Žene u javnom sektoru: ‘Premalo smo zastupljene u medijima’

Uživali smo na našoj drugoj Konferenciji za žene u javnom sektoru, održanoj danas u Hotelu International. Na organizaciju ove Konferencije motivirale su nas, između ostalog, poražavajuće brojke. Od 128 hrvatskih gradova, žene vode tek njih 13, a 67 žena je na poziciji zamjenice gradonačelnika. Od 20 županija, na čelu su samo dvije žene – Martina Furdek-Hajdin u Karlovačkoj i Antonija Jozić u Požeško-slavonskoj županiji. U Karlovačkoj županiji je žena i zamjenica, a u osam županija župani imaju žene za zamjenice. Naš cilj bio je osnažiti žene u ovom području, a sudeći po reakcijama gošći, u tome smo i uspjele.

Ako muškarci smiju ‘udariti šakom o stol’, zašto žene ne smiju plakati?

U Konferenciju nas je uvela Andrea Čović Vidović, članica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koja je s nama podijelila glavne poruke Europske komisije za osnaživanje žena i poticanje ravnopravnosti u svim sektorima. Poručuje da istinske ravnopravnosti nema i neće je biti bez slobode od nasilja. Upravo zato čine sve kako bi promijenili sadašnji trend. Osvrnula se i na neravnopravnost plaća između muškaraca i žena. Naime, žene u EU u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dok je u Hrvatskoj to 11,2 posto. Ističe da je važno da se svaka od nas potrudi osnažiti jednu ženu mlađu od sebe, tako stvoriti novu generaciju žena i motivirati ih da slijede svoje snove i biraju poslove širokog dijapazona.

Andrea Čović Vidović

Helena Matuša je direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije, a u javnom sektoru te županije djeluje već 16 godina. Osvrnula se na neravnomjeran broj muškaraca i žena u njezinom poslu. Jedan njezin kolega jednom je prilikom rekao da se žene, kad projekt padne, rasplaču. Ona mu je rekla da je to emocija, jednako kao što muškarci stereotipno udare „šakom o stol“, a to se smatra prihvatljivim. Poručuje je da je i jedno i drugo emocija i da kako god reagiramo, to ne određuje da za neki posao nismo sposobni. Svoj govor zaključila je najvažnijom mišlju: „Sve počinje od mene. Ono što dajem, dobivam natrag“.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Pročitajte više: Još 131 godina do rodne ravnopravnosti. Kako stoji Europa?


Može li Gradska uprava funkcionirati kao privatni sektor?

Potom je Gordana Vlahović moderirala prvu panel-raspravu na temu ženskog vodstva u lokalnim samoupravama, u kojoj su sudjelovale Antonia Radić Brkan, Petra Škrobot, Jasenka Crnković, Tanja Novotni Golubić i Jasna Petek. Zamjenicu gradonačelnika Makarske Antoniju Radić Brkan boljelo je to što njezin grad raste, ali se ne razvija. Željela je napraviti zaokret u turizmu u Makarskoj i učiniti taj grad kvalitetnim mjestom za življenje. Na tom „putu“ osjeća se dobro i ističe da joj u svemu pomaže iskustvo rada u privatnom sektoru. S njom se složila dr. sc. Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora. Njezin cilj je postići da Gradska uprava funkcionira na isti način kao privatni sektor, a to znači imati veća očekivanja od svojih zaposlenika.

Prelazak u javni sektor bio je šok i za panelisticu Jasenku Crnković, zamjenicu gradonačelnika Osijeka. U gotovo 11 godina u korporativnom bankarstvu navikla je na postavljanje ciljeva, rokova, predstavljanje rezultata… Ovdje toga nije bilo. Trudi se to promijeniti. Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknula je važnost komunikacije u politici. Ona može biti nemilosrdna, ali cilj je pronaći način kako ostati tu za sve one koji su vas izabrali. Nasilna komunikacija nije njezin stil i smatra da se sve može riješiti diplomacijom. Dugo iskustvo u komunikacijama ima i panelistica Jasna Petek, koja je već deset godina zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije. Smatra da pristojna komunikacija, uz pristupačnost i toplinu, može otvoriti mnoga vrata i riješiti mnoge probleme.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Pročitajte više: Konferencija “Žene u javnom sektoru”: Javni sektor kao put za uspješnu karijeru?


Proglašene su Future Leaders 2023.

