Kako je Jess Lee stvorila Polyvore, jednu od top online šoping destinacija

Kada je Jess Lee radila u Googleu, mentorica joj je bila Marissa Mayer. Tada nije mogla znati da će sedam godina kasnije Yahoou prodati svoju kompaniju Polyvore i da će ponovno raditi sa svojom starom kolegicom Marissom Mayer.

Početak karijere u Googleu

Jess Lee provela je svoje djetinjstvo u Hong Kongu i kako je oduvijek voljela čitati i crtati stripove, mislila je upisati umjetničku školu. No, budući da se njenim roditeljima nije svidjela ta ideja, upisala je računalnu znanost na Sveučilištu Stanford u SAD-u.

Njezin je odabir bio pravi pogodak jer je vrlo brzo zavoljela računala i tehnologiju i kako je bila izvrsna studentica, na zadnjoj godini fakulteta dobila je ponude za posao iz kompanija Intuit i Google. Naravno, Lee je ponudu za Google smatrala zanimljivom te 2004. godine počela raditi za Google na poziciji product managera.

Tijekom procesa razgovora za posao, upoznala je Breta Taylora i Marissu Mayer, koji su joj ubrzo postali i mentori u kompaniji. Budući da joj je posao u Googleu bio prvi ozbiljni posao, Lee je kao i mnogi drugi početnici bila suočena s različitim strahovima od neuspjeha.

Tada joj je Mayer, kako je Lee rekla u intervjuu za Fortune, dala savjet da kada je ona trebala odabrati između dvije odluke, odabrala je onu koja joj je predstavljala izazov. To je savjet kojeg je Lee pratila od tada i koji joj je omogućio da u 10 godina razvije karijeru na kojoj bi joj mnogi zavidjeti.

U Googleu je počela raditi na platformi za šoping Froogle te kasnije na Google kartama. Sa samo 23 godine Lee je postala voditeljica Googleovog projekta „My Maps“, odnosno “Moje karte”, koji omogućuju korisnicima da sami kreiraju svoje karte.


Pročitajte više: Canva – najuspješniji ženski startup vrijedan 26 milijardi dolara


Ljubav prema tehnologiji i modi dovela ju je u Polyvore

Dok je radila u Googleu, Lee je gotovo svaku večer provodila kod kuće za kompjuterom, na šoping stranici Polyvore. Polyvore je osnovan 2007. godine i tada još nije bio popularan kao što je to danas.

Kako je i tada bila puna inovativnih ideja, obratila se kompaniji Polyvore, odnosno suosnivaču Pashi Sandriju, te mu poslala e-mail s feedbackom o njegovoj stranici, odnosno prijedlozima što bi se sve trebalo „popraviti“ na stranici kako bi privukla više kupaca i ostvarila veći prihod. Nedugo nakon toga, ne samo da je dobila odgovor od Sandrija, već i ponudu za posao.

U Polyvoreu je Lee počela raditi na poziciji product managera, kao i u Googleu, te je svojim inovativnim idejama pretvorila Polyvore u jednu od najpoznatijih šoping web stranica na svijetu.

Naravno da je Lee bila nagrađena za svoj doprinos kompaniji te je 2010. godine službeno proglašena suosnivačicom, iako nije bila u kompaniji od njenih početaka. 2012. godine postala je CEO kompanije i jednom od rijetkih žena na toj poziciji na području Silicijske doline.

Jess Lee nikada nije pohađala poslovnu školu, bez obzira na to što je 3 godine bila CEO kompanije. Sve što je naučila, naučila je uz posao, jer je radila baš sve – od kodiranja do prodaje oglasnog prostora.

Osim što je promijenila razne značajke web stranice, privukla daleko više kupaca nego ikada prije i privukla brojne investitore, Lee je razvila i korporativnu kulturu poznatu po tome da je mišljenje svakog zaposlenika bitno, a kompanija svake godine privlači pažnju javnosti sa svojim zabavama za Halloween, odnosno „Noć vještica“.

Lee je poznata i po svom radu i potpori ženama u biznisu i tehnološkoj industriji, pa tako dosta često volontira na raznim eventima koji se organiziraju za žene u tehnološkoj industriji te uvijek rado daje savjete ženama koje žele pokrenuti svoj startup.


Pročitajte više: Suosnivačica Tindera postala najmlađa žena s tvrtkom na burzi


Ponovni rad sa starom kolegicom iz Googlea

Nedavno je Lee odlučila oprostiti se od Polyvorea i prodati kompaniju Yahoo! Inc., na čijem čelu je njena nekadašnja kolegica i mentorica iz Googlea, Marissa Mayer.

Iako cijena akvizicije nije službeno objavljena od strane dviju kompanija, izvori za Bloomberg Bussines potvrdili su da je Mayer akviziciju šoping stranice Polyvore platila 230 milijuna dolara plus 40 milijuna dolara koje je Yahoo pristao platiti kako bi zadržao zaposlenike koji su pristali ostati u kompaniji.

„Polyvore će i dalje biti isti Polyvore kojeg volite, samo ćemo imati više resursa da ga napravimo još većim i boljim“, napisala je Jess Lee na blogu kompanije.

Prije akvizicije Polyvore je ostvario prihod od 22,1 milijuna dolara i to jednim djelom zahvaljujući „cost-per-click“ oglašavanju, kojeg je Polyvore uveo ranije ove godine, a kojim kompanija zarađuje kada korisnici kliknu na oglase na stranici.

Bez obzira na akviziciju, Polyvore će i dalje svojim korisnicima omogućavati kombiniranje odjeće, modnih dodataka i potrepština po njihovoj želji. U suradnji s najpoznatijim brendovima na svijetu, poput Versace, Armani, Christian Dior i sl., korisnici će i dalje moći kombinirati i graditi svoj stil, bez nepotrebnog „šetanja“ po različitim dućanima.

„Naša misija da se osjećaju dobro sa svojim stilom će ostati i dalje ista. I dalje ćemo dodavati nove proizvode i nove pogodnosti za najbolje članove. Sami smo postigli mnogo toga, ali zajedno s Yahoo-om možemo dovesti Polyvore do njegovog punog potencijala“, napisala je Lee na blogu kompanije.

PPUB-Disclaimer

Foto: Flickr/ Fortune Live Media

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -