Pametnica – aplikacija koja razvija dječju inteligenciju

Irena Orlović urednica je i vlasnica nakladničke kuće Harfa d.o.o. koja objavljuje literaturu iz područja ranog poticanja intelektualnog i socio-emocionalnog razvoja djece.

Kao slijed knjigama koje naglašavaju važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi, osmislila je aplikaciju na kojoj se nalaze radni materijali u elektroničkom obliku koje roditelji „skidaju“ na svoje računalo, printaju i mogu upotrijebiti u igri s djecom.

‘Pametnica’ – rezultat osobnog iskustva s djetetom s razvojnim smetnjama

Tijekom ispitivanja tržišta, Irena je uvidjela potrebu za objavljivanjem tog radnog materijala na jednom mjestu, pod nazivom ‘Pametnica’. Kako je projekt doživio veliki uspjeh i veliki interes javnosti, pokazala se potreba da Pametnica izađe i u tiskanom izdanju, što bi mnogim korisnicima olakšalo pregled i dostupnost materijala. Irena to namjerava napraviti do kraja 2015. godine.

No, kako se ova urednica uopće odlučila i dosjetila osmisliti nešto ovakvo? Njena ideja i inspiracija za ovu aplikaciju nastale su kroz rad s kćerkom Mateom koja je dijete s teškoćama u razvoju.

„Budući da je ‘Harfa’ oblik društvenog poduzetništva koje je osnovano kroz moje osobno iskustvo rada s djevojčicom s razvojnim smetnjama, trudili smo se prevoditi knjige koje bi roditeljima osvijestile važnost povezujućeg roditeljstva i ranog poticanja emocionalnih i kognitivnih sposobnosti za zdrav razvoj djeteta. Interes roditelja je velik i raste iz godine u godinu, no nedostaje konkretnih materijala koji bi im predočili kako da rade sa svojom djecom. Moj cilj bio je osmisliti web-aplikaciju koja će ponuditi više lako dostupnih materijala za manju cijenu“, istaknula je Irena.

Iako liječnici nisu davali vedre prognoze za budućnost njene kćeri, zahvaljujući predanom radu na djetetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi, ostvaren je izniman napredak. Ni dan danas se Mateina klinička slika ne poklapa s liječničkim nalazom, što ih uvijek ostavi u čudu.

Djeca najbolje uče kroz  igru, a moj se projekt  temelji na znanstvenim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom ovisi o ranoj stimulaciji. U dobi do sedme godine života razvije se čak 70 posto neuronskih veza, izravno odgovornih za intelektualne sposobnosti, no te veze ovisne su o stimulaciji. Upravo se u tom razdoblju mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva“, kazala je Irena.

pametnica

Projekt su realizirali stručnjaci s različitih područja djelovanja

Realizacija ‘Pametnice’ – od ideje do samog proizvoda – bila je detaljna i uključivala je mnoge stručnjake. Prvi Irenin korak bio je okupljanje kvalitetnog tima – od liječnika koji su se iskazali na svojim područjima rada do marketinških stručnjaka. Zatim se krenulo u istraživanje tržišta. Kao što je Irena već napomenula, nešto slično što bi roditeljima pružilo dobru podlogu za ranu stimulaciju djetetovog razvoja, nije postojalo.

„Pazili smo na svaku sitnicu pa smo za neke materijale utrošili jako puno vremena. Usporila nas je i izrada ilustracija jer smo se svi složili da trebaju biti originalne i bliske djeci – u skladu s projektom. Plasirati proizvod na tržište i nije bio neki problem jer je ‘Pametnica’ bila samo produžetak sličnih društveno korisnih proizvoda koje je ‘Harfa’ već imala i zahvaljujući kojima smo kao poduzeće stekli povjerenje svojih korisnika“, objasnila je Irena. ‘Pametnica’ je u elektroničkom obliku zaživjela 2012. godine, no pojavile su se i određene poteškoće prilikom preuzimanja materijala, odnosno određeni broj korisnika izrazio je želju da materijali budu dostupni i u tiskanom obliku.

Uz dobitak financijske potpore, projekt će se moći dalje razvijati

Od pokretanja aplikacije interes samo raste, a u 2014. godini broj korisnika povećao se za 30 posto. U toj istoj godini ‘Pametnica’ je donijela i povećanje prihoda izdavačkoj kući ‘Harfa’ u visini od oko 10 posto.

Osim tiskanja ‘Pametnice’ do kraja 2015. godine – što je Irenin plan, također postoji ideja za izradu optimiziranije web-stranice u sklopu koje bi bila nova aplikacija kako bi se olakšalo korisnicima koji materijale vole preuzimati u elektroničkom obliku te kako bi im materijali bili još pregledniji i dostupniji. Postoje i naznake o proširenju projekta, ali Irena za sada o tome još ne želi govoriti.

Zahvaljujući natječaju Zagrebačke banke ‘Moja kreativna crta’, za dodjelu financijskih potpora najboljim projektima kreativne industrije iz raznih područja djelovanja, gdje je ‘Pametnica’ jedna od dobitnica potpore stručne komisije, Irena će imati dovoljno sredstava za razvijanje i unapređenje svoga projekta.

Svoje ideje i svoj posao nastavlja, kao i do danas, obavljati u kućnom uredu. Kaže, kućni uredi su odlična rješenja za majke poduzetnice, iako iziskuju puno kontrole i discipline, no svakako imaju i svojih prednosti.

“Budući da sam majka troje djece, od kojih je jedna djevojčica s razvojnim smetnjama, kućni ured bio je jedino logično rješenje. U početku je bilo iznimno teško se organizirati i ponekad se činilo da sam potpuno nefunkcionalna. Ipak, s vremenom sam započela sama sebi zadavati određena organizacijska pravila u skladu sa svojom osobnošću i nekako je profunkcioniralo. Primjerice, fleksibilno radno vrijeme, osjećaj prisutnosti za svoju obitelj, vrijeme koje biste izgubili na putovanje do posla i natrag možete utrošiti na svoju obitelj, oslobođeni ste stresa vezanog uz kašnjenje, a da ne govorim o uštedama putovanja”, pojasnila je Irena

Foto: Irena Orlović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više