Kako se prestati uspoređivati s drugima i voditi svoj život?

Iako smo svjesni kako se ne treba uspoređivati s drugima, ipak to često činimo. U tome nam ne olakšava ni moderna tehnologija koja nam pruža uvid u sve sretne trenutke i postignuća drugih osoba. Rezultati istraživanja o fenomenu uspoređivanja psihologinje Sonye Lyubomirsky s California Sveučilišta pokazali su da su nesretnije osobe sklonije usporedbama te da je mala doza uspoređivanja zdrava za napredak dok stalno uspoređivanje vodi nesretnom životu.

Kako se prestati uspoređivati s drugima?

Poznato nam je svima da je ‘trava uvijek zelenija kod drugoga’ i da društvene mreže ne pružaju realan uvid u nečiju situaciju, ali ponekad je teško odoljeti uspoređivanju s drugima, pogotovo kada se radi o poslovnim postignućima. Iako smo svjesni svega toga, kako se onda prestati uspoređivati?

Odredite svoj cilj

Postavite si jasne ciljeve i odredite prioritete. Fokusirajte se na to kako ostvariti neki cilj pri tome znajući što točno želite i razradite precizan plan ostvarenja. Kolega koji radi baš isti posao kao i vi ostvaruje zavidne rezultate? Promijenite kut gledanja i umjesto da ga smatrate konkurencijom, saznajte što možete naučiti iz njegovog načina rada. Ostavite ego i koncentraciju sa zavisti preusmjerite na postizanje vlastitog uspjeha.

Osvijestite razlike

Možda je područje rada kojim se vi i osobe s kojima se uspoređujete bavite jednako, ali način na koji netko obavlja posao razlikuje se. Osvijestite si čime se vaš posao razlikuje od posla osobe s kojom se uspoređujete, što je kod vašeg proizvoda ili usluge drugačije, definirajte te razlike i napravite strategiju kako ih istaknuti. Možda je i background te osobe drugačiji te je u startu bila u prednosti naspram vas. Ne zaboravite uzeti u obzir i faktor vremena. Koliko je toj osobi s kojom se uspoređujete trebalo vremena za postizanje uspjeha te koje su okolnosti tada bile? Mnogo je faktora koje utječu na razvoj situacije te nema smisla uspoređivati se ako se okolnosti drastično razlikuju.

Podsjetite se vlastitih kvaliteta

Svatko od nas ima kvalitete, ali ih često zaboravljamo jer se koncentriramo na one tuđe. Podsjetite se koje su vaše, što ste postigli do sada i na koji način ste to uspjeli. Proširite svoja znanja i vještine, upišite neki tečaj i nadogradite svoje znanje. Stalnim radom na sebi osjećati ćete se bolje, a ni uspjeh neće izostati.

Budite strpljivi

Ponekad se čini da stojimo na mjestu i da se napredak ne nazire te nam se nerijetko čini kako drugima sve nekako ide brže i lakše, da su rođeni pod sretnom zvijezdom. Da, možda i jesu, ali to ne znači da niste i vi. Možda je vašoj zvijezdi potrebno malo duže da zasjaji i ne treba radi toga gubiti nadu i samopouzdanje nego se koncentrirati kako to ostvariti. Imate cilj? Postavite si konkretan vremenski period za postizanje cilja, ali pripazite da rok bude realan.

Budite zahvalni

Kada se izuzmete od drugih ljudi i pogledate samo sebe i sve što ste do sada postigli ipak ćete uvidjeti da to i nije tako loše kako vam se na prvu čini.  Možda ste tek na početku karijere i imate još dosta toga za napraviti, ali budite zahvalni na ovome već postignutome. Sigurno već i sada imate okolinu koja cijeni vaš rad i klijente koji vole surađivati s vama. Njegujte taj odnos i podsjetite sami sebe zašto je to tako.

Isključite se

Ne možete si pomoći i nikako se ne možete prestati uspoređivati s drugima te čim uključite društvene mreže osjećate se nezadovoljno jer vam se čini da su svi drugi uspješniji. Isključite se s izvora nezadovoljstva, barem nakratko, dok ne podignete samopouzdanje ili ako vam to nikako nije opcija, isključite te osobe iz svog networka kako ne biste stalno dobivali podsjetnik na njihove ‘savršene’ živote. Mai-Ly Steers u svojoj studiji  je zaključila kako se poveznica između Facebooka i simptoma depresije javlja zbog socijalnog uspoređivanja te je za The Atlantic nadodala ukoliko imate zadravu dozu samopuzdanja ne morate se isključiti iz društvenih mreža nego vas to može motivirati da budete još bolji.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -