Kako pravno uskladiti webshop i zaštititi se od inspekcije?

Vlasnicima web shopova već se diže kosa na glavi kad im se spomene tržišna ili druga inspekcija s obzirom na sve zakonske regulative koje moraju poštovati, počevši od Zakona o elektroničkoj trgovini pa sve do Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. U ovom tekstu osvrnut ćemo se na osnovne probleme pravnog usklađenja i dokumentacije koju biste trebali imati na svom web shopu, a u sklopu prava i zaštite potrošača, odnosno vaših kupaca, kao i zaštite vašeg poduzeća od kazni tržišne inspekcije. Što morate učiniti kako biste mogli pravno uskladiti webshop?

Povezano:

Kako pravno uskladiti webshop?

Pazite se copy/paste metoda

Nedavno se klijentica mog ureda susrela s krađom dokumenta predugovornih obavijesti s njenog web shopa. Šokirana, nazvala me i pojadala se.

Naime, u ukradenim predugovornim obavijestima nije čak bio izmijenjen niti naziv tvrtke (osim u naslovu), niti odgovorna osoba, niti podaci službenog e-maila, niti je sami tekst bio custom made za taj web shop. Tako da je moja klijentica ostala upisana kao odgovorna osoba i za tvrtku „kradljivicu“.

Njoj to pred inspekcijom ne predstavlja problem, koliko tvrtki koja je krađu izvršila. Naknadno smo uspjeli saznati da, prilikom postavljanja web shopa, tvrtka koja je izvršila krađu, nije niti provjeravala što se na njenom web shopu nalazi već je za sve okrivila IT organizaciju kojoj je povjerena izrada stranice. Međutim, prema trećim osobama nije IT tvrtka odgovorna za ukradeno već je odgovornost isključivo na vlasniku web shopa i njenoj odgovornoj osobi jer mora biti svjesna svojih obveza te redovito provjeravati i ažurirati svoju internetsku stranicu u cijelosti.

Na koje zakonske zahtjeve prvo obratiti pažnju?

Predugovorne obavijesti, kao objašnjenja potrošaču kako web shop funkcionira i koja su njegova prava, samo su jedan u nizu dokumenata i osiguranih tehničkih preduvjeta koje svaki web shop mora imati, tako da ni tu nisu puno profitirali kopiranjem obavijesti s tuđe internetske stranice.

Od tehničkih preduvjeta ističe se možda najbitniji, a to je da su predugovorne obavijesti dostupne potrošaču pri svakom kliku na vašoj stranici. Količina ovih uvjeta ovisi o samom sadržaju stranice, ponudi te drugim zakonima kojih se potrebno pridržavati.

Tako većina web shopova nema dostupne custom made predugovorne obavijesti na svakoj stranici, nema osiguranu izjavu o jednostranom raskidu ugovoru, ne primjenjuje razlučene jedinične cijene za proizvode pa čak nemaju ni opis proizvoda ili načina dostave.

Osim navedenog, niz drugih zakonskih sitnih preduvjeta za dobro, kako pravno, tako i tehnički, postavljen web shop predviđa dobru usklađenost pravnih i tehničkih zahtjeva, te konačno, ažurnu osobu koja je odgovorna za web shop i koja će svaku pa i najmanju promjenu morati evidentirati na njemu (npr. ako se odlučite na loyalty program, on mora biti detaljno razjašnjen u predugovornim obavijestima).

Svakako obratite pažnju da potrošaču na dohvat ruke bude i obrazac o jednostranom raskidu ugovora. Ukratko, što transparentnije i jednostavnije obradite pravno i tehnički vaš shop, a da zadovoljava sve zakonske preduvjete, dobit ćete čistu peticu kod inspekcije.

Povezano:

Inspekcijska izrađuje screen shotove vaše stranice

U tom smislu, provjeru svog web shopa povjerite stručnoj osobi, koja će proći svaki pojedini korak kroz isti te izvršiti provjeru je li sve zakonski i tehnički usklađeno, a ne samo normativno postavljeno radi zadovoljenja osnovnih zakonskih propisa, „s mašnicom za na van“.

Jer tržišna ili bilo koja druga inspekcija ne gleda mašnice. Inspekcija nije samo potrošač koji želi vaš proizvod pa možda neće ni tražiti sve podatke za koje ni ne zna da bi trebale biti dostupne. Ona će pročešljati vašu trgovinu po zakonskim uvjetima, provjeriti je li tehnički sve ispravno postavljeno, jesu li svi potrebni dokumenti postavljeni i jesu li prava potrošača zaista zaštićena. U tom slučaju, izradit će i „screen shotove“ stranice te naknadnim izmjenama nećete moći reći da tih propusta nije bilo.

Svakako se preporučuje proći svaki pojedini segment web shopa, kako pravno, tako i tehnički, jer tek onda možete biti sigurni da ste zaštitili kako samog potrošača tako i svoju organizaciju koja će moći dokazati da zna što radi i da je usklađena s propisima.

Autor: odvjetnica Svetlana Marohnić

Foto: Unsplash, Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -