stvari?

Ako ste tech startup, moj savjet vam je da kažete da se bavite izradom softwarea, da ste mali tim koji se tek širi i da kao glavno tržište vidite UK. Isto tako napomenite da dolazite radi talenta koji se tamo nalazi (zapošljavanje), da ćete imati 20-ak tisuća funti prihoda u prvoj godini (ako vas je maksimalno dvoje u timu). Njima to nije puno, a vama ta cifra ne bi trebala biti nedostižna tako da vas nitko neće nista pitati ako uspijete zaraditi barem blizu tog iznosa. Recite da će vam novac stizati iz SAD-a i UK, a za SAD ćete morati reći koje točno države su u igri. Prema agentu budite fini i pristojni jer isključivo o njemu ovisi hoće li vam otvoriti račun. Recite da ne znate sve, da trebate pomoć i aktivno slušajte što vam govore.

 Ok znači otvorili ste tvrtku, ali kako je zapravo poslovati u toj zemlji?

Najveća razlika u poslovanju u Hrvatskoj i UK najviše se osjeti u poslovnom bontonu. Profesionalnost prosječne tamošnje tvrtke neusporediva je pa i s velikim hrvatskim tvrtkama.Britanci su si maksimalno pojednostavili sve što se pojednostaviti može i fokusiraju se na rast i razvoj u svakom smislu.

Foto: privatna arhiva, 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Da li postoji za vlasnika firme u inozemstvu obveza plaćanja poreza i u Hrvatskoj, kao npr. porez na dohodak od kapitala ?

  2. poštovani,
    ukooliko želim otvoriti u belgiji tvrtku za zapošljavanje nasih medicinskih sestara kao njegovatlejica, sto bi mi bilo potrebno ili ako mi barem mozete reci na koju stranicu da se obratim…bilo što…
    hvala najljepsa!!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -