Kako zaboraviti na posao kad ne radite

Koliko često razmišljate o svome poslu kad niste na poslu? ‘Nosite’ li posao sa sobom i kad putujete kući ili kad ležite na plaži tijekom godišnjeg odmora? Iako bi vas svaki poslodavac pohvalio zbog predanosti poslu, činjenica je da se ne možete dobro odmoriti ako u potpunosti ne izbacite posao iz svojih misli.

No, kako na poslu provodimo dobar dio dana i života, često je teško u potpunosti zaboraviti na sve što nam se dogodilo tijekom dana ili zadatke koji nas tek očekuju. Zapravo, veoma je lako isključiti se i zaboraviti na posao kad ne radite.

Kako zaboraviti na posao kad ne radite

Moderne tehnologije i ‘nestanak’ strogog radnog vremena utjecali su na to da poslovne obaveze nosimo sa sobom i kad napustimo svoje radno mjesto. Bez obzira na to nosite li doslovce posao doma kako biste dovršili ono što niste stigli tijekom radnog dana, ili su poslovne obaveze samo u glavi, trebali biste napraviti rez i odrediti vrijeme koje će biti ‘bez posla’.

Isto se odnosi i na odlazak na godišnji odmor. To bi trebalo biti vaše vrijeme, tijekom kojeg ‘punite baterije’ i pripremate se za ‘nove radne pobjede’ koje vas očekuju kad se vratite na posao.

Osmislite ritual opuštanja

Na putu s posla osmislite vlastiti ritual opuštanja. Ne samo da ćete tako lakše zaboraviti na posao i obaveze koje vas tamo čekaju, već ćete kući doći bolje raspoloženi. Putujete li pješke, odaberite svaki dan drugi put i istražite što vam se na tom putu nalazi. Prošećite kroz park umjesto da ga zaobilazite. Putujete li vlastitim automobilom, iskoristite vrijeme u vožnji kako biste slušali (i pjevali) omiljenu pjesmu, učili neki strani jezik, slušali audio knjigu ili pak nazvali prijateljicu i pitali što ima novoga kod nje. Ako pak putujete javnim prijevozom iskoristite to vrijeme kako biste pročitali zanimljivu knjigu, prelistali omiljeni časopis ili odigrali nekoliko igrica na mobilnom telefonu.

glazba na poslu

Zabavite se rješavanjem drugih problema

Najbolji način kako da zaboravite na poslovne probleme zasigurno je da ih zamijenite drugim problemima. Oni ne moraju biti veoma ozbiljni ili zahtjevni. Razmislite u koju boju želite prebojati zidove dnevnog boravka? Što biste kuhali sljedećih nekoliko dana? Napravite popis za kupovinu ili isplanirajte izlet s obitelji ili prijateljima. Planiranje i razmišljanje o poslovima koji vas čekaju kod kuće veoma će lako izbaciti poslovne obaveze iz vaše glave. Možete i nazvati prijatelje ili članove obitelji i slušati o njihovim problemima i nedaćama s kojima se susreću te im pokušati ponuditi svoje rješenje.

Brinite se kasnije

Ako ne možete u potpunosti pobjeći od posla, odredite si vrijeme za brigu ‘kasnije’. To može biti nakon što spremite djecu na spavanje ili nakon večere. Sve poslovne obaveze koje ste planirali odraditi čim dođete kući, ostavite za kasnije. Prvo se pobrinite za sebe i svoje potrebe pa ćete kad dođe vrijeme za posao, imati više energije nego da ste nastavili raditi čim ste došli kući.

Prestanite nositi posao kući

Često se nađemo u situaciji da ne stignemo sve obaviti tijekom radnog dana pa dio posla ponesemo kući. Želite li zaboraviti na posao, morate ga ostaviti na poslu. To znači da pokušate što je više moguće odraditi na samom radnom mjestu, kako bi vaš dom bio ‘zona bez poslovnih briga’. Ako je to nemoguće, odredite točno određeno mjesto u kući koje će vam biti ‘poslovna zona’ i kad niste na tom mjestu, nemojte razmišljati o poslu.

Foto: 123rf, Dreamstime

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Treba li trudnica na razgovoru za posao reći da je trudna?...

Iskrenost i povjerenje dva su pojma koja se vežu uz profesionalni odnos poslodavca i zaposlenika. Ne samo na razini teorije iz...
- Advertisment -