Nakon panela predavanje je održala Martina Puljić, Predsjednica Uprave TD Pleter-usluge d.o.o.. Važno joj je ostaviti pozitivan trag za sobom, a u tome joj pomažu vrijednosti kojima se vodi. Naime, postoji sedam zlatnih pravila kojih se drži i koje želi prenijeti na svoje kolege, a to su kvaliteta, efikasnost i fleksibilnost, borba protiv stereotipa, vizija transformacije, transparentnost, briga o zaposlenicima i inovativnost.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Mirta Fraisman Čobanov govorila je o mentalitetu rasta, odnosno kako transformirati svoje izazove u prilike. Jedna od njezinih poruka je da trebamo jačati svoje snage, a na slabostima raditi tek onoliko koliko je potrebno da nam ne budu prepreka u ostvarenju naših ciljeva. Mirta je podijelila i nagradu Future Leaders 2023., a dobitnice su Jasenka Crnković, Ivana Mirković Pogorilić i Danijela Aničić.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Potom se predstavila Tina Markuš, glavna tajnica Hrvatske radiotelevizije. Vodi se mišlju da ako dobro upravlja i dobar je primjer, moći će upravljati i drugima. Za nju je ključ uvijek u odgovornosti i poručuje da ju uvijek, kada pogriješimo, moramo preuzeti.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Pročitajte više: 5 savjeta za odgoj budućih liderica


Javni sektor se nedovoljno prezentira javnosti

Uslijedio je drugi panel, na temu ženskog vodstva u državnim institucijama, a moderirala ga je Lana Šiljeg. Ispred Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje predstavila nam se Antonija Krolo Vasilj, pomoćnica ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju. Govorila je o tome zaostajemo li mi zaista za „Europom“ onoliko koliko se o tome govori. Kako kaže, iz perspektive sustava u kojemu ona radi, nemamo razloga za malodušje. Provodimo digitalizaciju i kompleksne poslovne procese, u kojima zaista ne zaostajemo. Glavna državna rizničarka Danijela Stepić istaknula je da javni sektor svakodnevno mora „pomiriti“ međunarodne, kulturne, socijalne i mnoge druge aspekte, a da ga se nedovoljno prezentira u javnom svijetu, u medijima. S njom se složila Danijela Horvatek Tomić, ravnateljica AZVO-a, koja je po struci veterinarka i dugi niz godina radi na Veterinarskom fakultetu. Između ostalog, istaknula je problematiku mentalnog zdravlja unutar svoje profesije, o kojoj se također premalo govori.

konferencija žene u javnom sektoru 2023.

Marija Boban, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu u Splitu, govorila je o ženama u znanosti i visokom obrazovanju nekad i danas. U znanosti u Hrvatskoj ima sve više žena. Boban smatra da u znanosti svi imamo jednaka prava – svi imamo jednake prilike, a uspjeh će biti određen kvalitetom našeg projekta, a ne spolom. Objašnjava da smo ono što biramo, a možemo izabrati biti više stvari – ne smijemo se ograničavati.


Pročitajte više: Kako voditi velike projekte u javnom sektoru otkriva Iva Sabljak iz Fine


Panel o ženskom vodstvu u javnim tvrtkama

Za kraj, osnivačica Women in Adria Ivana Matić moderirala je panel raspravu na temu ženskog vodstva u javnim tvrtkama. Jedna od sudionica bila je Ivana Mrkonjić, članica Uprave Hrvatske pošte, koja je prihvatila svoju poziciju jer je uvidjela sustav kojemu trebaju promjene (digitalizacija, slanje robe, a ne samo pisama, vanjske krize poput Covida-19…), a ondje je vidjela sebe. Ivana Gudelj Tičak istaknula je da se dolaskom u APIS IT, gdje obnaša funkciju članice Uprave, osjećala kao da se „vraća kući“, s obzirom na to da je diplomirana inženjerka elektrotehnike.

Panelistica Mirela Habijanec opisuje da je „izrasla“ u državnom sektoru, ali je osjetila potrebu za promjenom i iz dobro poznatog okruženja napravila iskorak iz svoje zone komfora – postala je direktorica društva Državne nekretnine d.o.o.. Danas zna da je to bila dobra odluka, a rezultati to i pokazuju. Promjenu je napravila i Silvija Žužul, koja je iz odvjetništva prešla u Narodne novine d.d., gdje je članica Uprave. U zadnje je vrijeme najponosnija na to što su uspjeli povećati materijalna prava radnika. Zaokret u karijeri nije zaobišao ni Željanu Šikić, članicu Uprave Hrvatske ceste d.o.o., koja je u ovaj sektor stigla iz turizma. Iako je u počecima imala sumnji i dvojbi, danas zna da se sve trebalo baš tako dogoditi, a najponosnija je na projekt Pelješkog mosta.

Suorganizator konferencije je Udruga gradova. Konferenciju sponzoriraju Libusoft Cicom, Hrvatska pošta, Pleter-usluge, Krapinsko-zagorska županija, Apis IT, Narodne novine, Grad Osijek, Wellness i Juicy. “Žene u javnom sektoru” podržali su i institucionalni partneri Europska komisija i Hrvatska zajednica županija, a partner je i Partus Akademija.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -