Knjige za roditelje i djecu koje pomažu emocionalnom i intelektualnom razvoju

Biti roditelj najvažnija je, najljepša, no ujedno i najteža uloga na svijetu. Srećom, danas se na tržištu može pronaći brojna literatura koja nam može pomoći na putu razvoja ne samo našeg djeteta, nego i naše roditeljske uloge. U konačnici, svaki roditelj svakodnevno uči nove stvari o sebi i o svome djetetu.

Posljednjih nekoliko desetljeća sve se više razvija ne samo razvojna psihologija koja nam ukazuje na sve aspekte razvoja ljudskog bića, nego i neuropsohologija koja je došla do saznanja da se upravo u ranom djetinjstvu oblikuje naš mozak, naša inteligencija pa i naš stav prema životu koji će nas kasnije obilježiti.

Priručnici za roditelje

Zato je iznimno važno u najranijem djetinjstvu poticati emocionalan i intelektualni razvoj. To vrlo dobro zna i Irena Orlović, majka troje djece i poduzetnica, vlasnica izdavačke kuće Harfa i autorica aplikacije Pametnica koja je osvojila Hrvatsku. Njezina izdavačka kuća unijela je pravu revoluciju na hrvatsko tržište knjiga i počela prevoditi autore koji su do tada bili nepoznati u Hrvatskoj, a koji su donijeli novi pogled na važnost emocionalne i intelektualne stimulacije djece.

Upravo njezine preporuke knjiga donosimo u nastavku, a sve ih možete pronaći u Harfinoj internetskoj trgovini i u knjižarama Školske knjige diljem Hrvatske.

Sabine Lohf, Regina Bestle Körfer, Annemarie Stolenwerk: “Dođi, istražujmo svijet”

Svi mi koji se sjećamo svog djetinjstva, najvjerojatnije imamo sjećanja na najljepše dane provedene u prirodi. Bilo da je riječ o boravku u parku, na livadi, moru ili planinama, boravak u prirodi iznimno je važan za dječji razvoj. On podrazumijeva kretanje, a djeca najbolje uče kroz pokret, koji pak stimulira razvoj sinapsi odnosno potiče kognitivni razvoj.

Kada se tome pridoda i izrada igračaka tijekom koje djeca uče o godišnjim dobima i promjenama u prirodi, kao i zagonetke i pjesmice kojima je knjiga ispunjena, stimulira se fina motorika, akomodacija, ravnoteža, rotacija i govorne sposobnosti, a sve to utječe na ukupni razvoj djeteta.

Knjige za djecu i roditelje

Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson: “Razvoj dječjeg mozga”

Kao što kaže i sam naslov “Razvoj dječjeg mozga – 12 revolucionarnih strategija integriranog pristupa za poticanje razvoja zdravoga dječjega uma, preživljavanje svakodnevnih roditeljskih borbi i za poticanje cjelokupnoga rasta i razvoja obitelji”, riječ je o novim spoznajama odnosno strategijama integriranog pristupa koje će značajno doprinijeti razvoju dječjeg mozga, a time utjecati i na svakodnevni život cijele obitelji.

Naime, sve do sredine dvadesetih godina života gornji dio mozga kojim donosimo odluke i balansiramo emocije nije u potpunosti razvijen, a to uvelike objašnjava zašto su mala djeca i tinejdžeri ponekad razdražljivi i zašto svijet oko sebe percipiraju na temelju svojih emocija. Kada se te spoznaje primjene na svakodnevni život obitelji, roditelji, odgajatelji i nastavnici mogu svaki strah, potencijalnu svađu ili bilo koju drugu situaciju iskoristiti kao priliku za integriranje i zdrav razvoj dječjeg mozga.

Knjige za djecu i roditelje

Tatjana GjurkoviĆ: “Terapija igrom”

Još jedna izvrsna knjiga kako za roditelje, tako i za sve one koji rade s djecom krije se iza terapije igrom. Poznato je da djeca najlakše i najbolje uče kroz igru i to ne samo u školskim klupama, nego i u o svojim emocijama, empatiji, ljutnji, frustracijama i svemu što ih okružuje. Međutim, nerijetko se događa da se sve što savjetuju razni psihološki priručnici čini vrlo jednostavno i sasvim logično na prvi pogled, ali kada to pokušate primijeniti u praksi, nerijetko nastaju problemi.

