Kako poboljšati svoje znanje o tehnologiji?

Čini se kako se danas gotovo sva djeca rađaju s vještinom poznavanja tehnologije. Njima je korištenje pametnih telefona i računala gotovo prirodno, a koncept telefonskih govornica i rukom pisanih pisama gotovo nepoznat.

No, starije generacije koje nisu rođene u 21. stoljeću još uvijek moraju te vještine učiti i savladavati kroz praksu.

Stoga ne iznenađuje što se mnogi, unatoč tome što koriste računala za rad i u džepu nose pametni telefon, još uvijek ‘boje’ tehnologije i ne znaju mnogo o njoj.

Kako poboljšati svoje znanje o tehnologiji?

Bez obzira na to kojoj generaciji pripadate, morate biti svjesni da bez računala i mobilnih telefona u današnje vrijeme više nema poslovanja. Zato bi bilo dobro da barem savladate osnovne pojmove i razvijete osnovne tehnološke vještine. Ne zbog drugih, nego zbog vas samih.

Ali, otkud početi?

Upoznajte ‘neprijatelja’

Jedino ona osoba kojoj je tehnologija i internet struka može reći da poznaje i terminologiju. Ostatak “pučanstva” mora ju naučiti.

Da biste se mogli služiti tehnologijom, morate znati barem neke osnove. Ako zbog ničeg drugog, onda barem da donekle razumijete što vam tehničar na ‘Help desku‘ pokušava reći.

Investirajte u neku od knjiga za neznalice ili se poslužite nekim od vodiča na internetu. Jednostavno u pretraživač upišite što vas zanima i kliknite na jedan od rezultat koji “iskoči”.

Prije se često znalo reći – ‘ako nešto ne znaš, pogledaj u enciklopediji/rječniku’. Danas je odgovor na sve ‘guglaj’.

Pronađite društvenu mrežu za vas

kako-poboljšati-svoje-znanje-o-tehnologiji_1

Facebook vam se čini djetinjast, Twitter ne razumijete, Pinterest vam nije previše jasan, a da ne govorimo o gubljenju vremena na YouTubeu? No, sve su te društvene mreže zapravo kanali komunikacije.

Odvažite se i napravite profil na nekoj od društvenih mreža i istražite što vam ona može ponuditi. Danas gotovo svi imaju profil na Facebooku. Probajte s nekom drugom društvenom mrežom poput Google+ ili Twittera.

Google+ je kombinacija Facebooka i LinkedIna, a mogu ga imati svi koji imaju i Gmail račun i koriste Googleove servise. Za razliku od Facebooka, Google+ nešto je ozbiljniji i privlači ozbiljnije korisnike poput poslovnih ljudi i profesionalaca.

Twitter je zapravo mikro-blog, mjesto na kojem možete objavljivati svoje sažete misli. Sažete, jer svaki ‘tweet‘ može biti dužine jedne SMS poruke. No, isto tako može biti izvrsno mjesto za dobivanje informacija.

Pinterest je svojevrstan kolaž različitih fotografija koje na svojim stranicama objavljuju njegovi članovi. Može vam poslužiti za inspiraciju ili jednostavno stvaranje liste želja za sljedeći Božić.

Bez obzira na to koju društvenu mrežu odabrali, vodite računa o zaštiti svoje privatnosti. Objave na službenoj stranici tvrtke možete slobodno dijeliti s cijelim svijetom. Ustvari, takav je način dijeljenja i poželjan kako biste privukli nove korisnike. Ali, ono što objavljujete na osobnom profilu ipak treba biti ograničeno na one ljude kojima vjerujete. Jer kad jednom objavite nešto na Internetu, gotovo je nemoguće u potpunosti obrisati.

Isprobajte nove aplikacije/programe

Koristite svoje računalo točno onako kako ste ga dobili od prodavača? Isti je slučaj s pametnim telefonom?

Za razliku od prethodnih generacija računala ili mobilnih telefona, danas se naglasak stavlja na prilagodbu uređaja svakom korisniku posebno.

To znači da, iako imate fizički iste uređaje kao i kolege, oni ne moraju sadržavati i iste aplikacije, odnosno programe.

Google Play, App Store i druge specijalizirane trgovine aplikacijama, nude pregršt besplatnih ili veoma jeftinih aplikacija koje možete preuzeti na svoj uređaj i iskušati. Ako vam se ne svide, jednostavno ih izbrišite i instalirajte nove.

Tko zna, možda otkrijete neku aplikaciju koja će vam olakšati posao, privatni život ili vas jednostavno zabaviti.

webinar

Produbite svoje znanje

Internet je prepun ‘vodiča’ o najrazličitijim stvarima – za početnika pa sve do stručnjaka. Bez obzira odaberete li tekstualni vodič ili neki od video vodiča na YouTubeu ili Vimeu, uložite malo vremena u produbljavanje svog znanja.

Ako posjedujete neko osnovno znanje, potražite nudi li netko ‘webinar‘ odnosno virtualni seminar o nekoj od tema koje vas zanimaju.

Možete upisati i neki od virtualnih tečajeva koje vode profesori s uglednih svjetskih sveučilišta i tako dodatno proširiti svoje znanje.

A ako ste više tip za tradicionalne metode učenja, pogledajte postoji li nekakav tečaj u vašoj blizini. Pučka učilišta i različite udruge često nude kratke tečajeve na kojima možete usvojiti sve vještine koje vam trebaju.

Nemojte se bojati pogriješiti

Ljepota tehnologije, prije svega internetske, je što se sve može veoma lako popraviti. Čak i ako stisnete neki krivi gumb, u većini slučajeva možete pritisnuti naredbu ‘Undo‘ i popraviti problem.

Nemojte se bojati otvoriti neki novi program ili aplikaciju i istraživati njene mogućnosti. Isto tako i s uređajima. Preskočite čitanje uputa, koje često nisu dovoljno detaljne ili precizne, i krenite u avanturu.

Ako i zapnete negdje, vratite se istim putem natrag. A ako zaista nešto krene po zlu, zapišite što ste radili kada se problem pojavio i potražite nekoga s većim znanjem. No, nemojte mu (ili njoj) samo dati uređaj u ruke i reći da popravi.

Zamolite ih da vam pokažu u čemu je problem i kako to riješiti. Sljedeći put ćete znati sami popraviti problem.

Povremeno se odmorite od tehnologije

Računala i pametni telefoni, tableti i različiti gadgeti mogu vam veoma lako ‘preoteti’ slobodno vrijeme. Kada ih jednom upoznate i počnete koristiti s razumijevanjem, njihove mogućnosti sve su privlačnije.

Od čitanja knjiga, igranja različitih igrica, razgovora s prijateljima i članovima obitelji pa sve do čitanja stotina web stranica o nekoj temi, tehnološki uređaji mogu nas učiniti ovisnima.

Stoga nije na odmet, s vremena na vrijeme, ugasiti pametni telefon ili računalo i posvetiti se nekoj manje tehnološkoj aktivnosti, poput šetnje prirodom ili druženja s prijateljima.

Na taj ćete način uravnotežiti poslovnu i privatnu stranu života, ali si priuštiti i “mini odmor” od obaveza koje vas i dalje čekaju kad uključite uređaje.

Foto: Screenshot YouTube, 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više