Apsurdnost birokracije: Poduzetnica ne može dobiti potpore jer ju je korona pogodila već u veljači!

Zrinka Ljaljić je poduzetnica i vlasnica obrta za proizvodnju kožne i krznene konfekcije Lergiss već 15 godina. Živi i radi u Vinkovcima, ali posluje s talijanskom firmom Gimo’s. No korona kriza je to poslovanje spriječila već u veljači ove godine pa je već tada morala otpuštati radnike. Stoga, nije imala mogućnost vratiti ih sve i dobiti potpore za njih jer država omogućuje potpore od 1. ožujka. Odnosno mogu se vratiti zaposlenici otpušteni tijekom ožujka.

Povezano:

Kako je korona spriječila moje poslovanje već u veljači?

Vlasnica obrta za proizvodnju kožne i krznene konfekcije zapošljava trenutno 22 ženske osobe. Rade lohn posao za kupca iz Italije. “Uspijevamo već dugi niz godina izboriti se da preživimo u ovoj niskoprofitabilnoj grani gospodarstva i činimo sve da opstanemo i u ovoj krizi.”

Problem je sljedeći: 10.2. je njihov zadnji izvoz, a 20.2. im kupac javlja kako ne može osigurati posao za dalje zbog nastale situacije uzrokovane virusom Covid 19 u Italiji te da najvjerojatnije neće doći do lipnja, a dodatni problem kupca je nabava dijela sirovine u Španjolskoj jer ne mogu doći do nje. “Znači, još u veljači dok se kod nas virus spominjao samo u vijestima, mi ostajemo bez posla. Tog trenutka ne znajući ni kako će se razvijati situacija kod nas ni za mjere pomoći, u panici stavljam ljude na biro za zapošljavanje (27.2.) gdje koriste naknadu. Ostavljam 4 osobe iako tada nisam znala kako ću im isplatiti plaću”, stoji u Zrinkinoj objavi na Facebook grupi udruge Glas Poduzetnika.

U ožujku kad se događa virus kod nas i kada kreću mjere, vlast poziva poduzetnike da vrate svoje zaposlenike u radni odnos te obećavaju potpore za očuvanje radnih mjesta. Zrinka tada nalazi novi posao uslužnog šivanja zaštitnih maskica za jednu državnu instituciju te vraća 15 ljudi. “Tada dobivam potporu za ožujak za 4 osobe, a ostalima sama isplaćujem plaću. I sad kreće problem. Tražim nadopunu potpore za ljude koje sam vratila (za travanj) te 8.5. dobivam negativnu ocjenu od HZZ uz obrazloženje da nisu bili prijavljeni 1.3.

Svjesna sam da ne ispunjavamo uvjete, ali onog trenutka kad su apelirali da se ljude vrati nitko nije spominjao taj uvjet. Ja nemam načina ući u povijest objava jer nakon nadogradnje stranice HZZ- a u travnju, isplivala je ta odluka. Ponavljam, mi smo nastradali pojavom korone u Italiji, i to mjesec i pol dana prije donošenja odluka o zabrani rada u Hrvatskoj. U HZZ- u su me nazvali slučajem pa postavljam pitanje, ako sam ja slučaj zašto nitko nije razmotrio malo pažljivije te prilagodio mjere i za “slučaj”?” pita se Zrinka.

Kontaktirala sam HZZ, ministre i njihove tajnike, ali odgovara nema

Kako je korona kriza pogodila Italiju prije nego Hrvatsku Zrinkino poslovanje doživjelo pad od gotovo 90%. Zbog neuobičajene situacija kontaktirala je HZZ, pisala ministru Aladroviću, ministru Mariću, tajnici ministra Marića, pučkoj pravobraniteljice, a odgovora nije bilo.

“Najveći problem je što nitko u birokraciji ne shvaća da smo mi bez posla ostali u veljači. Tako dok su pozatvarali firme kod nas, mi smo već 2 mjeseca bili bez posla i isplaćene su plaće. No, teško da ću dalje moći ovako jer sam se već zadužila za ono što nismo radili”, objasnila je Zrinka, dodajući: “Nama potpore ne trebaju za lipanj jer smo ponovno počeli raditi za Talijane nego za travanj i svibanj koji smo radili s padom prihoda većim od 50%.”

Kako se vratilo poslovanje, vratila je ljude i prihvatila novi posao, ali, nažalost, zasad ne dobiva potpore koje treba. “Vjerovala sam u pomoć države zato sam vratila ljude i prihvatila novi posao. Ali eto, 1.3. je presudan. Mjere su od ožujka, a moja korona je u veljači”, objasnila je.

“Ne obraćam vam se iz razloga da kukam jer se nastavljam boriti i raditi nego iz razloga da me posavjetujete kome da se obratim jer nema vrata na koja nisam pokucala. Žalba poslana na HZZ je odbijena uz obrazloženje da za sve vrijede isti kriteriji. Smatram da nam je učinjena nepravda jer ako potpora ide onima kojima je poslovanje ugroženo korona krizom red bi bio da se pomogne i malom proizvođaču koji je, eto nažalost, izvozio u najteže pogođenu zemlju u Europi”, zaključila je Zrinka.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -