Kako ulaganja uskladiti sa životnim događajima?

Upravljanje investicijama je cjeloživotni proces. Svaka promjena i nastupanje važnih događaja u Vašem životu mogu utjecati na Vašu investiciju, na raspodjelu imovine koju ste definirali te na iznos sredstava koje ste uložili. Kada i ako Vam se dogode takvi događaji (vjenčanje, razvod, bolest, smrt, gubitak izvora prihoda, rođenje djeteta, nepogoda…), trebali biste razmisliti o reviziji Vaše investicije i prilagoditi ju novonastaloj situaciji.

Rebalansiranje ili prilagođavanje portfelja je neophodno jer će s vremenom neke Vaše investicije izaći iz okvira očekivanih prinosa u odnosu na Vaš investicijski cilj. Neke će investicije možda rasti i više od očekivanog ili će presporo rasti ili neće uopće, te ćete rebalansiranjem osigurati da Vaš portfelj ne naglašava jednu ili više kategorija imovine u odnosu na prvobitnu raspodjelu kategorija. Na taj ćete način vratiti Vaš portfelj na Vama prihvatljivi stupanj rizika.

Rebalansiranje i prilagodba portfelja

Kako bi objasnili gornje tvrdnje, uzmimo na primjer da Vaš portfelj sadrži 60% dionica ili dioničkih fondova. Nakon nekog razdoblja porastu cijene dionica na tržištu, te u jednom trenu Vaš dionički dio portfelja poraste sa 60% na 80% (jer se povećala vrijednost dionica na tržištu). U tom se slučaju Vaš portfelj više ne podudara s prvobitnom (ciljanom) raspodjelom imovine te biste trebali razmisliti o prodaji dijela dionica/dioničkih fondova kako bi njihov udjel opet iznosio ciljanih 60% .

Kod rebalansiranja portfelja bitno je da obratite pozornost i na investicije/proizvode unutar kategorija imovine.

Tehnike koje ulagatelji često koriste kod rebalansiranja portfelja su:

  1. Prodaja investicije/proizvoda iz kategorije imovine koja je ostvarila veće rezultate od očekivanih.
  2. Kupnja investicije/proizvoda “ispod cijene”.

U svakom slučaju i za koju god se opciju rebalansiranja odlučite, uvijek obratite pozornost hoće li ona nositi troškove (transakcijski troškovi kod obavljanja kupnji i prodaja investicija, porez i sl.) i jesu li Vam takvi troškovi prihvatljivi.

Prije nego odlučite rebalansirati portfelj, odgovorite na sljedeća pitanja koja će Vam zasigurno biti od pomoći pri donošenju odluke.

  1. Je li se promijenio moj investicijski cilj (okolnosti)?

Ako se promjeni Vaš investicijski cilj, morate promijeniti i strategiju ulaganja, tj. rebalansirati portfelj. Ponekad će Vas promjene u životu potaknuti da rebalansirate svoj portfelj i prilagodite ga nastalim situacijama u Vašoj svakodnevici.

  1. Je li se promijenila moja tolerancija na rizik ili možda razdoblje ulaganja koje sam definirala/o?

Ako se npr. skratilo vrijeme ulaganja jer ste sve više bliže mirovini i manje ste spremni tolerirati rizik, shvatite to kao dobar okidač za rebalansiranje portfelja. Što je kraće razdoblje ulaganja, to manje rizične moraju biti Vaše investicije.

  1. Ostvaruju li moje investicije niže ili više rezultate od očekivanog?
  2. Jesu li se promijenili investicijski fondovi u koje ulažem?

Promjene u veličini, strukturi imovine, rizičnosti fonda mogu biti pozitivne, loše ili neutralne, ovisno o tome što očekujete od ostvarenja uloga u fondu.

Rebalansiranje i prilagodba portfelja važnim životnim događajima

Vjenčanje

Vjenčanje može imati veliki utjecaj na Vašu strategiju ulaganja, jer kao što smo rekli, svaki čovjek ima individualne ciljeve, rokove, toleranciju na rizik. Možda ste Vi iskusni investitor i jako dobro upravljate vlastitim investicijama, no Vaš/a odabranik više voli raditi s investicijskim savjetnikom. Kao bračni par, morat ćete zajedno definirati nove investicijske ciljeve (kao npr. kupnja kuće/stana, planiranje i osnivanje obitelji), te pronaći model investiranja koji će odgovarati objema. Također, sam događaj vjenčanja i proslava mogu biti trošak za Vaš portfelj, te ćete ga morati rebalansirati, tj. prilagoditi.

Rođenje djeteta

Rođenje djeteta je savršen događaj za početak ulaganja za njegovo obrazovanje. Ulaganje u obrazovanje dugoročno je najisplativija životna odluka jer se kamate od ulaganja vraćaju cijeli život kroz osjećaj zadovoljstva, kvalitetnijeg životnog standarda, boljeg posla. Samo male strukturalne promjene koje ćete napraviti u Vašem portfelju mogu utjecati na povećanje vrijednosti dijela portfelja koji ćete dugoročno definirati za obrazovanje Vašeg djeteta. Pravodoban početak ulaganja daje dovoljno vremena za ostvarenje cilja.