Autorica osvjetljava baš takve situacije i vraća se samoj srži odgoja i roditeljstva, Upućuje i na samorefleksiju, nošenje s različitim temperamentima djece i, u konačnici, na važnost rješavanja dječjih problema na način da im se da prilika za donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti za njihove postupke u većoj mjeri nego im je to inače dopušteno u svakodnevnom životu.

Knjige za djecu i roditelje

Gerlad Hüther, Uli Hauser: “Svako je dijete darovito”

Kada radite u odgojno-obrazovnoj ustanovi, svakodnevno se susrećete s najrazličitijom djecom, no nekako vam prvo upadaju u oči oni koji su najbolji, odnosno koji imaju najbolje ocjene iz predmeta koji predajete. Međutim, kako vrijeme prolazi, shvaćate da baš svako dijete ima svoj potencijal i da je svako dobro u nečemu. To ne moraju biti izvrsni rezultati iz matematike ili fizike, kako se često shvaća uspjeh u našoj sredini, nego i izvrsne glazbene ili likovne sposobnosti, umijeće pismenog izražavanja i slično.

Dakako, brojni učitelji i nastavnici čine sve da u svoje nastavne sate unesu zadatke koji će razvijati multiple inteligencije, no još uvijek zastarjeli hrvatski školski sustav vuče na svoju stranu. Zato je iznimno važno shvatiti da baš svako dijete može biti uspješno u nečemu, a upravo o tome govori ova knjiga. Čak i ako vaše dijete ima u školi samo loše ocjene, to ne znači da neće uspjeti u životu. Baš naprotiv.  Dajte mu priliku i zavirite u ovu izvrsnu knjigu.

Knjige za djecu i roditelje

Igor Longo: “Crtice iz bilježnice psihologa”

Tijekom odgoja djece svaki roditelj u određenom trenutku dođe do točke kad naprosto ne zna što i kako dalje. Ova knjiga na to pitanje ne nudi odgovor, ali nudi putokaze prema sreći i samoispunjenju kako djeteta, tako i cijele obitelji.

Dotiče se brojnih dilema s kojima se roditelji susreću, a jedna od njih je svakako i samokritiziranje. Nije rijetkost da se roditelji optužuju kada dođu do riba i ne znaju kako dalje, no upravo u tome Longo vidi priliku za napredak i kvalitetniji život. Svaku od svojih crtica upotpunjuje i znanstvenim spoznajama o određenoj temi, kao i pitanjima koja nam mogu pomoći u radu na sebi.

Knjige za djecu i roditelje

Čitajte s djecom

Iako su priručnici za roditelje iznimno važni, još su važnije priče koje čitamo svojoj djeci i tako konkretno potičemo njihov emocionalni i intelektualni razvoj. Upravo se takve knjige također mogu naći u Harfinoj ponudi.

Nada Bučević: “Safari duha – Priče za buđenje mudrosti”

Nakon popularne verzije knjige “Safari duha” namijenjene roditeljima, ista je autorica odlučila napisati priče i za one najmanje koje će jednako tako utjecati na njihovo nošenje sa svakodnevnim izazovima i situacijama s kojima se susreću. Različite priče poučit će djecu kako jačati zdrav emocionalni i intelektualni razvoj, bolje se nositi sa stresnim situacijama, razvijati maštu i kreativnost, jačati pamćenje, koncentraciju i pažnju, probuditi potencijale koje nose u sebi, pripremiti se za školske dane, razvijati dobre odnose s obitelji i prijateljima, kontrolirati negativne misli, nenasilno rješavati sukobe i slično.

Knjige za djecu i roditelje

Matea Galinec, Adrijana Višnjić Jevtić: “Putovanje patuljka Putuljka”

Tijekom ovog putovanja na koje ih vodi simpatičan patuljak Putuljko djeca će na zanimljiv način upoznati 12 europskih zemalja te razviti pozitivan stav prema tuđoj kulturi, kao i empatičnost, znatiželju i poštovanje, što je posebno važno za njihov potencijalni kasniji život u multikulturnom okruženju. Također će uz Putuljka razvijati svoj identitet, suradničko ponašanje, pozitivne stavove i odnose prema sebi i okolini, kreativnost u različitim oblicima izražavanja i stvaranja te socijalne i komunikacijske vještine.

Knjige za djecu i roditelje

Foto: Pexels, Harfa

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -