Na konferenciji ‘Žene u poduzetništvu’ predstavljene prilike za bolje financiranje poduzetnica

konferencija za žene u poduzetništvu

Na konferenciji koja je okupila više od 100 poduzetnica, predstavnica velikih kompanija i financijskih institucija otvorene su prilike za bolje povezivanje i financiranje poduzetničkih projekata.

Uloga žene u gospodarstvu i društvu se mijenja i promjene su vidljive i u Hrvatskoj gdje žene sve češće pokreću vlastiti biznis i u ukupnom broju malih i srednjih poduzeća sudjeluju s oko 25 posto. Žene u Hrvatskoj u poduzetništvo ulaze najčešće iz nužnosti i to u dobi od 35 do 44 godine, pokazalo je istraživanje Global Entrepreneurship Monitora (GEM). Istraživanja su pokazala da od 100 nezaposlenih osoba, 15 žena pokrene svoj posao, dok istovremeno to učini 5 muškaraca.

Konferencija koja podupire bolje uvjete u poduzetništvu

S ciljem boljeg povezivanja i financiranja poduzetničkih projekata Hrvatska poštanska banka (HPB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizirale su u četvrtak, 12. travnja, konferenciju „Žene u poduzetništvu“ u Kaptol Boutique Cinema.

‘EBRD kroz specijalizirani program financijskih i savjetodavnih usluga za poduzetnice želi podržati daljnji rast tvrtki koje vode žene i ujedno pridonijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem se lakše može pokrenuti vlastito poslovanje’, kaže Vedrana Kašić Jelušić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Hrvatska poštanska banka ugovorila je prošle godine financijski paket s EBRD-om u okviru kojeg je i financiranje poduzetnica. HPB ima i vlastite kreditne linije za projekte koje pokreću i vode žene, a kroz novi model podrške poduzetništvu surađuje s partnerskim institucijama i educira klijente.

Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a koja je inicijator Konferencije naglašava da najveća banka u hrvatskom vlasništvu sad ima sve uvjete za najbolju ponudu na financijskom tržištu za hrvatsko gospodarstvo: ‘Malo i srednje poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta su u fokusu poslovanja HPB-a. Financiramo sve projekte koji generiraju ili će generirati novu vrijednost hrvatskom društvu, potičemo izvrsnost i poduzetničku odvažnost i kao banka želimo sve aktivnije doprinositi takvoj poduzetničkoj klimi. HPB u tome vidi svoju ulogu i na tome radimo’.

Primjeri iz poslovnog svijeta ističu važnost ulaganja u poduzetništvo

konferencija za žene u poduzetništvu

Primjeri iz poslovnog svijeta potvrđuju da je za pokretanje biznisa i uspjeh u poduzetništvu potrebno puno više od kvalitetne financijske podrške. Stalno ulaganje u znanje i učenje te razmjena iskustva i najboljih praksi predstavljaju i izazov i rješenje za uspjeh, komentiraju sudionice konferencije.

‘Biznis morate kontinuirano graditi, prilagođavati se potrebama tržišta i investirati u znanje i tehnologiju i za sve to potrebna nam je brza i kvalitetna financijska podrška. Ulaskom Hrvatske u EU otvorile su se nove financijske mogućnosti, ali su postupci dobivanja sredstava iz različitih fondova ponekad prespori’, kaže Ranka Vukasović Botica, direktorica tvrtke Mardesigne.

Odvjetnica Anita Hukelj napominje da je ključ rješavanja izazova u pokretanju i održavanju biznisa cjeloživotno obrazovanje, nadogradnja kroz najbolje prakse i stalna prilagodba promjenama na tržištu. Smatra da se žene zaposlene u različitim područjima i industrijama trebaju više povezivati i međusobno poticati kroz uspješne poslovne priče.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, govori kako tržište kapitala može imati značajniju ulogu u financiranju malih i srednjih poduzeća gdje su najosjetljivije kategorije startupovi i žensko poduzetništvo.

‘Platforme kao što je Progress tržište omogućuju poduzećima s dobrim poslovnim rezultatima koji trebaju kapital za dugoročne investicije priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela’.

Hamag Bicro podupire poduzetništvo izdavanjem jamstava za odobrene kredite, dodjelom bespovratnih sredstava, mikro kreditiranjem i poticanjem investicija te financijskom potporom inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama. Voditeljica službe za zajmove u Sektoru za financijske instrumente Josipa Kutle Stepančić naglašava kako ohrabruju svaki oblik ženskog poduzetništva s kvalitetnom idejom, perspektivnim planom i dobrim financijskim pokazateljima.

Foto: HPB

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...