Roditelji se vrlo često odlučuju za kontinuirano mjesečno ulaganje jednakog iznosa u istu investiciju/proizvod, neovisno o tržišnoj situaciji. Primjerice, ulaganje putem trajnog naloga u investicijske fondove PBZ Investa, koji u tom slučaju mogu biti i umjerenijeg i višeg rizika, jer je do ostvarenja cilja ispred Vas otprilike 20-tak godina. Zašto je ulaganje putem trajnog naloga zanimljivo? U slučajevima kada pada cijena udjela, tada kupujete više udjela, dok u slučaju rasta cijena udjela, kupujete manje udjela. Zaključak je da kroz vrijeme Vi kupujete po prosječnoj cijeni udjela i time neutralizirate moguće negativnosti.

Promjena ili gubitak posla

Gubitak izvora prihoda ima jak utjecaj na Vaš novčani tok. Dok ćete pregledavati Vaše troškove, obratite pozornost gdje ih i na čemu možete srezati. Ako morate smanjiti ili zamrznuti doprinose za Vašu mirovinu, sjetite se nastaviti s davanjima što prije ćete moći. Razmislite o stvaranju “crnog fonda” koji bi Vam pokrivao tri do šest mjeseci Vaših tekućih troškova u slučaju da Vam se dogodi ovakva neočekivana situacija.

Razvod

Razvod može biti glavni financijski udar na obje stranke. Pažljivo istražite koje sve korake morate poduzeti kod podjele zajedničke imovine. Jednom kada se proces razvoda završi i kada se imovina podijeli, morat ćete ponovo kreirati Vašu strategiju ulaganja, definirati nove financijske ciljeve, rokove i rizike. Uvidjeti ćete da novu strategiju možda morate prilagoditi sada samo jednom izvoru prihoda.

Mirovina

Pomak s redovitih primanja prihoda u redovito povlačenje novca je najveća financijska promjena s kojom ćete se ikada suočiti. Svjetski trendovi pokazuju sve izraženije smanjenje ovisnosti Vaše mirovine o državi uz povećanje ovisnosti o pojedinačnim mirovinskim planovima.

Možda još niste počeli razmišljati o svojoj mirovini, o svojoj kupovnoj moći i životnom standardu nakon završetka radnog vijeka. Investiranjem i/ili štednjom za mirovinu Vi plaćate troškove svoje buduće mirovine. Naime, trošak budućih godina sve je veći iz nekoliko razloga: živimo sve dulje, inflacija, postajemo sve aktivniji, potrebe za zdravstvenim uslugama sve su veće… Svjesni ste da put koji vodi do mirne i ugodne mirovine nije nimalo jednostavan, no zasigurno Vam je poznato da je financijska sigurnost ključna za ugodnu mirovinu. Dakle, planiranje Vaše mirovine isključivo je Vaša odgovornost.

Dobro razmotrite Vaša životna očekivanja, budžet i troškove te uspostavite sustav za praćenje povlačenja novca (rata) s računa i/ili investicija, kako ne biste nadživjeli svoj novac. Budite i tada spremni prilagođavati Vaš portfelj u slučaju potrebe. I ne zaboravite, kako ćete se približavati ciljanom datumu umirovljenja, postupno smanjujte izloženost riziku.

Vrijeme je Vaš najbolji prijatelj! Svakih deset godina kojih ste zakasnili sa štednjom za mirovinu, morat ćete štedjeti svaki mjesec tri puta više nego što bi inače. Vrijeme Vam daje prednost da se odlučite i za rizičnije investicije. Na zapadnim tržištima, popularna je sljedeća izreka: “Onoliko godina koliko imate, toliki bi trebao iznositi postotak imovine uložene u sigurne financijske proizvode. Sve ostalo uloženo je u dionice.”

Prije nego odlučite promijeniti strategiju ulaganja, tj. rebalansirati/prilagoditi Vaš portfelj, uzmite u obzir sve prednosti i nedostatke u odnosu na Vaše životne okolnosti i buduće ciljeve. Educirajte se i raspitajte te ako ćete i tada biti spremni prodati – kupiti – zadržati investiciju, znat ćete da ste odlučili na temelju dobre informiranosti.

Ne postoji standardizirani način ili formula za rebalansiranje i prilagodbu portfelja. Svaki ulagatelj ima individualna rješenja. Ako nemate vremena za dugoročno ulaganje, ne brinite. Nikada nije kasno da započnete ulagati. Također, nikad nije prekasno da rebalansirate postojeći portfelj. Rebalansiranje nije događaj koji se događa jednom u životu, već tzv. cjeloživotni proces napredovanja i “finog podešavanja”.

Zapamtite, ako dobro držite oči usmjerene na Vašu investiciju tijekom promjena u Vašem životu, bolje ćete biti pripremljeni na bitne događaje.

Autor: PBZ Invest

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više